Αναρτήθηκε στις:19-12-24 17:45

Αιτήσεις-μαμούθ για φωτοβολταϊκά παρά τα σύννεφα στις αγορές


Σαν εικόνα παγωμένη στον χρόνο, παρά την προφανή υπερθέρμανση, τα αρνητικά σινιάλα και τα σήματα των μεγάλων που σπεύδουν να εμπλουτίσουν το portfolio τους με αιολικά, μοιάζει η αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα.

Κόντρα στο ρεύμα, παρότι στην Ευρώπη οι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου επιβραδύνονται και τα σύννεφα πληθαίνουν, η ελληνική αγορά κινείται σαν να κωφεύει στα σήματα.

Αμείωτος καταιγισμός νέων αιτημάτων για έργα τα οποία πιθανότατα δεν θα γίνουν ποτέ, φωτοβολταϊκή υπερπαραγωγή παρά τις αυξανόμενες περικοπές και τις αρνητικές τιμές και ανεξήγητη επιμονή σε επενδύσεις με στόχο τις εξαγωγές, όταν οι πάντες στη γειτονιά μας έχουν σκεφτεί ακριβώς το ίδιο. Από τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία, μέχρι τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όλοι παράγουν το ίδιο ακριβώς προϊόν. Ενέργεια από ήλιο.

Η εικόνα της διογκούμενης «φούσκας» πιστοποιείται από τα τελευταία στοιχεία για τα αιτήματα που δέχτηκε ο ΑΔΜΗΕ στον κύκλο Δεκεμβρίου. Τα επιπλέον 46 έργα, ισχύος 1,2 GW, που προστέθηκαν μέσα σε ένα μήνα στις εκκρεμείς αιτήσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία φωτοβολταϊκά (852 MW), ανεβάζουν στα 47 GW το νούμερο όσων περιμένουν στην «ουρά» του Διαχειριστή. Και έχει τη σημασία του ότι μόνο ένα 10%-15% απ’ αυτά τα αιτήματα συνοδεύονται από μπαταρίες, μια ακριβή ακόμη τεχνολογία, αλλά απαραίτητη στη γεμάτη ανατροπές νέα εποχή της πράσινης μετάβασης.

Δηλαδή αυξάνονται και πληθαίνουν χωρίς καμιά πρόνοια για αποθήκευση του ρεύματος, προκειμένου αυτό να είναι διαθέσιμο και τις ώρες που ο κόσμος το χρειάζεται αλλά δεν έχει ήλιο, ούτε φυσάει.

Το εξωπραγματικό νούμερο των 80 GW


Η έκταση της «φούσκας» γίνεται αντιληπτή αν κάποιος αθροίσει τα έργα που βρίσκονται σε λειτουργία ή εν αναμονή ηλέκτρισης στο δίκτυο, δηλαδή τα 16 GW, με τα επιπλέον 15 GW ώριμων πάρκων με όρους σύνδεσης και τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα κατασκευαστούν. Σύνολο 31 GW.

Αθροίζοντας σε αυτά, τα 47 GW της «ουράς» του ΑΔΜΗΕ, τα φωτοβολταϊκά στη στέγη και τον προγραμματισμό για υπεράκτια αιολικά, προκύπτει το εξωπραγματικό νούμερο των πάνω από 80 GW.


Ένα τέτοιο πράσινο δυναμικό αντιστοιχεί σε 3,5 φορές τις ανάγκες του συστήματος σε έργα ΑΠΕ για το 2030 (24,5 GW, ΕΣΕΚ). Ξεπερνά τον στόχο ακόμη και του 2050. Αυτά όλα τα έργα μαζί, στο θεωρητικό σενάριο που θα γίνουν, αντιστοιχούν σε ετήσια παραγωγή ενέργειας γύρω στις 70 TWh, όταν η κατανάλωση παραμένει εδώ και χρόνια καθηλωμένη στις 49,5 TWh. Αρκούν για να καλύψουν ένα σημαντικό κομμάτι της πράσινης ενέργειας που χρειάζεται μια χώρα με ισχυρή βιομηχανία, όπως η Γερμανία των 85 εκατομμυρίων, όπου η παραγωγή από ΑΠΕ έφτασε πέρυσι τις 263 TWh και όχι κάποια σαν την Ελλάδα, όπου η μέση ζήτηση για ρεύμα κινείται στα 6 GW και η μέγιστη στα 10 GW -κι αυτό μόνο στις ώρες αιχμής, που είναι λιγοστές.

Τα φωτοβολταϊκά ρεκόρ της Ελλάδας και το φρένο της ΕΕ


Ασφαλώς και θα γίνουν πολύ λιγότερα έργα από τα παραπάνω. Το θέμα είναι η δυσκολία της αγοράς να το αποδεχτεί, κάτι που φαίνεται να γίνεται αντιληπτό σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, όπου οι επενδυτές τραβούν το πόδι από το γκάζι.

Μόνο φέτος η Ελλάδα πρόσθεσε 2,9 GW φωτοβολταϊκών, όταν η περυσινή προσθήκη δεν υπερέβαινε το 1,6 GW. Αυξήθηκαν δηλαδή τα νέα έργα μέσα σε μια χρονιά κατά 82% (!), με τις εκτιμήσεις να θέλουν τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ του χώρου να ξεπερνά τα 10 GW και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα να επιτυγχάνονται πολύ νωρίτερα, ίσως και το 2026, τέσσερα χρόνια πριν το 2030.

Σύμφωνα με όσα έχει εκτιμήσει ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Θ. Σκυλακάκης, του χρόνου θα διαθέτουμε συνολικά περίπου 16 GW έργων ΑΠΕ.

Γιώργος Φιντικάκης-www.euro2day.gr


img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ