Αναρτήθηκε στις:27-02-21 15:45

Ερώτηση Χρ. Γκόκα για την πορεία των εμβολιασμών


Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και με επικεφαλής την Πρόεδρο, κα Φώφη Γεννηματά, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τα ερωτήματα που έχουν προκύψει για την πορεία των εμβολιασμών κατά του Covid-19 στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι εφόσον βρισκόμαστε εν μέσω της τρίτης έξαρσης της πανδημίας η εξέλιξη των εμβολιασμών έχει ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον της χώρας μας, καθώς αποτελούν ένα από τα βασικά «όπλα» για την έξοδο από την υγειονομική κρίση που βιώνουμε.

Επιπλέον τονίζουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο στους πολίτες το σχέδιο εμβολισμού της Κυβέρνησης, παρόλο που εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Ταυτόχρονα η συχνή ενημέρωση από τους αρμόδιους του Υπουργείου Υγείας, αρκετές φορές δημιουργεί ερωτήματα και απορίες για την πορεία των εμβολιασμών και την προτεροποίηση των ομάδων πληθυσμού.

Επίσης επισημαίνουν ότι αρκετές ανακοινώσεις του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Θεμιστοκλέους, περιέχουν ασάφειες και ανακριβή στοιχεία, καθώς αναφερόμενος στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας έκανε λόγο ότι πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα με ραντεβού και καμία ταλαιπωρία. Όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικά, παρά ταλαιπωρία, η μετακίνηση των συμπολιτών μας που μένουν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές από τα εμβολιαστικά κέντρα, σε ορεινούς όγκους και νησιά, που είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες του χειμώνα.

Επιπλέον ο κ. Θεμιστοκλέους θέλοντας να καθησυχάσει τους πολίτες ότι όλα βαίνουν καλώς ανέφερε ότι θα ενεργοποιηθούν περισσότερα από 750 εμβολιαστικά κέντρα και 100 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, χωρίς να αποσαφηνίζει σε ποιες περιοχές συγκεκριμένα θα γίνουν αυτά τα εμβολιαστικά κέντρα και ποιο εμβολιαστικό σχεδιασμό θα ακολουθούν οι κινητές μονάδες.

Επιπρόσθετα σε μία ακόμα ανακοίνωση του κ. Θεμιστοκλέους τονίζει τα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών, παραλείποντας, βέβαια, να αναφέρει τα ποσοστά ανά Νοσοκομείο. Την ίδια μέρα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κα Θεοδωρίδου, επισημαίνει γενικά τις προτεραιότητες στους εμβολιασμούς, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για την κατάσταση που υπήρχε εκείνη τη στιγμή.

Ταυτόχρονα μεταφέρουν τις διαμαρτυρίες πολιτών και φαρμακευτικών συλλόγων, καθώς τις τελευταίες μέρες δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός ραντεβού στην ηλικιακή ομάδα 75-79, αλλά και τις ανησυχίες υπηκόων ξένων χωρών που διαμένουν μόνιμα στη χώρα, χωρίς ΑΜΚΑ, καθώς δεν έχουν καμία ενημέρωση για τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσουν, επειδή ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες όπου έχει ξεκινήσει ο εμβολισμός.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θέτουν μία σειρά ερωτημάτων στον κ. Υπουργό για να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία για την εμβολιαστική κατάσταση που βρισκόμαστε και το σχεδιασμό που υπάρχει. Μεταξύ άλλων ρωτούν για τις περιοχές και τις δομές στις οποίες θα ενεργοποιηθούν τα 750 εμβολιαστικά κέντρα το Φεβρουάριο, για το σχεδιασμό λειτουργίας των 100 κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ, για το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών ανά Νοσοκομείο, για το ποσοστό εμβολιασμένων ασθενών και προσωπικού των θεραπευτηρίων χρονίως πασχόντων, των κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, των κέντρων διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας. Τέλος ζητούν απαντήσεις από τον κ. Υπουργό για το ποσοστό των εκπαιδευτικών, του προσωπικού και των μαθητών άνω των 16 ετών των ειδικών σχολείων, για τον αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί και ανήκουν στις ηλιακές ομάδες των άνω των 85 και 80-85, για τον εμβολιασμό των ατόμων 75-79 ετών, για τον εμβολιασμό των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, για τους υπηκόους ξένων χωρών που διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας, και για τα εμβόλια που περίσσεψαν από τη μη προσέλευση πολιτών με προγραμματισμένο ραντεβού, καθώς και πώς, πού και με ποιο σχεδιασμό χρησιμοποιήθηκαν οι δόσεις αυτές.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα ακόλουθα: «Καθώς διανύουμε την τρίτη έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας η ομαλή εξέλιξη του εμβολιασμού κατά του COVID-19 έχει ιδιαίτερη σημασία αφού αποτελεί ένα από τα βασικά «όπλα» μας για την έξοδο από την υγειονομική κρίση που βιώνουμε.

Γνωρίζοντας ότι η προτεραιοποίηση των ομάδων που εμβολιάζονται είναι στενά συνδεδεμένη με την διαθεσιμότητα και την εισροή των εμβολίων στη χώρα μας δεν είναι ξεκάθαρο στους πολίτες το σχέδιο της κυβέρνησης για τον προγραμματισμό της διαδικασίας του εμβολιασμού. Η τακτική ενημέρωση μάλιστα του Υπουργείου Υγείας σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19 αρκετές φορές δημιουργεί ερωτήματα και απορίες αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών, την προτεραιοποίηση του πληθυσμού καθώς και τη δημιουργία και δράση των εμβολιαστικών κέντρων.

Ειδικότερα, ακούσαμε στις 26.1.2021 τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Θεμιστοκλέους να λέει ότι «Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι αυτοί, η ηλικία των ανθρώπων αυτών που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολλές φορές από την Πολιτεία και από το ελληνικό Κράτος πηγαίνει στα εμβολιαστικά κέντρα με το ραντεβού, χωρίς καμία ταλαιπωρία» εννοώντας τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας τη στιγμή που από αρκετές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αργολίδας, καταφθάνουν διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι ηλικιωμένοι άνθρωποι καλούνται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα ακόμη και θαλάσσια μίλια προκειμένου να εμβολιαστούν.

Επιπλέον, στις 5.2.2021 σχετικά με τα εμβολιαστικά κέντρα ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «το Φεβρουάριο αυξάνουμε σημαντικά τη δυναμικότητα του συστήματος και ενεργοποιούμε περισσότερα από 750 εμβολιαστικά κέντρα και 100 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ. Σε καθημερινή βάση διενεργούν εμβολιασμούς, με το μεγαλύτερο αριθμό και τη συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιαστικών κέντρων αυτών να είναι στις δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας».

Αναφερόμενος τη ίδια ημέρα στο θέμα του ποσοστού εμβολιασμού των υγειονομικών ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε: «Με βάση τα στοιχεία από το δικό μας σύστημα, το ποσοστό εμβολιασμού των γιατρών είναι εξαιρετικά υψηλό. Ξεπέρασε σχεδόν σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες το 73% και σε ένα πιο χαμηλό ποσοστό, που είναι κοντά στο 50%, είναι του νοσηλευτικού προσωπικού. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε τα ποσοστά των υγειονομικών ανά Νοσοκομείο. Θα έχουμε στοχευμένες δράσεις από τις Επιτροπές Λοιμώξεων, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κα Θεοδωρίδου σε μία προσπάθεια να παράσχει διευκρινήσεις αναφορικά με την προτεραιοποίηση του πληθυσμού για τον εμβολιασμό ανέφερε στις 5.2.2021 τα εξής: «Γνωρίζουμε ότι ξεκίνησε από τους υγειονομικούς και το προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών. Ακολουθούν οι ασθενείς και το προσωπικό των θεραπευτηρίων των χρονίως πασχόντων, των κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας. Επίσης οι εκπαιδευτικοί, προσωπικό και μαθητές ηλικίας 16 ετών και άνω ειδικών σχολείων και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία. Όπως και άτομα που έρχονται - και αυτό είναι σημαντικό - σε επαφή με ζώα που μπορεί να φέρουν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. Και τελευταίο, άτομα λίγα αλλά σημαντικά για τη διασφάλιση της λειτουργίας και της συνέχειας του κράτους. Αυτή η ομάδα ουσιαστικά έχει σε μεγάλο βαθμό εμβολιαστεί. Η δεύτερη είναι τα άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω που σε ένα επίσης σημαντικό βα
θμό έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και σήμερα αρχίσαν να εμβολιάζονται όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών. Τι θα ακολουθήσει. Ακολουθούν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου και μάλιστα ανεξαρτήτως ηλικίας».

Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνονται διαμαρτυρίες από φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας για τον μη προγραμματισμό ραντεβού στην ηλικιακή ομάδα 75-79.

Τέλος, πρόβλημα έχει προκύψει με τον εμβολιασμό υπηκόων ξένων χωρών οι οποίοι διαμένουν μόνιμα σε διάφορες περιοχές της χώρας μας αλλά δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ και ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες για τις οποίες έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τα 750 εμβολιαστικά κέντρα που ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους ότι ενεργοποιούνται τον Φεβρουάριο σε ποιες δομές και σε ποιες περιοχές της χώρας θα λειτουργήσουν;

2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη λειτουργία των 100 κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ στο θέμα του εμβολιασμού; Πόσους εμβολιασμούς έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα και σε ποιες περιοχές; Με ποιο σύστημα καταγράφουν τους εμβολιασμούς που πραγματοποιούν;

3. Τα 750 εμβολιαστικά κέντρα αφορούν σε 750 μεμονωμένα εμβολιαστικά κέντρα ή σε 750 εμβολιαστικές γραμμές;

4. Ποιο είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών ανά Νοσοκομείο της χώρας;

5. Ποιες είναι οι στοχευμένες δράσεις με τις οποίες, όπως αναφέρθηκε από τον κ. Θεμιστοκλέους, σκοπεύετε να αυξήσετε τα ποσοστά των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν; Σκοπεύετε να δώσετε δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν αρχικά και πότε θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα αυτή;

6. Σε ποιο ποσοστό έχουν εμβολιαστεί οι ασθενείς και το προσωπικό των θεραπευτηρίων των χρονίως πασχόντων, των κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας της χώρας;

7. Σε ποιο ποσοστό έχουν εμβολιαστεί οι εκπαιδευτικοί, προσωπικό και μαθητές ηλικίας 16 ετών και άνω ειδικών σχολείων και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία σε όλη τη χώρα;

8. Έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί των ατόμων που έρχονται σε επαφή με ζώα που μπορεί να φέρουν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού;

9. Πόσα άτομα άνω των 85 ετών έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα;

10. Πόσα άτομα της ηλικιακής ομάδας 80-85 ετών έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα;

11. Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου ανεξαρτήτως ηλικίας;

12. Για ποιο λόγο τις τελευταίες ημέρες δεν προγραμματίζονται ραντεβού για εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 75-79;

13. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου οι υπήκοοι ξένων χωρών που διαμένουν μόνιμα σε διάφορες περιοχές της χώρας μας αλλά δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ να εμβολιαστούν στην ώρα τους με βάση την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν;

14. Πόσες δόσεις εμβολίων περίσσεψαν από τη μη προσέλευση των πολιτών στα καθορισμένα ραντεβού; Που χρησιμοποιήθηκαν αυτές οι δόσεις και με ποιον σχεδιασμό;».
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ