Αναρτήθηκε στις:23-01-21 15:49

Γκόκας: Αποκλεισμός οικισμών της Άρτας από την πρόσβαση στο Διαδίκτυο


Ο βουλευτής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Γκόκας κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυρ. Πιερρακάκη, σχετικά με τον αποκλεισμό των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων και οικισμών Αμμοτόπου, Αμπελίων Αμμοτόπου, Πιστιανών, Ροδαυγής και Παντάνασσας, από την χρήση του διαδικτύου εξαιτίας της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης του Έργου Ευρυζωνικού Δικτύου - lot 2.

Όπως τονίζει ο κ. Γκόκας, το έργο αυτό, αποσκοπεί στην κάλυψη των λευκών περιοχών στον ευρυζωνικό χάρτη της χώρας, που αφορά και περιοχές της πε Άρτας, με τη δημιουργία και αναβάθμιση τηλεπικοινωνιακών υποδομών υψηλής ταχύτητας, και έχει συνολική διάρκεια δεκαεπτά έτη. Τα έργα υποδομών και συνδεσιμότητας όφειλαν να έχουν ολοκληρωθεί δύο έτη από την ισχύ της υπογραφείσας σύμβασης.

Ωστόσο, επισημαίνει, στην πε Άρτας και ειδικότερα στις τοπικές κοινότητες και οικισμούς Αμμοτόπου, Αμπελίων Αμμοτόπου, Πιστιανών, Ροδαυγής και Παντάνασσας, καίτοι τα έργα υποδομών έχουν κατασκευαστεί (δημιουργία δικτύου, ΚΑΦΑΟ κτλ), η συνδεσιμότητα δεν έχει πραγματοποιηθεί και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης Έργου. Μάλιστα, αναφέρει ότι, σε κάποιες περιοχές, όπως αυτή της τοπικής κοινότητας Αμμοτόπου, παρατηρείται το φαινόμενο η μισή τοπική κοινότητα να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ η υπόλοιπη παραμένει αποκλεισμένη από τις χρήσεις του διαδικτύου.

Το γεγονός αυτό, τονίζει, δημιουργεί μια σωρεία προβλημάτων στους κατοίκους των περιοχών αυτών και ιδίως σε ζητήματα καθημερινότητας που πλέον κρίνονται απαραίτητα, λόγω και της γενικότερης κατάστασης εξαιτίας της πανδημίας του covid-19. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των βασικών τους αναγκών και καθίσταται αδύνατο να συμμετέχουν σε δράσεις τηλεκπαίδευσης, αγοράς προϊόντων μέσω Διαδικτύου, πρόσβασης σε υπηρεσίες και τηλεδιασκέψεις, αλλά και πρόσβασης σε καθεστώς τηλεργασίας.

Ιδιαίτερα, όπως αναφέρει, για την τηλεκπαίδευση των μαθητών και των φοιτητών οι οικογένειες επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά για αγορά δεδομένων χρήσης των διαδικτύου, και μάλιστα σε εποχές που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει, η κατάσταση αυτή στη σημερινή εποχή, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη για τους κατοίκους των χωριών αυτών, αφού αποκλείονται από βασικές λειτουργικές ανάγκες, και αδυνατούν να καλύψουν και να διεκπεραιώσουν βασικές υποχρεώσεις τους, όπως πχ οι εργαζόμενοι σε καθεστώς τηλεργασίας και οι μαθητές και φοιτητές που δεν μπορούν να λάβουν μέρος στις τηλεκπαιδεύσεις.

Σημειώνει δε, ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δικαιούνται την ίδια ποιότητα και επίπεδο ζωής με τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας, με άμεση προσβασιμότητα στα εργαλεία και στις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής και του διαδικτύου, και τονίζει ότι οι οικισμοί αυτοί βρίσκονται σε αποστάσεις, μόλις 5 έως 15 χλμ από τα αστικά κέντρα Άρτας και Φιλιππιάδας.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό, σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επίσπευση και άμεση ολοκλήρωση του Έργου Ευρυζωνικού Δικτύου – lot 2 στις ανωτέρω λευκές περιοχές της Άρτας, γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του Έργου και ποιοί είναι οι υπεύθυνοι αυτής της καθυστέρησης, και τέλος, σε ποιό στάδιο βρίσκεται σήμερα η πορεία των εργασιών και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το Έργο αυτό.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα ακόλουθα: «Αξιότιμε κύριε υπουργέ, για την κάλυψη των λευκών περιοχών της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Π.Ε. Άρτας, έχει υπογραφεί σύμβαση σύμπραξης μέσω ΣΔΙΤ, για το έργο του Ευρυζωνικού Δικτύου – lot 2, μεταξύ του Οργανισμού Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. και της Εταιρίας Ειδικού σκοπού “RURAL CONNECT” που συνέστησε ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης “INTRAKAT- INTRACOM HOLDINGS – HELLAS ONLINE”.

Σκοπός του Έργου είναι η κάλυψη των λευκών περιοχών στον ευρυζωνικό χάρτη της χώρας, με τη δημιουργία και αναβάθμιση τηλεπικοινωνιακών υποδομών υψηλής ταχύτητας. Το Έργο έχει συνολική διάρκεια δεκαεπτά έτη, ενώ τα έργα υποδομών και συνδεσιμότητας όφειλαν να έχουν ολοκληρωθεί δύο έτη από την ισχύ της υπογραφείσας σύμβασης.

Ωστόσο, στην Π.Ε. Άρτας και ειδικότερα στις τοπικές κοινότητες και οικισμούς Αμμοτόπου, Αμπελίων Αμμοτόπου, Πιστιανών, Ροδαυγής και Παντάνασσας, καίτοι τα έργα υποδομών έχουν κατασκευαστεί (δημιουργία δικτύου, ΚΑΦΑΟ κτλ), η συνδεσιμότητα δεν έχει πραγματοποιηθεί και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης Έργου, ενώ σε κάποιες περιοχές, όπως αυτή της τοπικής κοινότητας Αμμοτόπου παρατηρείται το φαινόμενο η μισή τοπική κοινότητα να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ η υπόλοιπη παραμένει αποκλεισμένη από τις χρήσεις του διαδικτύου.

Το γεγονός αυτό, δημιουργεί μια σωρεία προβλημάτων στους κατοίκους των περιοχών αυτών της Π.Ε. Άρτας, και ιδίως σε ζητήματα καθημερινότητας που πλέον κρίνονται απαραίτητα, λόγω και της γενικότερης κατάστασης εξαιτίας της πανδημίας του covid-19.

Ειδικότερα, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των βασικών τους αναγκών και καθίσταται αδύνατο να συμμετέχουν σε δράσεις τηλεκπαίδευσης, αγοράς προϊόντων μέσω Διαδικτύου, πρόσβασης σε υπηρεσίες και τηλεδιασκέψεις, αλλά και πρόσβασης σε καθεστώς τηλεργασίας.

Ιδιαίτερα, για την τηλεκπαίδευση των μαθητών και των φοιτητών οι οικογένειες επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά για αγορά δεδομένων χρήσης των διαδικτύου, και μάλιστα σε εποχές που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Να σημειωθεί δε, ότι οι οικισμοί που παραμένουν χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο βρίσκονται σε αποστάσεις από 5 μέχρι 15 χλμ. από τα Αστικά κέντρα Άρτας και Φιλιππιάδας.

Κύριε υπουργέ, επειδή, η κατάσταση αυτή στη σημερινή εποχή, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη για τους κατοίκους των περιοχών αυτών, ειδικά και εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που όλοι βιώνουμε,

Επειδή, οι κάτοικοι των οικισμών Αμμοτόπου, Αμπελίων Αμμοτόπου, Πιστιανών, Ροδαυγής και Παντάνασσας, λόγω του αποκλεισμού τους από το διαδίκτυο, αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα και αδυναμία εξυπηρέτησης των βασικών και στοιχειωδών αναγκών τους αλλά και πραγματική αδυναμία κάλυψης και διεκπεραίωσης βασικών υποχρεώσεών τους, όπως πχ οι εργαζόμενοι σε καθεστώς τηλεργασίας και οι μαθητές και φοιτητές που δεν μπορούν να λάβουν μέρος στις τηλεκπαιδεύσεις,

Επειδή, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δικαιούνται την ίδια ποιότητα και επίπεδο ζωής με τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας, με άμεση προσβασιμότητα στα εργαλεία και στις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής και του διαδικτύου,

Κατόπιν όλων των ανωτέρω,

Ερωτάσθε κύριε υπουργέ, σε ποιές ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την επίσπευση και άμεση ολοκλήρωση του Έργου Ευρυζωνικού Δικτύου – lot 2 στις ανωτέρω λευκές περιοχές της Άρτας;

Για ποιούς λόγους έχει καθυστερήσει η ολοκλήρωση του Έργου και ποιοί είναι οι υπεύθυνοι αυτής της καθυστέρησης;

Σε ποιό στάδιο βρίσκεται σήμερα η πορεία των εργασιών και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το Έργο του Ευρυζωνικού Δικτύου - lot 2;».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ