Βαθαίνει το μισθολογικό χάσμα στην Ευρώπη
Η Χρηστή Διοίκηση και Δράση δίνει αποτελέσματα για την οδική ασφάλεια των πολιτών
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Ζητούν απαντήσεις για τη συμφωνία ΕΕ–Mercosur και τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα
Στοχευμένοι έλεγχοι στα Ιωάννινα: 6 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Διαχειριστική Αρχή: Απάντηση για την προθεσμία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης των ΣΒΑΑ
Φορητούς απινιδωτές απέκτησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το μαλλί από σπάνιες φυλές προβάτων αποτελεί πρώτη ύλη για προϊόντα υψηλής ποιότητας που στοχεύουν σε εξειδικευμένες αγορές. Στην Ελλάδα, περίπου 7.000 τόνοι μαλλιού, πετιούνται ή καίγονται ετησίως. Το 3rd Wool Dolo Event στοχεύει στην αντιστροφή αυτής της κατάστασης, αναδεικνύοντας το μαλλί ως βιώσιμη εναλλακτική πρώτη ύλη με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
«Δημιουργήσαμε στο Δολό το πρώτο Εργαστήριο Ζωντανής Καινοτομίας (living lab) για το μαλλί του προβάτου με στόχο τη τοπική οικονομία και κοινωνία, συνδυάζοντας παραδοσιακή γνώση με καινοτόμες εφαρμογές», δηλώνει ο καθηγητής Γεώργιος Αρσένος, διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωικής Παραγωγής & Προστασίας Περιβάλλοντος στο Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και ιδρυτικό μέλος της EWA.
Η φετινή εκδήλωση θα φιλοξενήσει ειδικούς από τη Σουηδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ευρωπαϊκές ιστορίες επιτυχίας και καινοτόμες εφαρμογές. «Αυτή η εκδήλωση είναι για μικρούς και μεγάλους. Θα υφάνουμε συλλογικά φλοκάτες και θα κεντήσουμε πάνω σε μάλλινες κουβέρτες οι οποίες το Σάββατο το βράδυ θα τοποθετηθούν σε νεροτριβή και τη Κυριακή το πρωί, θα δούμε την μαγική μεταμόρφωση μόνο με τη δύναμη του νερού», εξηγεί η Λένα Γεροθανάση από το «The Pokari Project».
- παρακολουθήσουν τον πλήρη "κύκλο του μαλλιού" στο αγρόκτημα Kostaras
- συμμετάσχουν σε συλλογική ύφανση φλοκατών και κέντημα σε μάλλινες κουβέρτες
- παρακολουθήσουν τη «μαγική μεταμόρφωση» στην παραδοσιακή νεροτριβή
- επισκεφτούν εκθέσεις μάλλινων υφαντών και παραδοσιακών εργαλείων
«Το μαλλί δεν είναι απλώς μια πρώτη ύλη – είναι η κληρονομιά μας, η ταυτότητά μας. Σε έναν κόσμο που στρέφεται προς τα βιώσιμα και φυσικά υλικά, το μαλλί προσφέρει λύσεις που οι πρόγονοί μας γνώριζαν εδώ και χιλιετίες», επισημαίνει ο Χριστόφορος Κωσταράς, ιδιοκτήτης του Αγροτουριστικού Καταλύματος Kostaras Farm που φιλοξενεί την εκδήλωση. Από την κατασκευή οικολογικών στρωμάτων έως τις θερμομονώσεις κτιρίων, από τα χειροποίητα υφάσματα έως τις σύγχρονες βιοτεχνολογικές εφαρμογές, το μαλλί επανακάμπτει ως ανανεώσιμο, βιοδιασπώμενο υλικό με εξαιρετικές ιδιότητες μόνωσης και αντοχής.
