Αναρτήθηκε στις:22-04-20 12:54

Συνέντευξη Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη


Για πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους και υπουργούς Οικονομικών ήταν σχεδόν αδύνατον να φανταστούν πως θα έμενε η Ελλάδα στο ευρώ σε εκείνη τη φάση


Η Ελένη Βαρβιτσιώτη είναι ανταποκρίτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες από το 2014. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της πορεία το 2004 από την ερευνητική ομάδα της τηλεοπτικής εκπομπής «Οι φάκελοι», καλύπτοντας πληθώρα θεμάτων στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ. Το 2016 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση για τις ανταποκρίσεις της από τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σπούδασε Δημοσιογραφία και Ιστορία στο Boston University.

Η Βικτώρια Δενδρινού εργάζεται για το πρακτορείο Bloomberg στις Βρυξέλλες. Αρθρογραφεί κυρίως για οικονομικά και πολιτικά θέματα, εστιάζοντας στην Ευρωζώνη. Στις Βρυξέλλες ξεκίνησε ως ανταποκρίτρια το 2014 για τη Wall Street Journal, ενώ πριν εργαζόταν για το Reuters Breakingviews και τον Economist στο Λονδίνο. Σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και κατέχει μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το University College London.

Η συνεργασία τους για την έκδοση του βιβλίου Η τελευταία μπλόφα, που κυκλοφόρησε φέτος από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, μας έδωσε την αφορμή για τη συζήτηση που ακολουθεί.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου Η τελευταία μπλόφα;


Η ιδέα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015, λίγο μετά από άλλο ένα δραματικό Eurogroup, από αυτά που είχαμε τόσο συχνά εκείνες τις μέρες. Ξεκίνησε όμως να γίνεται πράξη χρόνια αργότερα. Σαν Ελληνίδες δημοσιογράφοι στις Βρυξέλλες ζήσαμε τα γεγονότα από πολύ κοντά και οι μήνες εκείνοι ήταν πολύ έντονοι σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Οι εξελίξεις ήταν τόσο πυκνές και σημαντικές, που θεωρήσαμε πως ήταν μια συγκλονιστική ιστορία που έπρεπε να ειπωθεί σωστά και νηφάλια. Θέλαμε να εξηγήσουμε αλλά και να καταλάβουμε οι ίδιες τι ακριβώς συνέβη, τι ειπώθηκε πίσω από κλειστές πόρτες και πώς πάρθηκαν όλες αυτές οι αποφάσεις που ουσιαστικά καθόρισαν το μέλλον της χώρας.

Ο τίτλος Η τελευταία μπλόφα είναι συμβολικός ή δηλώνει κάτι κυριολεκτικά;


Ο τίτλος αναφέρεται κυρίως σε δύο πράγματα, τα οποία πιστεύουμε ότι έγιναν ξεκάθαρα μετά τους 7 πρώτους μήνες του 2015. Πρώτον, ότι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης να τραβήξει τη διαπραγμάτευση στα άκρα με την ελπίδα πως οι εταίροι θα ενέδιδαν στα αιτήματά της, φοβούμενοι μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ, ήταν εσφαλμένη. Ότι δηλαδή η μπλόφα αυτή δεν βγήκε και ήταν και η τελευταία φορά που οποιαδήποτε κυβέρνηση ακολούθησε μια τέτοια στρατηγική. Ήταν όμως και η τελευταία φορά που οι Έλληνες ψηφοφόροι πίστεψαν πως υπήρχε άλλος, ανώδυνος –ή έστω λιγότερο οδυνηρός– δρόμος για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση, αν ήθελε να παραμείνει στο ευρώ.

Γιατί διαλέξατε να εκδοθεί το βιβλίο σας πριν από τις εθνικές εκλογές;


Δεν το διαλέξαμε. Το αντίθετο. Περιμέναμε να βγάλουμε το βιβλίο μετά τις ευρωεκλογές, γι’ αυτό και ήταν προγραμματισμένο για τον Ιούνιο. Δεν θέλαμε να βγει σε μια πολιτικά φορτισμένη περίοδο. Στο τέλος Μαΐου, όμως, μετά τις ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τις εθνικές εκλογές. Πλέον τότε για εμάς η διαδικασία είχε δρομολογηθεί, οπότε δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Ακυρώσαμε όμως την παρουσίαση που είχαμε οργανώσει, ακριβώς γιατί δεν θέλαμε να γίνει σε πολιτικά φορτισμένο κλίμα.

Πόσο κοντά έφτασε, τελικά, η Ελλάδα στην άτακτη έξοδό της από το ευρώ;


Πολύ κοντά. Υπήρχαν δύο στιγμές, την ημέρα μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και λίγες μέρες μετά το αποτέλεσμά του, που η χώρα βρισκόταν με το ένα πόδι έξω από την Ευρωζώνη. Για πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους και υπουργούς Οικονομικών ήταν σχεδόν αδύνατον να φανταστούν πως θα έμενε η Ελλάδα στο ευρώ σε εκείνη τη φάση.

Τι ακριβώς προέβλεπε το Plan B για την περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη;


Θα πρέπει οι αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο για τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες! Εν ολίγοις, ήταν ένας χάρτης τού τι θα συνέβαινε στο τραπεζικό σύστημα, στις καταθέσεις, στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ. Συμπεριλάμβανε λεπτομέρειες από το πώς θα γινόταν η εκτύπωση νέου νομίσματος και πώς θα άλλαζαν οι καταθέσεις του κόσμου έως την ανθρωπιστική βοήθεια που θα χρειαζόταν η χώρα για να αντεπεξέλθει στην κρίση που θα δημιουργείτο.

Ποιος ήταν ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη;


Ο ρόλος του ήταν πιο σημαντικός τους πρώτους 2-3 μήνες, όταν εκπροσωπούσε τη χώρα στο Eurogroup και ήταν ο βασικός υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις. Αλλά μετά τα τέλη Απριλίου και ως την τελική συμφωνία ήταν παραμερισμένος, γι’ αυτό και ο ρόλος του ήταν πολύ περιορισμένος. Άλλωστε από σχετικά νωρίς είχε δημιουργηθεί δίαυλος επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με την πολιτική ηγεσία της Ευρωζώνης και των δανειστών, και πολύ συχνά οι ουσιαστικές συζητήσεις γίνονταν σε αυτό το επίπεδο.

Είναι αλήθεια ότι «ο πρώην πρωθυπουργός άλλαζε συχνά γνώμη»; Για ποιο λόγο δεν είχε μια συγκεκριμένη στάση;


Αυτό προκύπτει από την έρευνα και τις συνεντεύξεις μας με άτομα που συμμετείχαν στις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις την εποχή εκείνη. Ότι αμφιταλαντευόταν μεταξύ των δύο στρατηγικών, αυτή της σύγκρουσης και αυτή του συμβιβασμού, και επηρεαζόταν από τους συμβούλους τους που υποστήριζαν τη μια ή την άλλη. Τον λόγο για τον οποίο δεν είχε μια συγκεκριμένη στάση δεν μπορούμε να τον ξέρουμε εμείς, αυτή είναι μια ερώτηση που μόνο αυτός θα μπορούσε να απαντήσει.

Τι συνέπειες θα είχαν οι Έλληνες, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση έδιωχνε την Ελλάδα με ένα Grexit;


Η ΕΕ δεν μπορούσε να διώξει την Ελλάδα. Το πιο πιθανό είναι ότι ένα Grexit θα προέκυπτε ως ατύχημα, σε περίπτωση που οι τράπεζες της χώρας δεν μπορούσαν να βρουν πλέον ρευστότητα μέσα από την Ευρωζώνη. Οι συνέπειες θα ήταν τεράστιες, ειδικά στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά κυρίως στους Έλληνες πολίτες, πολλοί εκ των οποίων θα έπεφταν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Κοιτώντας προς το παρελθόν τέσσερα χρόνια μετά, τι έχει μείνει σε εσάς από την καταγραφή εκείνης της περιόδου, πέρα από τη συγγραφή του βιβλίου;


Για εμάς, η έρευνα και καταγραφή της περιόδου ήταν πολύ σημαντική εμπειρία και για να καταλάβουμε καλύτερα την ελληνική κρίση και για να μελετήσουμε πώς λειτουργεί η ΕΕ. Είδαμε δηλαδή από κοντά πώς παίρνονται οι αποφάσεις, πώς λειτουργεί η διπλωματία στα υψηλότερα επίπεδα, αλλά και το πόσο σημαντικές είναι οι προσωπικότητες σε αυτού του είδους τις περιπτώσεις.

Υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις από την έκδοση του βιβλίου;


Απ. Σίγουρα όχι έντονες. Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις έχουν υπάρξει πολύ θετικές, και ειδικά για την ποιότητα της έρευνας, κάτι που μας χαροποιεί πολύ. Ίσως υπήρξαν κάποια σχόλια, λιγότερα όμως απ’ όσα αναμέναμε, για το ότι το βιβλίο βγήκε σε προεκλογική περίοδο, αλλά όπως είπαμε αυτό δεν ήταν κάτι που έγινε επίτηδες. Το αντίθετο. Άλλωστε, πρόκειται για μια δουλειά χρόνων, όχι μηνών.

Πώς νιώθετε που το βιβλίο σας γνωρίζει μεγάλη εκδοτική επιτυχία;


Είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς δεν περιμέναμε το ενδιαφέρον του κόσμου να είναι τόσο μεγάλο. Εμείς το γράψαμε γιατί πιστεύαμε πως η ιστορία αυτή πρέπει να ειπωθεί και η αλήθεια είναι πως δεν σκεφτήκαμε ούτε μια φορά αν θα έχει εκδοτική απήχηση. Μας κάνει πολύ χαρούμενες το ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται και θέλει να ακούσει για αυτά τα θέματα• σε προσωπικό επίπεδο είναι και ευχάριστο, δεδομένης της τεράστιας προσπάθειας και των μεγάλων θυσιών που κάναμε για να γράψουμε το βιβλίο.

Τι θα απευθύνατε στους αναγνώστες που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;


Ελπίζουμε το βιβλίο αυτό να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που έχει ακόμα ο κόσμος όσον αφορά την περίοδο εκείνη, αλλά και την ΕΕ γενικότερα. Ελπίζουμε επίσης να είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, ακόμα και αν τα γεγονότα που καλύπτει ήταν δραματικά.

diastixo.gr


img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ