Αναρτήθηκε στις:07-03-20 14:22

Ως τις άκρες της Γης


Έντουαρντ Τζ. Λάρσον - Εκδόσεις Ψυχογιός 2020 - σελ. 390


Ποτέ ξανά στην ιστορία, των σύγχρονων εξερευνήσεων δεν έχουν λάβει χώρα τόσο εκτενείς και επίμονες προσπάθειες αποκάλυψης των μυστηρίων των άγνωστων περιοχών του κόσμου. Πολλοί εξερευνητές πάσχιζαν να φτάσουν πρώτοι σε τόπους που μέχρι πρότινος φάνταζαν απροσπέλαστοι. Τρεις πόλοι που δεν είχαν διεκδικηθεί έως τότε αναδεικνύονται σε απώτατους στόχους εξερεύνησης: o Βόρειος Πόλος, ο Νότιος Πόλος και ο αποκαλούμενος Πόλος Υψομέτρου στα Ιμαλάια (την πιο ψηλή κορυφή του κόσμου).

Με δεδομένη τη δόξα για όσους ήταν αρκετά τολμηροί ώστε να το επιχειρήσουν και αρκετά σκληροτράχηλοι ώστε να καταφέρουν να φτάσουν ως τους πόλους, το 1909 εξελισσόταν σε μια χρονιά όπου η σύγχρονη περιπετειώδης μορφή εξερεύνησης νέων τόπων θα έφτανε στο απόγειό της.

Ο Ρόμπερτ Πίρι έφτασε στον Βόρειο Πόλο, ο Έρνεστ Σάκλετον έφτασε στο νότιο μαγνητικό Πόλο και ο Ιταλός πρίγκιπας Αμεδαίος Λουδοβίκος, δούκας των Αβρουζίων, ανέβηκε στην κορυφή του όρους Έρεβος, των Ιμαλαΐων.

Οι εξορμήσεις του 1909 άντλησαν έμπνευση από παλαιότερες αποστολές και ταυτόχρονα εγκαινίασαν νέες στρατηγικές εξερεύνησης.

Ο συγγραφέας Ε. Λάρσον έφτασε και ο ίδιος στον Νότιο Πόλο και έμεινε στο Νότιο Πόλο και έμεινε στο Ακρωτήριο Ρόιντς του Σάκλετον, συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα Καλλιτεχνών και Συγγραφέων της Ανταρκτικής του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ.

Οι τρεις αποστολές του 1909 εξυμνήθηκαν ως τα όρια του θρύλου και οι αρχηγοί τους θεωρήθηκαν ήρωες. Ο Λάρσον αφηγείται τις καθηλωτικές ιστορίες αποφασισμένων εξερευνητών που ρίσκαραν τη ζωή τους για να ανακαλύψουν μερικές από τις πιο άγριες περιοχές του κόσμου. Βασισμένος σε πλήθος ντοκουμέντων αλλά και επιτόπια έρευνα, ο Λάρσον συνυφαίνει τις τρεις αυτές ιστορίες σε μια συναρπαστική περιπέτεια. Αφαιρώντας το κάλυμμα του μύθου, ο Λάρσον φωτίζει ξανά τα γεγονότα υπενθυμίζοντας πως στην καρδιά αυτής της μοναδικής ιστορίας εξερεύνησης δε βρίσκονταν θεοί αλλά άνθρωποι – κι αυτό είναι που κάνει το επίτευγμά τους ακόμη σπουδαιότερο.

Ο κόσμος του Σάκλετον, του Πίρι και του δούκα των Αβρουζίων είναι τώρα και ο δικός μας κόσμος ως τις πιο απομακρυσμένες άκρες της Γης…

Ο Έντουαρντ Τζ. Λάρσον έχει γράψει επτά βιβλία και το 1998 τιμήθηκε με το Πούλιτζερ Καλύτερου Ιστορικού Βιβλίου για το έργο του Summer for the Gods: The Scopes Trial and America's Continuing Debate Over Science and Religion. Έχει επίσης γράψει πάνω από εκατό άρθρα, για νομικά, επιστημονικά και πολιτικά θέματα από ιστορική σκοπιά, τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε πλήθος εντύπων, όπως The Atlantic, Nature, Scientific American, The Nation, The Wilson Quarterly και Virginia Law Review. Διδάσκει ιστορία και νομικά στο Πανεπιστήμιο Pepperdine και ζει στην Τζόρτζια και την Καλιφόρνια.

Κώστας Τραχανάςimg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ