Αναρτήθηκε στις:23-04-24 18:04

Χατζηδάκης: Έρχεται νομοθετική ρύθμιση που θα μειώσει κατά 50% τις χρεώσεις στα POS


Νομοθετική ρύθμιση, που θα μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις των τραπεζών στα POS για μικροποσά, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Έλληνας ΥΠΕΘΟ επεσήμανε πως η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα ή το αργότερο την επόμενη στη Βουλή.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, οι χρεώσεις στα μικρά ποσά είναι μεγάλες και κατόπιν συζητήσεων αποφασίστηκε η νομοθετική ρύθμιση που θα τις μειώνει κατά 50% για ποσά έως 10 ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα παράπονα από επιχειρήσεις και ειδικότερα από περίπτερα και ταξί, που επιβαρύνονταν με προμήθειες 1%, ακόμα και για συναλλαγές κάτω των 10 ευρώ ήταν δίκαια.

Αυτές οι προμήθειες, όπως διασαφήνισε, θα περιοριστούν στο μισό, καθώς διαπιστώθηκε αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη που επιβάλλουν προμήθειες (τράπεζες, πάροχοι και σχήματα πληρωμών). Μάλιστα, οι τράπεζες ήταν οι πιο «εύκολες» στη σχετική συζήτηση και ήταν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μειώσεις.

Όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα του Taxisnet για την υποβολή τους και ξεκαθάρισε ότι δε θα δοθεί παράταση μετά την 31η Ιουλίου, οπότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή τους.

Παράλληλα, παρέπεμψε σε ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για την έναρξη του χρόνου υποβολής των δηλώσεων από τις επιχειρήσεις.

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί παράταση στη διασύνδεση POS - ταμειακών μηχανών και πρόσθεσε ότι στις 2 Μαΐου θα εκδοθεί εγκύκλιος με όλες τις λεπτομέρειες. Συμπλήρωσε ότι η εφορία ξεκίνησε να ειδοποιεί τους 25.000 «εξαφανισμένους» που δεν έχουν κλείσει ραντεβού και πως ήδη έχουν μπει πρόστιμα.

Τέλος, προανήγγειλε αλλαγές από το 2025 και στα πρόστιμα που επιβαρύνουν όσους καθυστερούν την εξόφληση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Το πρόστιμο θα επιβάλλεται κλιμακωτά ανάλογα με το χρόνο εξόφλησης των τελών.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img