Αναρτήθηκε στις:28-08-24 11:53

Κλιματική κρίση - Πρόταση στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για τη θωράκιση του πρωτογενούς τομέα στον ν. Άρτας και στην Περιφέρεια Ηπείρου


Του Θεόδωρου Γόγαλη



Η κλιματική κρίση αποτελεί μία πολύ σοβαρή απειλή και οι αισθητές επιπτώσεις της επηρεάζουν το φυσικό και ζωικό βασίλειο, τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα σε παγκόσμια και τοπική κλίμακα. Καθώς η επιστήμη τονίζει καθημερινά ότι η κλιματική κρίση είναι αναμφισβήτητη, επισημαίνει ότι υπάρχει ακόμη χρόνος προκειμένου να διορθωθούν οι συνέπειές της μέσα από ριζικές αλλαγές από όλες της πτυχές της κοινωνίας.

Όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα και το φυσικό περιβάλλον, οι ειδικοί για μία ακόμη φορά τονίζουν τη σοβαρότητα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και επισημαίνουν ότι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για μία ριζική αλλαγή στη φιλοσοφία και στις μεθόδους της παραγωγικής διαδικασίας. Η θωράκιση του αγροτικού τομέα αποτελεί μία αναγκαιότητα, μία ηθική και κοινωνική προτεραιότητα.

Η πρότασή μου, που θα αποκτήσει αξία αν εφαρμοστεί στην πράξη και η οποία κατατέθηκε στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Παράρτημα Ηπείρου & Νήσων) με έδρα τα Ιωάννινα, αφορά στη σύσταση ομάδας εργασίας αποτελούμενη από ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι, μέσα από τη σύνταξη ερωτηματολογίου και τη συμπλήρωσή του από τους αγρότες, θα προχωρήσουν στη διερεύνηση των αντιλήψεων και των εμπειριών τους σχετικά με την κλιματική κρίση.

Τα πορίσματα που θα προκύψουν από την αποδελτίωσή του, θα οδηγήσουν στη σύνταξη ενός σχεδίου («οδικός χάρτης») για τον νομό Άρτας και την Περιφέρεια Ηπείρου γενικότερα, που θα συμβάλλει στην προσαρμογή αφενός της πρωτογενούς παραγωγής αφετέρου του φυσικού περιβάλλοντος στην κλιματική κρίση.

Με τη χρήση του ερωτηματολογίου θα απεικονιστούν στατιστικά δεδομένα για το αν και σε τι βαθμό είναι ενημερωμένοι οι αγρότες για την κλιματική κρίση, για τις επιπτώσεις στο επάγγελμά τους, την πιθανή αλλαγή της καλλιέργειας, την εγκατάλειψή της και άλλα συναφή θέματα.

Η κλιματική κρίση μπορεί να θεωρηθεί ως το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Θεσμοί, ηγέτες, συλλογικότητες και ατομικότητες καλούνται να λάβουν άμεση δράση για την αντιμετώπισή της.



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ