Αναρτήθηκε στις:19-02-21 14:44

Ερώτηση Κ. Χήτα για την κατολίσθηση στη Δαφνωτή Άρτας


Eρώτηση κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, με Αριθμό Πρωτοκόλλου 4146/12-02-2021, σχετικά με το θέμα «Κατολίσθηση στην Δαφνωτή Άρτας με τον Άραχθο να υποσκάπτει το Ξηροβούνι». Συγκεκριμένα, ο κ. Χήτας στην ερώτησή του αναφέρει:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ανησυχίες πολλών κατοίκων των οικισμών Δαφνωτής και Προφήτη Ηλία, της Π.Ε. Άρτας και σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, τμήμα του βουνού Ξηροβούνι κατολισθαίνει στο Άραχθο ποταμό. Η κατολίσθηση ξεκίνησε με τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών και όσο η κακοκαιρία συνεχίζεται, οι κάτοικοι ανησυχούν για την τύχη των οικισμών της Δαφνωτής και του Προφήτη Ηλία, οι οποίοι κινδυνεύουν με αφανισμό. Συνέπεια της άνω κατολίσθησης, επιπρόσθετα, είναι η αλλαγή στον ρου του Αράχθου. Συμπληρωματικά, γίνεται αναφορά στο ότι ο μοναδικός δρόμος προς τα Τζουμέρκα, μετά την Ροδαυγή, βυθίζεται σταδιακά από υπόγεια ύδατα, που κατατρώνε εσωτερικά τα σαθρά εδάφη στους πρόποδες του Ξηροβουνίου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε, μετά την εκτόνωση του ως άνω φαινομένου κατολίσθησης στην Δαφνωτή Άρτας, να προβείτε σε ενέργειες, που θα διευθετήσουν την κοίτη του Αράχθου σε συγκεκριμένες περιοχές, διαμορφώνοντας κατάλληλα την ροή του εν λόγω ποταμού, έτσι ώστε να μην υπονομεύονται οι πρόποδες του Ξηροβουνίου από διάβρωση;
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ