Αναρτήθηκε στις:13-05-20 12:33

Επανεκκίνηση - αποχή - αναμονή και προσδοκίες


Γράφει η Χριστίνα Μπίζα


Οδεύουμε προς την κανονικότητα δεδομένων των συνθηκών από την έλευση του «κοροναϊού» αφού άνοιξαν σχολεία των τελευταίων τάξεων του λυκείου, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και αναμένονται οι αποφάσεις για τα καταστήματα εστίασης.

Ποικίλουν οι αντιδράσεις όμως η πλειοψηφία του κόσμου φαίνεται να ακολουθεί τις οδηγίες τηρώντας τους κανόνες υγιεινής με αντισηπτικά και μάσκες. Υπάρχουν βέβαια ουρές έξω από τις Τράπεζες και τη ΔΕΗ όπου δεν φορούν όλοι μάσκες, ούτε σε κάποιες των περιπτώσεων δεν τηρούνται οι αποστάσεις που προβλέπονται. Πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι δεν έχει τελειώσει η περιπέτεια με τον κορoναϊό και καλό είναι να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία με ασφάλεια και αξιοπρέπεια αλλά και με αποχές, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν από την ΟΛΜΕ για την καταγραφή με κάμερες των μαθημάτων για όσους αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα λόγω προβλημάτων υγείας ατόμων του περιβάλλοντός τους.

Ο καλός καιρός διευκολύνει και ενθαρρύνει τις βόλτες όμως οι αποστάσεις δεν τηρούνται πάντα. Ο κόσμος έχει ανάγκη από διεξόδους και για επικοινωνία. Δεν είναι μακριά και η περίοδος διακοπών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Ανασταλτικός παράγοντας είναι για τέτοιες εξορμήσεις και το χαμηλό εισόδημα όπου υπάρχει γιατί πολλοί είναι αυτοί που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα.

Η αγορά μπορεί να άρχισε να κινείται με τα μαγαζιά που άνοιξαν και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, όμως οι επιχειρηματίες είναι προβληματισμένοι αφοί υπάρχουν πάρα πολλές υποχρεώσεις.

Το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώνονται -δεν έχουμε κανένα νεκρό- είναι ενθαρρυντικό και εισπράττουμε από την στάση όλων μας όλο αυτό το διάστημα ικανοποίηση. Σε παγκόσμιο επίπεδο καθημερινά δημοσιεύματα εκθειάζουν την στάση της χώρας μας και αυτό φαίνεται ότι σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ετοιμάζονται θα συμβάλει και στην τουριστική μας ανάκαμψη.

Η ομορφιά και η ασφάλεια Ελλάδας-Κύπρου αποτελούν δελεαστικό προορισμό διακοπών και με σειρά συσκέψεων στη χώρα μας εξετάζονται όλες οι λεπτομέρειες, προκειμένου να δεχθούμε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις να ταξιδέψουν.

Η αποτελεσματικότητα και ετοιμότητα σε αυτή την ανέλπιστη πανδημία, όπως εξελίχθηκε για την χώρα μας, αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία όμως καλύτερα είναι να ακολουθούμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ώστε το νέο κύμα αν είναι δυνατόν να μην έρθει.

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε όμως και την ανεπαρκέστατη στάση της Γερμανοκρατούμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας, η συνοχή θα κληθεί να αναμετρηθεί με τις εξελίξεις. Η ενθάρρυνση και επιδίωξη εράνου για βοήθεια δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση αλληλεγγύης σε μία έκτακτη κατάσταση όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Οι ανθρώπινες ζωές δεν μπορούν να αλλάξουν την πορεία της Ε.Ε είπε ο κ. Σόιμπλε, όμως και χωρίς ανθρώπους, η Ε.Ε ποια εικόνα θα είχε και για ποιο λόγο υπάρχει;

Όλα είναι ρευστά πάντως γιατί μετά την άρση των μέτρων και στη Γερμανία παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για την επόμενη μέρα.

Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους πάντως φαίνονται αποφασισμένοι να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των λοιμοξιολόγων, παρά το γεγονός ότι με την άρση των μέτρων παρατηρήθηκαν μεμονωμένα περιστατικά μαζικών συναθροίσεων σε πλατείες της Πρωτεύουσας.

Σαν περιοχή ευτυχώς δεν αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα από την πανδημία όμως ο επιχειρηματικός κόσμος και όχι μόνο, ζητά ακόμη μεγαλύτερη στήριξη γιατί οι υποχρεώσεις είναι μεγάλες και τρέχουν. Υπάρχει ανάγκη για αυξημένη ενίσχυση και ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ώστε με την τήρηση των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων να αναδειχθούν και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα προς την κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης.




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img