Αναρτήθηκε στις:29-04-24 13:42

ΑΣΥ: Εργατική Πρωτομαγιά - «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!»


Ανακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά 2024 εξέδωσε η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Γενικού Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Άρτας, στην οποία αναφέρει τα ακόλουθα:

«Συμπληρώνονται φέτος 138 χρόνια από την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών του Σικάγο για 8 ώρες δουλειάς, 130 χρόνια από τον πρώτο μαζικό εορτασμό της πρωτομαγιάς του 1894 στην Αθήνα και 70 χρόνια από την εκτέλεση των 200 αγωνιστών - κομμουνιστών στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944.

Η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι μέσα από σκληρούς αγώνες κατέκτησαν δικαιώματα στη δουλειά και την κοινωνική ζωή, τα οποία τα τελευταία 30 χρόνια με τη γιγαντιαία επίθεση του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων ξηλώνονται σε όλες τις χώρες.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις συνέπειες τόσο στη διάρκεια της κρίσης όσο και της ανάπτυξης που γίνεται με σκοπό τα κέρδη των λίγων, σε κάθε πτυχή της ζωής τους!

Με τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, με την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, της κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης, της πανάκριβης στέγασης και της ακρίβειας, των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, με την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο γενίκευσης των δύο ιμπεριαλιστικών πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, όπου για λογαριασμό των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας μας, η κυβέρνηση μας εμπλέκει όλο και πιο βαθιά στο σφαγείο των σφοδρών γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Σε μία εποχή που η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, της παραγωγικότητας της εργασίας θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τον εργάσιμο χρόνο αν έμπαινε στην υπηρεσία των εργαζομένων αξιοποιείται για να απογειώνουν τα κέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αλλά και για την καταστολή και τον έλεγχο των λαών.

Το σύνθημα που βγήκε μέσα από τους μεγαλειώδεις αγώνες «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» φωτίζει την επιτακτική ανάγκη οργανωμένης αντεπίθεσης για κάθε πλευρά της ζωής μας.

Κανείς δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την χαμοζωή, τη διαρκή ανασφάλεια και αβεβαιότητα! Να μην επιτρέψουμε να κυριαρχήσει η παθητική στάση ζωής, το τίποτα δεν γίνεται, τίποτα δεν αλλάζει!

Η αγανάκτηση να γίνει συμμετοχή στον οργανωμένο αγώνα


Δεν είναι «κανονικότητα» να πληρώνουμε στα δημόσια νοσοκομεία, στα «απογευματινά» ιατρεία και χειρουργεία ενώ έχουμε προπληρώσει μέσα από τους δυσβάσταχτους άμεσους και έμμεσους φόρους και τις ασφαλιστικές μας εισφορές για υπηρεσίες υγείας.

Δεν είναι «κανονικότητα» οι δημόσιες δομές υγείας να είναι βαθιά υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες, να υπονομεύεται καθημερινά η λειτουργίας τους, οι υγειονομικοί να δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης και πολλοί από αυτούς να βρίσκονται σε διαρκή ομηρία, με ένα αβέβαιο εργασιακό μέλλον και την ίδια ώρα ο ιδιωτικός τομέας υγείας να μεγεθύνεται και να αυξάνει τα κέρδη του.

Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε ο μέσος μισθός των εργαζομένων να παραμένει μικρότερος κατά 25% σε σχέση με πριν από το 2009 και την ίδια ώρα ο πληθωρισμός να έχει αυξηθεί κατά 21%, εξανεμίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ να παραμένουν κομμένοι ο 13ος και 14ος μισθός.

Εξοργιζόμαστε να παρακολουθούμε να θησαυρίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες που έφτασαν το 2023 να έχουν καθαρά κέρδη 11 δις και οι συστημικές τράπεζες άγγιξαν τα 4 δις κέρδη και δεν πληρώνουν καθόλου φόρους, ενώ «περισσεύουν» χρήματα για τις Νατοϊκές δολοφονικές δαπάνες που έφτασαν τα 8 δις το χρόνο.

Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες μας που πρέπει να συνεχιστούν και να δυναμώσουν ! Το χρωστάμε σε όσους πάλεψαν τα προηγούμενα για να έχουμε εμείς δικαιώματα, το χρωστάμε στις νέες γενιές, στους νέους εργαζόμενους.

Η πρωτομαγιά αποτελεί το φάρο και δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για την ανατροπή της βαρβαρότητας ενός κοινωνικοοικονομικού συστήματος που έχει φάει τα ψωμιά του, που εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, που δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα πλέον στην μεγάλη πλειοψηφία της ανθρωπότητας, παρά μόνο εκμετάλλευση, φτώχεια, εξαθλίωση, εξαχρείωση, πολέμους και προσφυγιά.

Αγωνιζόμαστε για:


- Αυξήσεις 20% στους μισθούς μας και επαναφορά του 13ου και 14ου του μισθού.

- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

- Όχι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, τους εργολάβους, τις ΣΔΙΤ και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας.

- Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών.

- Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, στα καύσιμα και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

- Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.

- Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό που δολοφονείται από το κράτος του Ισραήλ με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Την Τετάρτη 1η Μάη ΤΙΜΑΜΕ την Εργατική Πρωτομαγιά με την συμμετοχή μας στην Απεργιακή Συγκέντρωση στις 10:30 πμ στο Εργατικό Κέντρο Άρτας».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img