Αναρτήθηκε στις:24-11-20 18:03

Οι υπηρεσίες καθαριότητας είναι ανταποδοτικές και πρέπει να είναι πάντα δημόσιες


Σωματείο Εργαζομένων Δήμου ΑρταίωνΤην παρακάτω ανακοίνωση μας απέστειλε το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Αρταίων, στην οποία αναφέρονται στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας που συζητήθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Για άλλη μια φορά ο δήμαρχος της Άρτας μας εκπλήσσει αρνητικά, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020 το οποίο διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη και χωρίς να καλεστεί το Σωματείο μας, έκανε εισήγηση προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην ουσία για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας – τμήμα οδοσάρωσης και του τμήματος ηλεκτροφωτισμού, και αυτό διαπιστώθηκε από τους κωδικούς της εισήγησης επί των δημοτικών τελών και την συζήτηση που έγινε και τελικά την ψήφιση των συγκεκριμένων εισηγήσεων. Στην μεν καθαριότητα το ποσό που θα δαπανηθεί είναι 40.000 ευρώ ενώ στο τμήμα ηλεκτροφωτισμού 24.800 με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.

Ο δήμαρχος της Άρτας ο οποίος μέχρι και χθες υπερηφανεύονταν ότι είναι από τους λίγους δημάρχους που δεν έχει αναθέσει αυτές τις υπηρεσίες σε ιδιώτες, τώρα είναι αυτός που θα ανοίξει την «κερκόπορτα» του Δήμου για καταρχήν μερική ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών, και στη συνέχεια για ολοκληρωτική.

Τα τερτίπια και οι αλχημείες της Δημοτικής Αρχής είναι πλέον γνωστές. Πρόκειται για ακόμη μια μεθόδευση προκειμένου οι παραπάνω Υπηρεσίες να περάσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα. Επιχειρεί να το εφαρμόσει σταδιακά σε καθολικό βαθμό και πέραν της καθαριότητας, και του ηλεκτροφωτισμού και σε άλλες υπηρεσίες «φιλέτα» για τους ιδιώτες. Ο δε μηχανολογικός εξοπλισμός απαξιώνεται διαρκώς και αχρηστεύεται, ειδικά για την καθαριότητα από το 2014 ο Δήμος Αρταίων αγόρασε με διαγωνισμό ένα μικρό φορτηγάκι για τα άχρηστα αντικείμενα.

Πού είναι δήμαρχε τα καινούρια απορριμματοφόρα;

Γιατί ο Δήμος λειτουργεί με απορριμματοφόρα εικοσαετίας που βγάζουν συνεχώς ζημιές (επικίνδυνα για την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, παλιές πατήθρες, χειρολαβές και άλλα);

Έτσι προωθείται το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης, η ιδιωτικοποίηση τέτοιων υπηρεσιών οι οποίες είναι ανταποδοτικές δεν είναι η λύση, εμείς σαν εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της εργασίας μας.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Αρταίων καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτή την πρακτική του δημάρχου για ιδιωτικοποίηση των παραπάνω Υπηρεσιών με την δικαιολογία ότι δεν φτάνουν οι υπάλληλοι και δεν υπάρχουν τα μέσα. Οι υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού είναι ανταποδοτικές και πρέπει να είναι πάντα δημόσιες, οι οποίες παρέχονται από τον Δήμο και μόνο, μέσω των υπαλλήλων του καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πληρώνονται από δημοτικά έσοδα, δηλαδή από τους δημότες του Δήμου Αρταίων.

Μετά τις διατάξεις που ψήφισε η κυβέρνηση και δίνει το δικαίωμα στους αιρετούς με μειοψηφίες και μέσω των Οικονομικών Επιτροπών να αναθέτουν υπηρεσίες και αρμοδιότητες των Δήμων σε ιδιώτες, η «μάχη» θα δίδεται σε κάθε σχετική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, σε κάθε επιχειρούμενη απόφαση Οικονομικής Επιτροπής. Ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αδιαπραγμάτευτος.

Αιτήματα των εργαζομένων, μεταξύ άλλων είναι, να διασφαλιστεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών του Δήμου Αρταίων, να μην γίνει καμία αλλαγή στις βάρδιες καθαριότητας - οδοσάρρωσης, και τις προγραμματισμένες άδειες, να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες που υπάρχουν ανάγκες, και να ξεκινήσει άμεσα η παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) των ετών 2019-2020 και επίσης να πληρωθούν άμεσα τα νυκτερινά του έτους 2019 και οι υπόλοιποι απλήρωτοι μήνες του 2020 στους εργαζόμενους του Τμήματος Καθαριότητας. Να δοθούν τα όπλα (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά) για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να ανταπεξέλθουν στον πόλεμο με την πανδημία. Είμαστε στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας lockdown και έχετε δώσει στο τμήμα καθαριότητας δύο μάσκες μιας χρήσης και ένα ζευγάρι γάντια λαστιχένια επίσης μιας χρήσης, για να βγάλουν οι εργαζόμενοι δύο εβδομάδων βάρδιες. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Η ιδιωτικοποίηση θα καταργηθεί στην πράξη δήμαρχε μιας και άλλες φορές, σε άλλους Δήμους έχει επιχειρηθεί η ιδιωτικοποίηση αλλά οι εργαζόμενοι και η κοινωνία τους γύρισαν την πλάτη.

Κύριοι της πλειοψηφίας επιτέλους, δείξτε την απαραίτητη σοβαρότητα και να μην ευτελίσετε τον ρόλο σας με τέτοιου είδους κινήσεις που μόνο κακό μπορεί να κάνουν στον Δήμο μας».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ