Αναρτήθηκε στις:21-05-24 16:35

Διημερίδα ενημέρωσης του κοινού για την άνοια και δωρεάν εξέτασης μνήμης στα Δημοτικά Καταστήματα Άρτας


Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία ένας στους πέντε ανθρώπους πάνω από τα 80 θα νοσήσει από κάποια μορφή άνοιας. Σήμερα στη χώρα μας 250.000 άτομα ζούν με άνοια και 350.000 άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή (προστάδιο της νόσου Alzheimer). Αν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών - μελών της οικογένειας, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται μια πάθηση που αφορά άμεσα σε 1,5 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά στο μέλλον.

Η καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών είναι εξαιρετικά δύσκολη. Με βάση διεθνή στοιχεία, ένας στους δύο πάσχοντες δεν νιώθει μέρος της κοινότητας στην οποία ζει, γεγονός που οφείλεται στα βιολογικά εμπόδια που βάζει η ίδια η ασθένεια σε συνδυασμό µε τα εμπόδια που βάζει η κοινωνία: µη προσβάσιµοι χώροι, έλλειψη ενημέρωσης υπαλλήλων ιδιωτικού και δημόσιουτομέα σχετικά µε τη νόσο και τη διαχείρισή της, απουσία κατάλληλων υποδομών για τη διευκόλυνση των συμπολιτών µας στην άσκηση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων, κ.ά.

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης της κοινότητας, της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης της άνοιας, Το Κέντρο Ημέρας και η Κινητή Μονάδα για άτομα με άνοια στην Άρτα της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, υπηρεσίες χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με την εποπτεία του υπουργείου υγείας, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας και σε συνεργασία με το Δήμο Αρταίων, διοργανώνουν διημερίδα ενημέρωσης του κοινού για την άνοια και δωρεάν εξέτασης μνήμης την Πέμπτη 23 Μαΐου (ώρα 9.00 - 14.00) και Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 (ώρα 9.00 - 14.00) στα Δημοτικά Καταστήματα Άρτας (Σκουφά 79).


Εξειδικευμένοι επιστήμονες θα ενημερώσουν το κοινό για την άνοια και τη συχνότερη μορφή της, τη νόσο Alzheimer, τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επωφεληθούν οι πολίτες των δωρεάν υπηρεσιών του Κέντρου Ημέρας και της Κινητής Μονάδας για άτομα με άνοια στην Άρτα. Επιπλέον, θα διανέμεται δωρεάν έντυπο ενημερωτικό υλικό για την άνοια, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θέσει σχετικές ερωτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης. Όσοι πολίτες επιθυμούν, μπορούν να κάνουν μια σύντομη αξιολόγηση μνήμης εσωτερικά του χώρου πραγματοποίησης της δράσης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 2681079206.

Εναλλακτικά μπορείτε να στείλετε email στη διεύθυνση: arta@alzheimerathens.gr.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img