Ρινικό σπρέι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου
Νέα παράταση για τις αιτήσεις στον Κοινωνικό Τουρισμό
Ήπειρος: 10 συλλήψεις για ναρκωτικά σε δέκα ημέρες από την ΕΛ.ΑΣ.
Η Άρτα υποδέχεται το «Raid Dell’ Adriatico» με κλασικά οχήματα από την Ιταλία
Γ. Στύλιος: Εξασφαλίστηκε επιπλέον 1.149.973,23 ευρώ για την ολοκλήρωση της ανάπλασης στο κέντρο της Άρτας
Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Αρταίων: Συνάντηση και επόμενα βήματα

• Καθολική απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης.
• Συστηματική απολύμανση αγροτικών δρόμων και σημείων μετακίνησης ζώων.
• Αυστηρή εφαρμογή ελεγκτικών και υγειονομικών πρωτοκόλλων.
• Στενή συνεργασία κτηνοτρόφων, κτηνιατρικών αρχών και Περιφερειών.
• Άμεση ταφή και υγειονομική διαχείριση των νεκρών ζώων.
Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι ο Σεπτέμβριος είναι κρίσιμος μήνας, καθώς δεν υπάρχει γαλακτοφορία, είναι μειωμένες οι ανάγκες σε κρέας και οι μετακινήσεις των κοπαδιών είναι περιορισμένες.
Οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την αγωνία τους για τη δραματική κατάσταση που βιώνουν, ζητώντας άμεσες λύσεις. Το ζήτημα του εμβολιασμού τέθηκε εκ νέου, ωστόσο τόσο οι παριστάμενοι καθηγητές κτηνιατρικής του ΑΠΘ κ. Σπυρίδων Κρήτας και κ. Εμμανουήλ Καλαϊτζάκης, όσο και η γενική διευθύντρια κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ κα Κ. Μαρίνου και η τμηματάρχης κα Α. Λάγιου ξεκαθάρισαν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητος και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο στην ΕΕ για την ευλογιά. Ο κ. Κέλλας ξεκαθάρισε: «Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει προχωρήσει σε εμβολιασμό. Μόνο η Τουρκία το δοκίμασε, με αποτυχία. Και εμβολιάζει, και ευλογιά έχει και συνεχίζει να θανατώνει ζώα».
Η οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων αποτέλεσε κεντρικό σημείο της τοποθέτησης του Υφυπουργού. Ο κ. Κέλλας ανακοίνωσε ότι οι αποζημιώσεις για απώλειες ζώων είναι διπλάσιες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπενθύμισε επίσης ότι έχει ήδη εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ για την ενίσχυση στις ζωοτροφές ύψους 63 εκατ. ευρώ, λόγω του παρατεταμένου εγκλεισμού των κοπαδιών, καθυστέρησε όμως η καταβολή τους λόγω προβλημάτων στον ΟΠΕΚΕΠΕ. «Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την κτηνοτροφία. Θέλουμε τους κτηνοτρόφους μας, θέλουμε τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα, θέλουμε τη φέτα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Υφυπουργός απηύθυνε έκκληση για στενή συνεργασία με τις αρχές και άμεση ενημέρωση για κάθε ύποπτο κρούσμα «Πρωτεργάτες σε αυτόν τον αγώνα είναι οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι. Μόνο με συνεργασία μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Καταλαβαίνω την κόπωση, αλλά πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια για να εκριζώσουμε την ευλογιά και να στηρίξουμε την κτηνοτροφία μας», τονίζοντας ότι η απόκρυψη ή η καθυστερημένη δήλωση κρουσμάτων θα οδηγεί σε διοικητικά και ποινικά μέτρα.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ιωάννης Καϊμακάμης, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών οργανώσεων της Θεσσαλίας, κτηνοτρόφοι και τοπικοί φορείς.
