Αναρτήθηκε στις:21-05-24 15:17

63 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας από το τέλος του μήνα σε ολόκληρη τη χώρα


Την αύξηση των Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας από 18 σε 63 -από το τέλος του μήνα- που θα λειτουργούν σε κάθε Νομό της χώρας ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Μιλώντας στον Δημήτρη Οικονόμου και τον Άκη Παυλόπουλο, ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι ήδη λειτουργεί ένα «safe house» σε κάθε Νομό, όπου φιλοξενούνται θύματα ενδοοικογενειακής βίας για όσο καιρό χρειαστεί, ώστε οι γυναίκες να νιώσουν ασφαλείς. Μάλιστα, όπως σημείωσε, ετησίως 20.000 γυναίκες τον χρόνο αναζητούν στέγη.

«Η βία συνέβαινε πάντα πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά τώρα αποκαλύπτεται καθώς τα στόματα ανοίγουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συμπλήρωσε πως καθημερινά συλλαμβάνονται 50 άνδρες για ενδοοικογενειακή βία. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, το τελευταίο 24ωρο έχουν σημειωθεί 80 περιστατικά, 40 συλλήψεις και 150 κλήσεις στο 100. Συμπλήρωσε δε με έμφαση πως πλέον το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης ανταποκρίνεται στις κλήσεις μέσα σε 5 δευτερόλεπτα.

Επιπλέον, επεσήμανε πως από χθες με ΚΥΑ που συνυπέγραψαν οι αρμόδιοι Υπουργοί, η εφαρμογή «panic button» επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα και θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν όλοι οι ενήλικες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τόσο γυναίκες όσο και ηλικιωμένοι.

Σε ότι αφορά στα φαινόμενα της ανήλικης παραβατικότητας που βαίνει διαρκώς αυξανόμενη, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εκτίμησε πως η πλειοψηφία των περιστατικών βίας αφορά κυρίως παιδιά που η εποπτεία τους είναι παραμελημένη, συμπληρώνοντας ότι κάθε βράδυ σημειώνονται δεκάδες περιστατικά με δράστες ανήλικους, οι οποίοι συλλαμβάνονται μαζί με τους γονείς τους, καθώς όπως υπογράμμισε είναι δύσκολη η ποινική μεταχείριση των ανηλίκων. Υπενθύμισε, δε, τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής, 24ωρης λειτουργίας- 10201- στην οποία μπορούν να απευθυνθούν όλοι όσοι αντιλαμβάνονται περιστατικά στα οποία εμπλέκονται ανήλικοι είτε ως δράστες, είτε ως θύματα.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τον τελικό αγώνα ποδοσφαίρου για το Κύπελλο Ελλάδος, ο οποίος θα διεξαχθεί χωρίς θεατές, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως «από τη μια μεριά οργανώνουμε έναν από τους 3 μεγαλύτερους αγώνες, στην Ευρώπη, το Conference League, και από την άλλη κάνουμε τον τελικό κυπέλλου σε κλειστό γήπεδο. Αυτό είναι ντροπή». Πρόσθεσε, δε, πως «από τον Φεβρουάριο και μετά, όταν άνοιξαν πάλι τα γήπεδα, δεν έχουμε το παραμικρό περιστατικό. Δεν έχει πέσει ξανά ποτέ ούτε ένας πυρσός, μέσα στα γήπεδα. Έχει αποδώσει ότι υπάρχει απ’ όλους και κυρίως από τις διοικήσεις των ΠΑΕ, των ΚΑΕ και όλων των ομάδων, η πρόνοια ότι ένας πυρσός μπορεί να είναι μια καταστροφή για την ομάδα».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img