Αναρτήθηκε στις:25-06-24 14:19

«Αρτινών Συνεργασία»: Ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις στην Λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής


Σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα αλλά και σε σημαντικά έργα υποδομής, πολιτισμού και ασφάλειας, θα εστιάσει το ενδιαφέρον της, η παράταξη του Χρήστου Τσιρογιάννη, κατά την συνεδρίαση της Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, την ερχόμενη Τετάρτη.

Η παράταξη «Αρτινών Συνεργασία» έστειλε εγγράφως τα ερωτήματα της, στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου η Δημοτική Αρχή να ενημερωθεί εγκαίρως και ευελπιστώντας ότι αυτή την φορά οι απαντήσεις που θα δοθούν να είναι ουσιαστικές, ρεαλιστικές και φυσικά συγκεκριμένες.

Στο πλαίσιο αυτό, δημοτικοί σύμβουλοι της «Αρτινών Συνεργασία» ζητούν να ενημερωθεί ο λαός της Άρτας για μια σειρά από κρίσιμα θέματα, τα οποία είναι τα εξής:

ΞΕΝΙΑ: Ξενοδοχείο ή Πολιτιστικό κέντρο; (Ερώτηση από τον Γιώργο Σιλιόγκα)


Κύριε Δήμαρχε, προεκλογικά τόσο εσείς όσο και υποψήφιοι της παράταξής σας, λέγατε ότι εάν εκλεγείτε το κτήριο του ΞΕΝΙΑ θα το αξιοποιήσετε ως Ξενοδοχείο. Στην συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δημοτικού συμβουλίου την 26-2-2024, δηλώσατε ότι δεν θα κάνετε στο ΞΕΝΙΑ, σε καμία περίπτωση, δημοτικό ωδείο και δημοτική βιβλιοθήκη.

Δύο μήνες αργότερα, στην συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δημοτικού συμβουλίου την 26-4-2024, δεν απαντήσατε σε σχετική μας ερώτηση, για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ και δηλώσατε ότι σε τρεις μέρες θα μας απαντήσετε εγγράφως. Από τότε έχουν περάσει άλλοι 2 μήνες (!!) και δεν έχετε ενημερώσει ακόμη ούτε το σώμα του ΔΣ ούτε τους Αρτινούς Δημότες.

Κύριε Δήμαρχε, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σε αυτή την συνεδρίαση της Λογοδοσίας της Δημοτικής σας Αρχής και συγκεκριμένα να μας απαντήσετε στα εξής σχετικά ερωτήματα:

1. Πως σκοπεύετε τελικά να αξιοποιήσετε το κτήριο του ΞΕΝΙΑ: ως ξενοδοχείο ή ως πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο;

2. Χάνονται τελικά ή όχι τα 12 εκ. €, για την αξιοποίησή του ΞΕΝΙΑ, ως πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο με χρήσεις (καφέ-εστιατόριο, δημοτικό ωδείο, δημοτική βιβλιοθήκη, αίθουσα εκδηλώσεων) ή θα εκδοθεί νέα πρόσκληση στο ΕΣΠΑ, για την χρηματοδότηση του έργου;

3. Γιατί από αρχές Ιανουαρίου μέχρι σήμερα δεν φέρατε το θέμα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, για να πάρουμε μια απόφαση για αλλαγή χρήσης του ΞΕΝΙΑ σε Ξενοδοχείο (όπως επανειλημμένα σας ζητούσαμε) και να πάμε στο ΚΑΣ του Υπουργείου Πολιτισμού, να το διεκδικήσουμε και να λάβουμε την σχετική έγκριση; Γιατί κωλυσιεργήσατε 6 μήνες τώρα; Να την πάρουμε, έστω και τώρα αυτή την απόφαση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο;

Θεατράκι στο παραποτάμιο πάρκο: όταν οι καλές πρακτικές αναγνωρίζονται και συνεχίζονται. (Ερώτηση από τον Παντελή Κωλέτσο)


Η προηγούμενη δημοτική αρχή, μετά το πρόβλημα της στατικής επάρκειας που παρουσιάστηκε στην κερκίδα του θεάτρου μέσα στο κάστρο της πόλης μας και έπειτα από την περίοδο της πανδημίας, έκανε ενέργειες για την χωροθέτηση και κατασκευή ενός μόνιμου υπαίθριου πολιτιστικού χώρου. Για τον λόγο αυτό έφερε αρμόδιους μελετητές, παρουσία της Διευθύντριας της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αρταίων και εξετάσθηκαν διάφορες θέσεις (γεφύρι, τουριστικό περίπτερο, παραποτάμιο πάρκο).Τελικά τότε αποφασίστηκε ότι η κατάλληλη θέση, ήταν αυτή στο συντριβάνι στο παραποτάμιο πάρκο (θέση που και εσείς επιλέξατε τώρα)για την δημιουργία ενός μόνιμου υπαίθριου πολιτιστικού χώρου. Έτσι στην συνέχεια ενέταξε στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αρταίων που εγκρίθηκε από το προηγούμενο ΔΣ, το ποσό για τις αναγκαίες μελέτες (ηχοακουστική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική, τοπογραφική, πυρασφάλεια, αρχιτεκτονική). Προφανώς τα παραπάνω τα γνώριζαν από τότε ο νυν δήμαρχος και ο νυν αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ως μέλη και της προηγούμενης δημοτικής αρχής!

Πρόθεση του προηγούμενου Δημάρχου ήταν οι μελέτες αυτές να ανατεθούν στην αρτινή μηχανικό Χριστίνα Παπαδημητρίου και είχαν ξεκινήσει τότε οι σχετικές προκαταρκτικές διαδικασίες. Όμως λόγω απαιτητικών γραφειοκρατικών διαδικασιών, καθυστερούσαν οι μελέτες για μόνιμο υπαίθριο πολιτιστικό χώρο, οπότε είχαμε προχωρήσει προσωρινά στην ενοικίαση κερκίδας στον χώρο του εκθεσιακού κέντρου για το καλοκαίρι του 2023, με σκοπό να ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες μέσα στο 2024.

Επαναλαμβάνω ότι όλα τα παραπάνω τα γνώριζαν από τότε ο νυν δήμαρχος και ο νυν αντιδήμαρχος Πολιτισμού! Αν αυτό δεν ισχύει παρακαλώ να μας διαψεύσετε!

Κύριε Δήμαρχε, συγχαρητήρια λοιπόν που συνεχίζετε το έργο και τις αποφάσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής! Ωστόσο παρακαλούμε να μας ενημερώσετε και να μας απαντήσετε στα εξής σχετικά ερωτήματα που αφορούν θέματα ασφάλειας και νομιμότητας:

1. Το θεατράκι που φτιάξατε πρόσφατα στην παραπάνω θέση στο παραποτάμιο πάρκο, έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των θεατών και των εγκαταστάσεων; Θα θέλαμε ένα αντίγραφο της έγκρισης από την τεχνική υπηρεσία του δήμου, που να πιστοποιεί τα ανωτέρω.

2. Γνωρίζετε ότι από κάτω περνάει τσιμεντένιος αύλακας; Έχει ελεγχθεί αυτό στατικά;

3. Έχει άδεια λειτουργίας το θεατράκι αυτό; Όπως θα είχε οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη ιδιωτική πρωτοβουλία;

4. Έχετε πάρει την έγγραφη σύμφωνη γνώμη της ΕΤΑΔ (εταιρεία ακινήτων δημοσίου) για την δραστηριότητα αυτή στο εν λόγω σημείο; Μιας και κύριος της έκτασης είναι η ΕΤΑΔ και έχει παραχωρηθεί στο Δήμο με συγκεκριμένες χρήσεις.

5. Έχετε λάβει υπόψιν την μελέτη της οριοθέτησης του Αράχθου και της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης της Άρτας, που εκπονεί το Υπουργείο Υποδομών; Επιτρέπεται στο σημείο αυτό να λειτουργήσει αυτό το θεατράκι;

Ανεξόφλητες Υποχρεώσεις Σχολικών Επιτροπών προς τους τοπικούς εμπόρους. (Ερώτηση από την Ανθή Τόλη)


Η λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Δήμων λήγει, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, την 30/6/2024.

Κύριε Αντιδήμαρχε Παιδείας, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε και να μας απαντήσετε στα εξής σχετικά ερωτήματα:

1. Υπάρχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις στις δύο σχολικές επιτροπές του Δήμου; Εάν ναι, τι συνολικό ποσό και τι είδους τιμολόγια έχετε απλήρωτα;

2. Πότε και πώς σκοπεύετε να πληρώσετε αυτές τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις, που κυρίως αφορούν τοπικούς επιχειρηματίες; Με αυτόν τον τρόπο στηρίζετε την τοπική επιχειρηματικότητα;

3. Γιατί ο Δήμος δεν επιχορήγησε τις σχολικές επιτροπές, για να πληρωθούν αυτές οι υποχρεώσεις μέχρι 30/6/2024;

4. Προτείνουμε να δημιουργηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή δημοτικών συμβούλων, που να ελέγξει τις δαπάνες μέχρι τώρα και τα ανεξόφλητα τιμολόγια. Συμφωνείτε; Μπορεί να γίνει αυτό την άλλη εβδομάδα;

Καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων οδικής ασφάλειας σε Φιλοθέη και Κωστακιούς. (Ερώτηση από τον Γιώργο Μπουκουβάλα)


Ο Δήμος Αρταίων, εντάχθηκε για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα οδικής ασφάλειας του εθνικού και επαρχιακού δικτύου εντός οικισμών του Δήμου Αρταίων και συγκεκριμένα τα εξής έργα:

1. «Κατασκευή κυκλικού κόμβου στη Φιλοθέη Άρτας», με προϋπολογισμό 2.120.000 €. Η σύμβαση του έργου υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 2023, μεταξύ του προηγούμενου Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη και του αναδόχου του έργου.

2. «Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο εντός οικισμού τμήμα της Επαρχιακής Οδού Άρτας – Κωστακιών»με προϋπολογισμό 1.255.000 €. Η σύμβαση του έργου υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2023, μεταξύ του προηγούμενου Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη και του αναδόχου του έργου.

Κύριε Αντιδήμαρχε Τεχνικών Έργων, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε και να μας απαντήσετε στα εξής σχετικά ερωτήματα:

1. Γιατί έχουν περάσει 6 μήνες και δεν έχετε ξεκινήσει ακόμη τα σημαντικά αυτά έργα οδικής ασφάλειας;

2. Ολοκληρώθηκε η τροποποίηση της μελέτης (η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε εγγράψει το ποσό για την τροποποίηση της μελέτης και είχε ξεκινήσει την διαδικασία ανάθεσης της μελέτης) για το έργο «Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο εντός οικισμού τμήμα της Επαρχιακής Οδού Άρτας – Κωστακιών», ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες των Κωστακιών; Μπορούμε να έχουμε ένα αντίγραφο της τροποποιημένης μελέτης;

3. Ποιο είναι το τελικό χρονοδιάγραμμα έναρξης και ολοκλήρωσης των έργων, δεδομένου ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει συγκεκριμένες διαδικασίες και προθεσμίες, οι οποίες εάν δεν τηρηθούν ενέχει ο κίνδυνος απένταξης των έργων;

Τοποθέτηση και Χρήση των γραμματοθυρίδων. (Ερώτηση από τον Κώστα Μάρο)


Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες είχε προχωρήσει στην προμήθεια νέων γραμματοθυρίδων για όλα τα χωριά του Δήμου Αρταίων. Η προμήθεια αφορούσε 250 κουτιά γραμματοθυρίδων, προϋπολογισμού 200.000 €, ώστε να εξυπηρετούνται 5.000 νοικοκυριά. Τον Δεκέμβριο του 2023, άρχισε η τοποθέτηση των γραμματοθυρίδων από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Κύριε Αντιδήμαρχε Τεχνικών Έργων, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε και να μας απαντήσετε στα εξής σχετικά ερωτήματα:

1. Έχουν τοποθετηθεί όλες οι γραμματοθυρίδες σε όλα τα χωριά, ώστε να εξυπηρετούνται οι δημότες μας; ή εκκρεμεί η τοποθέτηση κάποιων και γιατί;

2. Σε αυτές που έχουν τοποθετηθεί, γιατί δεν έχετε δώσει ακόμη τα κλειδιά στα νοικοκυριά, για να εξυπηρετηθούν οι δημότες και να διεκπεραιώνεται απρόσκοπτα και με ασφάλεια η αλληλογραφία;img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img