Αναρτήθηκε στις:27-04-22 14:02

Φορετές συσκευές που τροφοδοτεί η κίνηση του ανθρώπινου σώματος


Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διαφόρων ειδών τεχνολογίες που παράγουν πιεζοηλεκτρικά φαινόμενα για την φόρτιση μικρών διαφόρων συσκευών (κυρίως φορητών ή φορετών) αλλά και συστημάτων όπως ο φωτισμός δωματίων. Η τελευταία πιεζοηλεκτρική τεχνολογία αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου με χρηματοδότηση από το Εθνικό Συμβούλιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μεξικού. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nano Energy» οι ερευνητές παρουσιάζουν την τεχνολογία που ανέπτυξαν με την οποία μπορούν να φορτίζονται μέσω της κίνησης του σώματος του κατόχους τους συσκευές όπως τα έξυπνα τηλέφωνα αλλά και συσκευές καταγραφής ιατρικών δεδομένων.

Το πρόβλημα με αυτές τις συσκευές είναι ότι οι κάτοχοι τους θέλουν να λειτουργούν και να καταγράφουν δεδομένα και στη διάρκεια που αυτοί κοιμούνται το βράδυ αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι συσκευές έχουν κατά βάση μικρή αυτονομία και το βράδυ έχουν απωλέσει την ενέργεια τους και χρειάζονται επαναφόρτιση για να λειτουργήσουν ξανά την επόμενη μέρα. Η τεχνολογία που ανέπτυξαν οι ερευνητές δίνει λύση σε αυτό το πρόβλημα διπλασιάζοντας την αυτονομία αυτών των συσκευών σε σχέση με αυτή που έχουν λειτουργώντας με τις συμβατικές μπαταρίες.

«Τα υλικά που δημιουργήσαμε μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στη βιώσιμη ανάπτυξη φορετών ηλεκτρονικών συσκευών» αναφέρει ο Φρανσίσκο Ντίαζ Σάντσεζ, επικεφαλής της έρευνας. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί επίσης στη δημιουργία έξυπνων υφασμάτων τα οποία θα χρησιμοποιούνται στη δημιουργία ρούχων που θα ελέγχουν και θα παρακολουθούν τις ζωτικές λειτουργίες των κατόχων τους.

naftemporiki.gr


img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img