Αναρτήθηκε στις:29-04-24 14:48

ΕΚΑ: «Το δώρο Πάσχα είναι κατάκτηση των εργαζομένων!»


Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Άρτας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την απαραίτητη διαδικασία καταβολής του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους όλων των εργασιακών χώρων:

«Το δώρο Πάσχα είναι κατάκτηση των εργαζομένων! Δεν είναι δώρο από τους εργοδότες, είναι μέρος του μισθού μας, το έχουμε δουλέψει και το δικαιούμαστε!Δεν το χαρίζουμε, δεν το επιστρέφουμε!

Όλοι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο και ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, δικαιούνται από τους εργοδότες τους δώρο Πάσχα.

Απαγορεύεται η καταβολή του σε είδος, καθώς και η οποία συμφωνία για μη καταβολή δώρου ή παραίτηση του εργαζόμενου από το δικαίωμα δώρου, ή ενσωμάτωσή του στο βασικό μισθό είναι άκυρη.

Το δώρο Πάσχα πρέπει να εξοφληθεί το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου. Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα για τον εργοδότη, όπως επίσης και η καταβολή του δώρου από τον εργοδότη και η επιστροφή από τον εργαζόμενο στον εργοδότη με απειλές ή εκβιασμούς!

Το δώρο ισούται με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Καλούμε τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα με την καταβολή του Δώρου του Πάσχα να επικοινωνήσουν με το Σωματείο τους.

Απαιτούμε:

• Να μην υπάρξει κανένας συνάδελφος σε κανέναν εργασιακό χώρο που να μην πάρει το δώρο του Πάσχα.

• Να μην τολμήσει κανένας εργοδότης να ζητήσει πίσω το δώρο του Πάσχα.

• Να παρθούν μέτρα από τις αρμόδιες αρχές έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι σ’ όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα καταβληθεί το ποσό που δικαιούνται».



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ





img