Νέο ΠΜΣ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: «Διεθνείς Πολιτικές Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Επικοινωνία και Ηγεσία»
Ευχαριστήριο Τράπεζας Τροφίμων «ΚΑΤΑΦΥΓΗ»
Εκλογές για νέα Διοίκηση στον Ε.Ε.Σ.
Ανησυχία για τον υπεραιωνόβιο πλάτανο στο Γεφύρι της Άρτας
Κόνιτσα: Σύλληψη για εγκατάλειψη τόπου τροχαίου ατυχήματος με υλικές ζημιές
Προσαύξηση συντάξεων και για παλαιούς συνταξιούχους με δύο ταμεία – Οδηγίες από το Υπουργείο περιμένει ο ΕΦΚΑ

«Εγκαινιάστηκε χθες από τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη το πρώτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος. Πρόκειται για ένα πολύ θετικό γεγονός. Υπενθυμίζω το ιστορικό του πολύπαθου έργου. Κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού κυρώθηκε, το 2007, η σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου «Ολυμπία οδός», Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσάκωνα (Ν. 3621/2007), επί Κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή με Υπουργό Υποδομών τον Γ. Σουφλιά. Ως Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, τότε, μετείχα στις σχετικές διαδικασίες.
Όπως όλες οι συμβάσεις παραχώρησης, αντιμετώπισε και η Ολυμπία οδός τεράστιες δυσκολίες την περίοδο 2010-2011. Η τότε Κυβέρνηση εγκατέλειψε τα έργα, τα εργοτάξια έκλεισαν και όλοι οι αυτοκινητόδρομοι κινδύνευσαν πολύ σοβαρά να ματαιωθούν, με τεράστιο κόστος για το Δημόσιο.
Τον Ιούνιο 2012 στην τρικομματική Κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ του κ. Σαμαρά, τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών ενώθηκαν σε ένα και ορίστηκα αναπληρωτής Υπουργός, με Υπουργό τον Κ. Χατζηδάκη και αρμοδιότητα τις Υποδομές. Πετύχαμε, μέσα σε λίγους μήνες, κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων με τους παραχωρησιούχους, τους κατασκευαστές, τις Γενικές Δ/νσεις της Ευρ. Επιτροπής και τις 40 Τράπεζες που χρηματοδοτούσαν τα έργα, να τροποποιήσουμε τις συμβάσεις παραχώρησης προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να επανεκκινήσουν οι εργασίες. Ήταν η εποχή που όλη η αντιπολίτευση πρωτοστατούσε στο κίνημα «δεν πληρώνω».
Υπέγραψα την συμφωνία τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης της Ολυμπίας οδού στις 12 Απριλίου 2013. Το τμήμα Πάτρα - Πύργος περιλαμβανόταν στη σύμβαση. Όταν όμως αυτή ήρθε προς κύρωση στη Βουλή, έξι μήνες αργότερα, η ΔΗΜΑΡ είχε αποχωρήσει από την Κυβέρνηση, η οποία στηριζόταν πλέον σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών είχε «σπάσει» σε δύο χωριστά Υπουργεία, και Υπουργός Υποδομών είχε οριστεί από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Χρυσοχοΐδης ο οποίος, πιεζόμενος και από τοπικούς παράγοντες, εξαίρεσε από τη σύμβαση παραχώρησης το τμήμα Πάτρα – Πύργος. Επρόκειτο για σοβαρό λάθος, όπως επεσήμανα τότε στη Βουλή.
Τον Απρίλιο 2014, εκδόθηκε Απόφαση δημοπράτησης του τμήματος σε μία εργολαβία, ως κλασσικό δημόσιο έργο.
Το 2015, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε το ολέθριο λάθος, να «σπάσει» το έργο σε 8 (!) τμήματα και να τα δημοπρατήσει, όχι φυσικά προς όφελος του έργου αλλά με σκοπό να ευνοηθούν συγκεκριμένες τεχνικές εταιρείες. Θυμίζω την παράλληλη ανεπιτυχή εμπλοκή αυτών των εταιρειών, το 2016, στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Τέσσερα χρόνια αργότερα, από τα8 οδικά τμήματα, τα 4 δεν είχαν καν ανάδοχο, λόγω έκπτωσής του! Τα υπόλοιπα 4 είχαν πρόοδο από 0 – 10%! Κατά τα λοιπά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βεβαίωνε ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν το 2020!
Μετά το 2019, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να «αναστήσει» το έργο, αφ’ ενός βάζοντας τέλος στο αδιέξοδο της κατάτμησης και αφ’ ετέρου με την πολύ ουσιαστική βοήθεια της Ευρ. Επιτροπής, η οποία αποδέχθηκε να χρηματοδοτήσει το έργο, το οποίο επανήλθε στη Σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας οδού, δηλαδή όπως ακριβώς είχαμε υπογράψει την άνοιξη του 2013!
Σήμερα, μια δεκαετία μετά τις αλχημείες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το έργο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και αποδίδεται στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας και στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της, ως ένας ασφαλής αυτοκινητόδρομος.
Η θετική έκβαση της υπόθεσης αποτελεί δικαίωση της πολιτικής που ακολούθησε η σημερινή Κυβέρνηση, αλλά και όλων ημών, πρωτίστως του Γεωργίου Σουφλιά, που εργαστήκαμε σκληρά σε πολύ δύσκολες φάσεις του έργου. Παράλληλα όμως πρέπει να αναλογιστούμε πόσα πολλά έχασε ο τόπος από τη μη υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου επί μία δεκαετία, και να κατανοήσουμε ότι τα δημόσια έργα, ιδίως τα μεγάλα, χρειάζονται σχέδιο και υπευθυνότητα. Οι επιπολαιότητες και οι ερασιτεχνισμοί κοστίζουν πολύ ακριβά, γι’ αυτό δεν επιτρέπονται».
