Αναρτήθηκε στις:30-05-19 16:42

ΜΣΑ: Νύχτες μαγικές - Αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη


Το Μουσικό Σχολείο Άρτας, μέλος του Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων με την UNESCO (ASPnet), παρουσιάζει την Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019, στην Πλατεία Σκουφά τη μουσική εκδήλωση «Νύχτες μαγικές, Αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη».

Το σύνολο Λαϊκής και Ρεμπέτικης Μουσικής του σχολείου μας θα ερμηνεύσει τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, ενός εξαιρετικού λαϊκού συνθέτη, στιχουργού, τραγουδιστή και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού. Γεννημένος στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας στις 18 Ιανουαρίου 1915 από γονείς Ηπειρώτες, ο Τσιτσάνης έβαλε τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα στην ελληνική λαϊκή μουσική του 20ου αιώνα. Μπόλιασε το ρεμπέτικο με δυτικά μελωδικά στοιχεία και το έβγαλε από το περιθώριο, που το είχαν τάξει τα «αντικοινωνικά» και ανατολίτικα στοιχεία του εντάσσοντάς το στην καινούργια κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας. Εμπλούτισε τη λαϊκή ορχήστρα με νέα ηχοχρώματα, προσθέτοντας το πιάνο κι επιβάλλοντας το ακορντεόν ως όργανο της κομπανίας. Καινοτόμησε στην ποιητική δομή, με την απομάκρυνση του στίχου από τις παραδοσιακές φόρμες του δίστιχου και της ομοιοκαταληξίας και επισημοποίησε το ρόλο του ρεφρέν

Το 1980, με πρωτοβουλία της UNESCO, ηχογραφήθηκε ένας διπλός δίσκος με τίτλο «Χάραμα», όπως λεγόταν το μαγαζί στο οποίο ο Τσιτσάνης εμφανιζόταν τα τελευταία 14 χρόνια της καριέρας και της ζωής του. Με την έκδοση του δίσκου στη Γαλλία, το 1985, απέσπασε το βραβείο της Μουσικής Ακαδημίας «Σαρλ Γκρο». Οι γαλλικές εφημερίδες έγραψαν, μεταξύ άλλων: «Για τον λαό του είναι πάνω και από βασιλιάς, είναι ένα σύμβολο. Χωρίς αυτόν η ελληνική μουσική δεν θα ήταν ποτέ αυτό που είναι σήμερα».

Σας περιμένουμε την Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019, στις 9 μ.μ. στην Πλατεία Σκουφά να απολαύσουμε «Νύχτες μαγικές».
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img