Αναρτήθηκε στις:20-10-20 13:18

Ερώτηση Ράνιας Γκίζα για μέτρα πρόληψης του covid-19 σε εργάτες γης


Ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη κατέθεσε η Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Άρτας με την Παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» κα Ουρανία (Ράνια) Γκίζα για τα μέτρα πρόληψης του covid-19 στους εργάτες γης στον κάμπο της Άρτας. Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Κύριε Περιφερειάρχη:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ημερών σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Άρτας, μεγάλη είναι η ανησυχία που επικρατεί στον κάμπο της Άρτας μετά τα βεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην περιοχή, σε εργάτη γης αλλά και σε επαφές με ανθρώπους που συχνάζουν στις πιάτσες των εργατών γης.

Το αγροτικό στοιχείο και ο πρωτογενής τομέας στους δήμους Αρταίων και Νικολάου Σκουφά της Π.Ε. Άρτας, ειδικά αυτή την περίοδο, είναι σε οργασμό και ως εκ τούτου έχουν πολλούς εργάτες γης. Σε περιόδους αιχμής, σύμφωνα με τα στοιχεία προηγουμένων ετών, υπάρχουν περί τους 3.000 εργάτες, ενώ αυτό το διάστημα στην περιοχή αναμένονται πάνω από 1.500 άτομα που θα εργαστούν στην συγκομιδή ακτινιδίου, μανταρινιού, πορτοκαλιού κ.α.

Έτσι το κρούσμα που εντοπίστηκε σε αλλοδαπό εργάτη γης που διέμενε με άλλους στη περιοχή των Κωστακιών, αλλά και ο εντοπισμός δεύτερου κρούσματος σε άτομο που έχει σχέση με την αγροτική δραστηριότητα αυτής της περιόδου, αποτελεί γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς υποδηλώνει πιθανή διασπορά στον πληθυσμό.

Ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

1. Εάν εκπονήθηκε ή προβλέπεται να εκπονηθεί ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών covid-19 για την περίπτωση των εργατών γης στον κάμπο της Άρτας, από την Πολιτική Προστασία ή σε συνεργασία με φορείς όπως οι δήμοι Αρταίων και δήμοι Νικολάου Σκουφά.

2. Εάν υπάρχει ήδη τέτοιο σχέδιο, ποιες είναι οι βασικές κατευθύνσεις του;

3. Ποια είναι τα μέτρα που προβλέπονται για την περίπτωση, ώστε να προστατευθεί η κοινότητα και να ελαχιστοποιηθεί η εύλογη ανησυχία των κατοίκων;».




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img