Αναρτήθηκε στις:27-02-20 13:48

Επί τέλους βάλτε …φρένο στη χρήση των κροτίδων από τους «βροντάδες» και «ομοβροντάδες»


Γράφει ο Αντώνης Κολιάτσος*


Μπορεί ο νόμος 456/1976, όπως ισχύει, να απαγορεύει απολύτως:

▪ Την κατοχή και τη χρησιμοποίηση των πυροτεχνουργικών κατασκευασμάτων διαφόρων τύπων κροτίδων (σ. σ. τρακατρούκες, βαρελότα, τα γνωστά δυναμιτάκια κ.ά (άρθρ. 5, παρ. 1).

▪ Την εμπορία κροτίδων καθ’ όλη την ελληνική επικράτεια (άρθρ. 4, παρ. 1).

▪ Την εντός του Κράτους κατασκευή κροτίδων, τυποποιημένων ή αυτοσχέδιων .(άρθρ. 3, παρ. 2).

Μπορεί επίσης να προβλέπει:

▪ Οι παραβάτες να τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών και με χρηματική ποινή (άρθρα. 2, 3, 4 και 5α παρ. 1, 2 εδαφ. α', β', και γ'), εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη(άρθρ.6, παρ.1).

▪ Οι επιφορτισμένοι με την επιμέλεια ανηλίκων που, παραμελώντας την εποπτεία τους, γίνονται παραίτιοι παραβάσεως υπ' αυτών, να τιμωρούνται με τις πιο πάνω ποινές των διατάξεων των αρθρ. 5 παρ. 1 & άρθρ. 7, παρ.3.

▪ Και οι κατηγορούμενοι για κατοχή είτε χρήση κροτίδων να προσάγονται σε δίκη δικαζόμενοι για έγκλημα σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ η προσαγωγή τους να γίνεται υποχρεωτικά διά απ' ευθείας κλήσεως, κατά της οποίας δεν επιτρέπεται προσφυγή.

Ωστόσο καμία και από πουθενά εκδηλούμενη αντίδραση στον «κροτιδοπόλεμο» που διεξάγεται αυτές τις μέρες με ιδιαίτερη ένταση, καθιστώντας εφιαλτική τη ζωή στην πόλη μας. Ειδικότερα, καμία εποπτεία ή λήψη κάποιου προληπτικού μέτρου, που ,αν όχι θα τερμάτιζε τον ιδιότυπο αυτόν πόλεμο αλλά τουλάχιστον θα άμβλυνε την οξύτητα της διεξαγωγής του, τις μέρες της Αποκριάς καθώς και τις άλλες του Πάσχα, οι παρενέργειες είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες.

Αλήθεια γιατί, αυτή η αδιαφορία, τόσο από τους τοπικά επιφορτισμένους με την ευθύνη εφαρμογής του επίμαχου νόμου, ήτοι τις Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και από τους γονείς και κηδεμόνες, τους δάσκαλους και καθηγητές, τους δημοτικούς φύλακες των σχολικών μονάδων (υπάρχουν), που κατά μία έννοια οφείλουν να ελέγχουν την τυχόν παραβατική συμπεριφορά των παιδιών και μαθητών, ιδίως κατά την παραμονή τους στα σχολικά προαύλια;

Ξέρουν για παράδειγμα, οι ανωτέρω, την κόλαση που βιώνουν οι πολίτες που έχουν την ατυχία να διαμένουν κοντά σε σχολικά προαύλια, σε πολυσύχναστες πλατείες ή πεζόδρομους από την ασύδοτη χρήση των λεγόμενων κροτίδων; Εκεί όπου μικροί και μεγαλύτεροι συναγωνίζονται ποιος θα ρίξει τις περισσότερες τρακατρούκες, τα πιο πολλά «δυναμιτάκια» και βαρελότα, αδιαφορώντας αν, με την εκκωφαντική ηχορύπανση και την αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα νέφη των αναθυμιάσεων που προκαλεί η κατά ριπάς ρίψη αυτών τα ιδιότυπων …αποκριάτικων πυρομαχικών, μετατρέπουν τους χώρους σε βομβαρδιζόμενα τοπία;

Μιλάμε για μια πραγματικά βασανιστική καθημερινότητα, η οποία, δυστυχώς, κατά τις πρώτες μετά-μεσημβρινές και μεταμεσονύκτιες ώρες, εξελίσσεται σε «γενικευμένη έκρηξη». Η οποία, εκτός από την γενικότερη ένταση και την ταραχή που δημιουργεί μεταξύ των περιοίκων, σε κάποιες περιπτώσεις έχει και ανεπιθύμητες παρενέργειες εις βάρος της ηρεμίας ακόμη και αυτής της ίδιας της υγείας, ορισμένων ατόμων που όχι μόνο είναι ψυχικά αλλά και σωματικά ευάλωτα.

Κακά τα ψέματα, ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων μεταξύ των μικρών… «κροτιδοχρηστών» δεν είναι αμελητέος. Αλλά και η πιθανότητα επέλευσης σοβαρών επεισοδίων υγείας, μεταξύ ευπαθών υπερήλικων συμπολιτών, προκαλούμενων από τα αιφνίδια τρομάγματα στο άκουσμα των εκκωφαντικών θορύβων των κατά ριπάς ριπτόμενων κροτίδων, ένα σύνηθες φαινόμενο παρατηρούμενο στα προαύλια σχολικών μονάδων σε ώρες κοινής ησυχίας, είναι όντως αυξημένη.

Πάντως την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές, στα μέσα και αυτής της Αποκριάς, ο γράφων τις αποτυπώνει πληκτρολογώντας το PC του εν μέσω ενός πρωτοφανούς σφοδρότητας «κροτιδοπολέμου», ο οποίος διεξάγεται στο παρακείμενο προαύλιο του Α΄ Δημοτικού σχολείου. Και ως… αυτήκοος μάρτυρας μπορεί να διαβεβαιώσει για τα όσα κακά για τον ίδιο και τους περίοικους του χώρου διεξαγωγής του αυτός ο ιδιότυπος πόλεμος συνεπάγεται. Και είναι αυτή η διαβεβαίωση μια ισχυρή ένδειξη που, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνει την διαπίστωση ότι σε πολλά σημεία η ζωή της πόλης έχει γίνει αφόρητη.

Από την άλλη, πρέπει να επισημανθεί ότι παράλληλα με την πιο πάνω διαπίστωση είναι, πλέον, κοινός τόπος, και τούτο. Ότι, δηλαδή με αυτές τις ασχήμιες, που σημειωτέον έχουν προστεθεί στα υπόλοιπα κακά των ημερών, τα οποία προτιθέμεθα να θίξουμε σε προσεχές σημείωμα, κάθε άλλο παρά η πόλη έχει την καλύτερη εορταστική αποκριάτικη εικόνα, που είναι και ζητούμενο των ημερών.

Ωστόσο ο νόμος για την απαγόρευση ρίψης κροτίδων υπάρχει, ασχέτως αν δύσκολα έως καθόλου εφαρμόζεται. Για αυτό θα ήταν ευκταίο και θα λέγαμε απολύτως χρήσιμο για τον τόπο και τους Αρτινούς πολίτες, όπως η Εισαγγελική Αρχή ευαισθητοποιηθεί…. αυτεπάγγελτα, ή κινηθεί κατόπιν αιτήματος κάποιου θεσμικού τοπικού φορέα (σ. σ, Δημοτικής Αρχής, Περιφερειακής Ενότητας Ν. Άρτας κ.ά), ή καταγγελίας μεμονωμένου πολίτη Έτσι ενεργούσα στα πλαίσια των καθηκόντων της, θα μπορούσε να ζητήσει από την Αστυνομική Αρχή το καθ’ ημάς αυτονόητο… Δηλαδή την κατά νόμο επέμβαση της τελευταίας… Υπό την έννοια ότι η ίδια για τον έλεγχο εφαρμογής του προμνησθέντος νόμου θα συγκροτήσει ολιγομελείς ομάδες εντελλόμενων οργάνων που θα περιπολούν σε χώρους και σε χρόνους αυξημένης παραβατικότητας (σ.σ, πολυσύχναστες κεντρικές πλατείες, κεντρικούς πεζόδρομους, προαύλια σχολείων κ.λ.π) και κυρίως σε ώρες κοινής ησυχίας.

Θεωρούμε ότι η επανάληψη δύο τριών τέτοιου είδους «μπλόκων», που σε πρώτη φάση η… ποινή για τους «παραβάτες» θα εξαντλείται «στη σύσταση ότι η τυχόν επανάληψη της κατοχής ή ρίψης κροτίδων θα συνεπάγεται προσαγωγή σε δίκη των παρανομούντων κ.λ.π», και ταυτόχρονα «στην άντληση της πληροφορίας για τον προμηθευτή των κροτίδων», θα αποτελέσουν ένα είδος προηγούμενου που κατά μία έννοια θα συμμορφώσει τους… «βροντάδες» και… «ομοβροντάδες».

Ο γράφων εκτιμά ότι με την ανωτέρω συνολική θεσμική παρέμβαση, αν όχι θα εξαλειφθεί τουλάχιστον θα μετριαστεί το κακό.

Το οποίο, αναμφίβολα, ως φαινόμενο, δεν είναι Αρτινό… προνόμιο. Αντίθετα οι κροτίδες… σκάνε και αλλού. Πράγματι στο διαδίκτυο διαβάζουμε για παρεμφερή περιστατικά και για την αντιμετώπισή τους από τις Αρχές, που πείθουν και τον πλέον δύσπιστο ότι υπάρχουν περιθώρια περιορισμού της ασύδοτης «κροτιδοκατοχής» και κροτιδοχρήσης. Καταγράφουμε στη συνέχεια, όλως ενδεικτικά,, ορισμένα που συνέβησαν κατά καιρούς, τα οποία αντλήσαμε από το διαδίκτυο.

* Χιλιάδες βεγγαλικά και κροτίδες που πωλούνταν παράνομα σε καταστήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας κατάσχεσαν οι αστυνομικές αρχές, οι οποίες συνέλαβαν συνολικά πέντε εμπόρους που τα διέθεταν χωρίς τη σχετική άδεια ακόμη και σε ανήλικα παιδιά.

* Στην Καβάλα, άνδρες της Ασφάλειας έκαναν έλεγχο στα περίπτερα ενός 39χρονου όπου κατασχέθηκαν 4.352 παιδικά αθύρματα και μιας 21χρονης όπου βρέθηκαν άλλα 2.540. Και οι δυο παραπέμφθηκαν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ειδών πυροτεχνίας.

* Στην πόλη της Λευκάδας, συνελήφθη ο 54χρονος ιδιοκτήτης ενός καταστήματος ψιλικών, ο οποίος διέθετε παράνομα προς πώληση 1.500 κροτίδες. Ο επιχειρηματίας οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λευκάδας με τις κατηγορίες της παράνομης κατοχής και εμπορίας κροτίδων.

* Στη Λάρισα, συνελήφθησαν η 53χρονη προσωρινά υπεύθυνη ενός παντοπωλείου που διέθετε προς πώληση 1.308 παιδικά αθύρματα και 150 κροτίδες και η 54χρονη ιδιοκτήτρια ενός άλλου παντοπωλείου που πωλούσε 751 παιδικά αθύρματα, 433 κροτίδες και επτά πυροτεχνήματα. Οι δράστιδες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

*e-mail: akoliatsos@gmail.com




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img