Πρωτιά της ΕΚΟ στη δημοσίευση Περιβαλλοντικών Δηλώσεων Προϊόντων (EPDs) για τα λιπαντικά της
Ιωάννινα: Οδηγούσε αυτοκίνητο ενώ του είχε αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης
Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων την Δευτέρα 20 Απριλίου
«Όραμα Δημιουργίας»: Πόρισμα–καταπέλτης για τον Συνεταιρισμό Αθαμανίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Υπερυπολογιστής της NASA προβλέπει πότε θα έρθει το «Τέλος του Κόσμου» - Είναι νωρίτερα από ότι περιμέναμε
Παρεμβάσεις Γ. Στύλιου στον Υπουργό Υγείας για το Νοσοκομείο Άρτας

Ομιλία του πρώην καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Χαράλαμπου Νούτσου με θέμα: “Η ιστορία του χωριού μας, από το Λοζέτσι στο Ελληνικό”.
Θεατρική παράσταση με το έργο “Oι ηλίθιοι”, του Νιλ Σάιμον, από την θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Λακκωμάτων.
“Οι ηλίθιοι” του Νιλ Σάιμον είναι μια θεατρική κωμωδία που διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα. Αποτελεί ύμνο στην ακατανίκητη δύναμη του έρωτα αλλά και αλληγορική σάτιρα των πολιτικών και κοινωνικών ηθών της εποχής. Εξαιτίας μιας κατάρας 200 ετών, οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού της Ουκρανίας, στα τέλη του 1800,έχουν καταδικαστεί σε απόλυτη ηλιθιότητα.
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Αλεξίου.
Παίζουν: Μπάμπης Κυριακόπουλος, Θεοδόσης Γκλέζος, Βάσω Καξήρα, Γιώργος Τσόδουλος, Έρη Καλδάνη, Κική Τζάλλα, Αιμίλιος Γιωτόπουλος, Τέτα Ζαίμη, Σοφία Λάζου, Δημήτρης Βλάχος.
Βράβευση του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη από τον δήμο Βόρειων Τζουμέρκων και τους φορείς: “Πολιτιστικός Σύλλογος Ελληνικού” και “Αδελφότητα συγχωριανών Η ΤΣΟΥΚΑ” και στη συνέχεια μουσική βραδιά με την κομπανία του συμπατριώτη τραγουδιστή Γιώργου Πατσούρα.
Παίζουν: Χριστόφ. Πατσούρας (βιολί), Βασίλης Πατσούρας (λαούτο), Κλέιντι Μεχίλκα (κλαρίνο), Νίκος Δριστιλιάρης (ντέφι). Τραγούδι: Γιώργος Πατσούρας, Σπύρος Ντάγκας, Ευτυχία Ζώη, Σοφία Εξάρχου, Κασσιανή Σκανδάλη Μάντζιου, Μάνος Παπαδημητρίου.
Μουσικο-θεατρική εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους από τη συγγραφέα και μουσικό Ανθή Γραμματικοπούλου με θέμα: Κινηματογραφική και μουσική αφήγηση του βιβλίου “Το μυστικό της ολόλευκης τάξης” που είναι εμπνευσμένο από τα έργα του Θεόδωρου Παπαγιάννη στο ομώνυμο μουσείο σύγχρονης τέχνης, στο Ελληνικό Ιωαννίνων.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων παρουσιάζει το έργο του Χρήστου Χρηστοβασίλη “Ο Κουτσογιάννης στα Γιάννινα”. Ένας βοσκός, μια φλογέρα και το μόνο της ζωής του ταξίδι στα Γιάννινα και στον κόσμο όλον.
Το εμβληματικό διήγημα του Χρήστου Χρηστοβασίλη, γραμμένο το 1898, παρακολουθεί το ταξίδι του νεαρού τραγοπόδη βοσκού, Γιάννη Κουτσογιάννη από τα βουνά του, στα Γιάννενα. Αυτός ο “έρμος λύκος” περνώντας μέσα από άγνωστα τοπία, αντικρίζει την πόλη των Ιωαννίνων και τα θαύματά της. Μια διαδρομή γεμάτη από την έκπληξη της ανακάλυψης και τον φόβο του αγνώστου που γυρίζει σε χαρά και γέλιο ψηλοτάβανο. Μια πορεία. Ο Κουτσογιάννης γίνεται, στα χέρια του σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη, ένα συμβολικό ποίημα για τον μικρό και τον μεγάλο τόπο, για την πολυκοσμία και τη μοναξιά, τον άνθρωπο και τα ζωντανά του, τα χαμένα και κερδισμένα στοιχήματα της ζωής.
Σκηνοθεσία - Δραματουργία: Θοδωρής Γκόνης, Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρία Μπαχά, Χορογραφία: Ναταλία Μπάκα, Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης.
Ηθοποιοί: Ειρήνη Κουμπαρούλη, Αλέξης Κωτσόπουλος, Γιάννης Σιάμπαλιας, Άρης Τσαμπαλίκας.
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση, βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Κωλέτσης.
Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Καραγεώργος, Φωτογραφίες promo: Αναστασία Γιαννάκη, Φωτογραφίες παράστασης: Ανέστης Παρουσίδης, Bίντεοpromo - Γραφιστική επιμέλεια: Παναγιώτης Ανδριανός.
Προβολή Ντοκιμαντέρ, του σπουδαίου Ηπειρώτη σκηνοθέτη και μουσικού, Νίκου Παπακώστα με τίτλο: “Θεόδωρος Παπαγιάννης, το εργαστήρι μου”.
Ποιητική βραδιά με τους τρείς Ηπειρώτες ποιητές Λαμπρινή Λιάτσου, Αλέξη Δάρα και Γιώργο Σιμιτζή, με τη συνοδεία των μουσικών Γιώργου Μακρίδη και Δημήτρη Ξαξίρη.
Μουσική βραδιά με τίτλο “Μουσικές του Κόσμου” με το ΤrioMusarti. Μια μουσική συναυλία με μουσικές από την Ελλάδα μέχρι το Μεξικό.
Συμμετέχουν: Κώστας Λεοντάρης (βιολί), Φένια Τσαρσιλή (πιάνο), Σοφία Πατσιούρα (ακορντεόν) και Μαρία Τσιρώνη (τραγούδι).
Θεατρική παράσταση με το έργο “ΧΕΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ..”, από τη “Θεατρική Συμπαιγνία”, της Γιολάντας Καπέρδα.
Μία θεατρική εμπειρία, με ζωντανό κλαρίνο, εμπνευσμένη από το δημοτικό ποίημα “Το γεφύρι της Άρτας” και από άλλα σύγχρονα και παλιά αφηγήματα. Ένα έργο φτιαγμένο με υλικά των θεατών (που συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο στην παράσταση), του τόπου και της επικαιρότητας, όλα υπό τους δωρικούς ήχους του κλαρίνου του Γιώργου Μπέλλου.
Η καλλιτεχνική ομάδα, υπό την καθοδήγηση της Γιολάντας Καπέρδα, σε συνεργασία με τους συντελεστές της – την Αγγελική Βασιλική Σιδέρη στα σκηνικά και κοστούμια και την Ελεονώρα Ηλία στην κίνηση– δίνει ζωή σε μια παράσταση που υπόσχεται να αγγίξει την καρδιά του κοινού.
Οι τρεις ηθοποιοί, Γιολάντα Καπέρδα, Στέλλα Κατσαρού και Ρομάννα Λόμπατς, ενσαρκώνουν μία γυναίκα, έναν χορό αρχαίας τραγωδίας, σε μία καθηλωτική αφήγηση, που προσδοκά να ξεκλειδώσει στον/στην καθένα/μία κάτι προσωπικό.
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης” εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2009. Το Μουσείο αποτελεί δωρεά του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη στη γενέτειρά του και το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Είναι ένα μουσείο μοναδικό, γιατί μιλάει για το ψωμί, για τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον πνευματικό άνθρωπο, τον Ηπειρώτη μάστορα, το βοσκό, το γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και τέλος για τη μάθηση. Επίσης, το Μουσείο υποδέχεται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες, μαθητές και ταξιδευτές από όλο τον κόσμο και το Συμπόσιο Γλυπτικής που οργανώνεται επί 15 συναπτά έτη αποτελεί έναν σοβαρό πολιτιστικό θεσμό για τα Ιωάννινα αλλά και για την Ήπειρο εν γένει.
