Αναρτήθηκε στις:21-03-22 18:39

«Δημοτική Αναγέννηση»: Σειρά προτάσεων για την προσέλκυση φοιτητών στην Άρτα


Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε πρόσφατη συνέντευξή του, χτύπησε για ακόμη μια φορά το “καμπανάκι κινδύνου” για τη Γεωπονική Σχολή στην Άρτα, η οποία φέτος, την πρώτη χρονιά λειτουργίας της, δεν κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο αριθμό φοιτητών, γεγονός που αν επαναληφθεί με το νέο ακαδημαϊκό έτος, θα θέσει τη σχολή σε τεντωμένο σκοινί όσον αφορά τη συνέχιση της λειτουργίας της. Παρακολουθήσαμε τον πρύτανη κ. Αλμπάνη να δηλώνει ότι δυστυχώς μόνο τρεις-τέσσερις φοιτητές ήταν φέτος από το Ν. Άρτας και να ζητάει από το Δήμο Αρταίων να βοηθήσει να αυξηθεί αυτός ο αριθμός. Εμείς ως “Δημοτική Αναγέννηση” ζητάμε από τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να δράσει άμεσα, διότι το νούμερο “τρεις-τέσσερις φοιτητές” είναι αποτέλεσμα των δικών της καθαρά πράξεων ή ορθότερα της δικής της έλλειψης πράξεων!

Ο κ. Αλμπάνης από πέρυσι έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου όταν συμμετείχε στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι απαιτείται η τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει και να στηρίξει στην πράξη τη νεοϊδρυθείσα σχολή στην Άρτα, όμως δεν είδαμε καμία έξυπνη και πρωτοποριακή ιδέα να υλοποιείται από τη δημοτική αρχή προς αυτήν την κατεύθυνση… Η “Δημοτική Αναγέννηση” έχει και όραμα και ιδέες για τον τόπο μας για το πώς μπορεί η Άρτα να προσελκύσει πολλούς νέους φοιτητές, τόσο από το νομό μας όσο και από άλλους νομούς, και να αποτελεί πρώτη επιλογή για αυτούς! Η Άρτα έχει τις δυνατότητες και τον πολιτισμό να μετατραπεί σε μια ελκτική πόλη για τους φοιτητές και ο Δήμος Αρταίων πρέπει και οφείλει να συνδράμει, ώστε η ζωή των φοιτητών εδώ να είναι ευκολότερη, με μειωμένες δαπάνες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Οι οικονομικές διευκολύνσεις προς τους φοιτητές μπορούν - τώρα που η ακρίβεια πλήττει τις περισσότερες οικογένειες – να λειτουργήσουν ως κίνητρο για τους Αρτινούς φοιτητές να μείνουν και να σπουδάσουν στον τόπο τους, αλλά και για τους φοιτητές άλλων νομών να δηλώσουν την Άρτα ως πρώτη επιλογή! Συγκεκριμένα:

• Ένας τρόπος για να ενισχύσουμε τους φοιτητές της πόλης μας είναι προσφέροντάς τους δωρεάν μετακίνηση προς και από την πανεπιστημιούπολη Άρτας, μιας που τα τελευταία χρόνια με την πανδημία υπάρχουν πολλές οικονομικές δυσκολίες σε πολλές οικογένειες. Πολλοί δήμοι της χώρας μας πράττουν ανάλογα, παρέχοντας δωρεάν μετακίνηση στους φοιτητές τους με λεωφορεία των δήμων, εμείς ως δήμος γιατί δεν το κάνουμε;

• Άλλη μία εναλλακτική για τη μετακίνηση των φοιτητών είναι ο Δήμος Αρταίων να επιδοτεί την κάρτα απεριόριστων διαδρομών. Ο Δήμος μας μπορεί να επιδοτήσει το αστικό ΚΤΕΛ με ένα ποσό, ώστε η κάρτα απεριόριστων διαδρομών να είναι φτηνότερη για τους φοιτητές. Το κόστος διαμονής των φοιτητών ιδίως για όσους έρχονται από άλλους νομούς είναι σημαντικό για τις οικογένειές τους, γι’ αυτό στόχος του Δήμου μας θα πρέπει να είναι να μειωθεί αυτό.

• Ο Δήμος Αρταίων μπορεί να μοιράζει δέματα με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και γραφική ύλη σε φοιτητές οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα. Άλλοι δήμοι υλοποιούν ανάλογο πρόγραμμα “Σου έχω δέμα”, με το οποίο στηρίζουν τους φοιτητές που φεύγουν από τον τόπο τους για να σπουδάσουν σε άλλη πόλη. Ο Δήμος Αρταίων θα μπορούσε να υλοποιήσει μια ανάλογη ιδέα, στηρίζοντας όσους φοιτητές οικογενειών χαμηλών εισοδημάτων έρχονται στην πόλη μας για σπουδές, προσφέροντάς τους σε μηνιαία βάση τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και γραφική ύλη.

• Ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας και με το Σύλλογο Εστίασης θα μπορούσε να παρέχει έκπτωση στα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας, αλλά και στα καταστήματα εστίασης, που μετά την πανδημία ψυχορραγούν. Σε άλλες πόλεις υλοποιείται μια τέτοια πρωτοβουλία παρέχοντας έκπτωση στους φοιτητές γύρω στο 30% στα εμπορικά καταστήματα της πόλης, αλλά και στην εστίαση, όπου οι φοιτητές αναφέροντας απλά τον αριθμό του πάσου τους και τη σχολή τους παίρνουν την έκπτωση που τους αναλογεί. Με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος Αρταίων θα έδειχνε έμπρακτα τη στήριξή του στους φοιτητές, αλλά και στον εμπορικό κόσμο και την εστίαση.

• Επιπρόσθετα, ο Δήμος Αρταίων θα μπορούσε να δίνει μια σειρά υποτροφιών για κάθε Τμήμα των σχολών του εδώ στην Άρτα. Με τον τρόπο αυτό, η Άρτα θα γινόταν δελεαστική για τους υποψήφιους σπουδαστές, αφού για τα νέα παιδιά προερχόμενα από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα η βοήθεια αυτή από το Δήμο μας θα έμοιαζε δελεαστική, με αποτέλεσμα να έχουν την Άρτα και τις σχολές της ως πρώτη τους επιλογή!

Απαιτούνται έργα και πράξεις ΤΩΡΑ, όχι ΑΥΡΙΟ! Ειδάλλως θα είναι αργά για την Άρτα μας… Η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι τάχα δεν κάνουμε προτάσεις για τα θέματα της πόλης μας, μα η πραγματικότητα διαψεύδει τους ισχυρισμούς της καθημερινά. Αναμένουμε να δούμε λοιπόν τις προτάσεις μας να υλοποιούνται, αναμένουμε να δούμε να εφαρμόζεται η συνεργασία που διαμηνύει ο κ. Τσιρογιάννης ότι επιζητεί με την αντιπολίτευση, διότι αν δεν δούμε τίποτα… τότε η ευθύνη για τις όποιες δυσάρεστες εξελίξεις με τις σχολές στην πόλη μας θα βαραίνει τη δημοτική αρχή και μόνο αυτήν!



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img