Αναρτήθηκε στις:02-05-24 15:03

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» χαιρετίζει την έγκριση για κατασκευή νέας πεζογέφυρας στη θέση του ιστορικού γεφυριού Κοράκου


Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» χαιρετίζει την έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης για την κατασκευή νέας μονότοξης πεζογέφυρας στη θέση του ιστορικού γεφυριού του Κοράκου. Ωστόσο, εκφράζει και την έντονη επιθυμία της για αναστήλωση της γέφυρας στην αρχική της θέση, επισημαίνοντας την προσωπική προσήλωση του Αλέξη Τσίπρα και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην αποκατάσταση της Γέφυρας Πλάκας.

Η ανακοίνωση της παράταξης


«Στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής συζητήθηκε η έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού για την υλοποίηση του έργου που αφορά την κατασκευή νέας μονότοξης πεζογέφυρας στη θέση του παλιού γεφυριού του Κοράκου, ενός από τα σπουδαιότερα μνημεία της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Κοιλάδα του Αχελώου.

Ήδη από το 2009 η Διανομαρχιακή Επιτροπή Άρτας -Καρδίτσας ξεκίνησε τις προσπάθειες για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού. Οι προσπάθειες της επιτροπής αγώνα βρήκαν και ευρωπαϊκή ανταπόκριση, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δια του τότε Υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, αφού είχε προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών, να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την προγραμματική σύμβαση ανακατασκευής της ιστορικής Γέφυρας, στις 15Φεβρουαρίου 2019, στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα από τους τρεις υπουργούς Υποδομών, Οικονομικών και Πολιτισμού, το Ε.Μ.Π, τους δύο Περιφερειάρχες Ηπείρου και Θεσσαλίας και των δημάρχων Γ. Καραϊσκάκη και Αργιθέας.

Πριν την υπογραφή του εν λόγω μνημονίου το Υπουργείο Υποδομών -επί ΣΥΡΙΖΑ- είχε μάλιστα δεσμεύσει το ποσό των 16,5 εκατ. ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου και την ανάπλαση της περιοχής.

Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια απραξίας από την κυβέρνηση και κοινοβουλευτικού ελέγχου για το θέμα από την βουλευτή Άρτας κας Όλγας Γεροβασίλη για να αποφασιστεί η ανακατασκευή του ιστορικού γεφυριού, σε διαφορετική θέση από την αρχική. Χαιρετίζουμε, έστω και τώρα, την απόφαση αυτή και δώσαμε θετική ψήφο στην περιφερειακή επιτροπή, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη και η συμβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Θα επιθυμούσαμε, ωστόσο, να υπάρξει αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου στην αρχική της θέση, όπως έγινε με τη Γέφυρα Πλάκας που κατέρρευσε από πλημμύρες στις 02.02.2015, αλλά με την προσωπική προσήλωση του Αλέξη Τσίπρα και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που τάχιστα προέβη σε κάθε αναγκαία ενέργεια και εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του έργου, με την αφοσίωση και το μεράκι όλων όσων εργάστηκαν για την αποκατάστασή του (επιστημόνων, τεχνικών και τεχνιτών) εν τέλει αναστηλώθηκε».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img