Αναρτήθηκε στις:15-04-24 16:23

«Το δέρμα της φώκιας»: Α. Δάλλη, Εκδόσεις βακχικόν 2024


Το ρεαλιστικό ή μη πλαίσιο στο οποίο χτίζεται μια ιστορία έχει την ικανότητα να σαγηνεύσει, να συγκινήσει, να θυμώσει, να ταρακουνήσει, να προβληματίσει με οποιανδήποτε τρόπο τον αναγνώστη, με την ίδια δύναμη που έχουν οι λέξεις κι ο συνδυασμός τους στο κείμενο. Η αρμονική συνεύρεση δε των στοιχείων αυτών είναι κάτι το πρωτόγνωρα μαγικό και τόσο γενναιόδωρο απέναντι σε αυτούς που το διαβάζουν.

Στη συλλογή διηγημάτων «Το δέρμα της φώκιας» η Αριστούλα Δάλλη γράφει 38 ιστορίες εμποτισμένες από τα πιο βίαια και αγανακτισμένα ένστικτα της γυναικείας καταπίεσης, σ΄ ένα αντρικό κόσμο που δεν γνωρίζει έλεος ούτε όρια. Οι ήρωές της Δάλλη πορεύονται ανάμεσα στην ορμή της ζωής και του θανάτου, στο σωματικό και ψυχικό Εγώ, στην προδοσία και στη δέσμευση, στο μίσος και στην αγάπη, ανιχνεύοντας την ταυτότητα και το πρόσωπό τους.

Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου δεν είναι εύκολη. Μπορώ να πω πως είναι βάναυση, αποτρόπαια πολλές φορές, καθώς η ροή του είναι σκαλισμένη με την αδιαμφισβήτητη έκφραση του αληθινού πόνου. Η εικαστική θεραπευτική και η ποιητικότητα της Αριστούλα Δάλλη φωτίζουν για λίγο το σκοτάδι των ιστοριών, σε βοηθούν να βρεις τον δρόμο σου ανάμεσα στα φυσικά του εμπόδια, να ξαποστάσεις κάτω από το υπόστεγο καθώς οι καταρράκτες της αποκάλυψης σε καταβρέχουν, βρίσκοντας στο πέρας της ανάγνωσης τον δρόμο προς την είσοδο, σ΄ ένα ανέκαθεν ζωντανό και πάλλον σύμπαν που δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη γυναίκα ως Θηλυκή Αρχή, ως σχέση με την Αρσενική Αρχή, ως Αρχέγονη Μητέρα, ως πρωταρχική σκηνή της αίσθησης στον κόσμο.

Μεστό, στιβαρό, δυσκολονόητο και αληθινό «Το δέρμα της φώκιας» είναι από εκείνα τα αναγνώσματα της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας που δύσκολα δραπετεύουν από τους διαδρόμους του μυαλού και της ψυχής μας κι ακόμα πιο δύσκολα επιτρέπουν στον αναγνώστη να απομαγνητιστεί από τις σελίδες του.

Διαβάστε το.

Η Αριστούλα Δάλλη γεννήθηκε στα Γρεβενά και ζει στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε στη Δημόσια Υγεία ως φυσικοθεραπεύτρια. Είναι Εικαστική ψυχοθεραπεύτρια, Συστημική οικογενειακή θεραπεύτρια, υπεύθυνη συντονίστρια του Κέντρου Προσωπικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας μέσω της Τέχνης Άκεσα, Θεσσαλονίκη. Είναι εικαστικός με συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις και γράφει πεζά, ποιήματα, δοκίμια και βιβλιοπαρουσιάσεις. Έργα της έχουν συμπεριληφθεί στους συλλογικούς τόμους Φλέβες γραφής (εκδόσεις Ρώμη 2019), Η συμβολή των Ψυχοθεραπειών μέσω της Τέχνης στην Ψυχιατρική Θεραπευτική (εκδόσεις Βήτα 2019), Επιστολές από μια άλλη ήπειρο (εκδόσεις Ρώμη 2022) και Ο χρόνος που περνά και χάνεται (εκδόσεις Παρέμβαση 2023), ενώ έχουν φιλοξενηθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά, όπως τα: Περί Ου, Παρέμβαση, fractal, frear, Culturebook, Θευθ και Καρυοθραύστις. Το δέρμα της φώκιας είναι το πρώτο της βιβλίο.

Κώστας Α. Τραχανάςimg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img