Αναρτήθηκε στις:05-10-21 10:27

Πόσο θα πληρώνουμε για την ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της Άρτας


Της Ειρήνης ΚατσούλαΗ Δημοτική Αρχή προχωράει στην εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός έξυπνου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης με αισθητήρες στις θέσεις πάρκινγκ, ώστε να αποφεύγεται η παράνομη στάθμευση, αλλά και να διευκολύνονται οι πολίτες κατά τη στάθμευσή τους. Σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, ο Δήμαρχος Αρταίων έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής “Θέλουμε να εφαρμόσουμε την ελεγχόμενη στάθμευση σε πρώτη φάση στο κέντρο (Βασιλέως Κωνσταντίνου- Τζαβέλλα- Αμβρακίας- Βασιλέως Πύρρου- γύρω από τον πεζόδρομο της Σκουφά), ώστε να βοηθήσουμε και τον επιχειρηματία και τον επισκέπτη, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους που θα τους δώσουμε δωρεάν θέση στάθμευσης, διότι όπως θυμόσαστε πριν λίγα χρόνια οι μόνιμοι κάτοικοι επιβαρύνονταν με ένα ποσό για κάρτα στάθμευσης. Εμείς δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους μόνιμους κατοίκους, τόσα χρόνια έχουν τα σπίτια τους εκεί, απλά τις ώρες που είναι τα καταστήματα ανοικτά θέλουμε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε και τους πελάτες και τους επισκέπτες. Έχουμε συζητήσει με τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας, οι επιχειρηματίες και οι υπάλληλοι των καταστημάτων που πηγαίνουν οι ίδιοι πρωί-πρωί στα καταστήματά τους και τόσον καιρό καταλαμβάνουν τις θέσεις πάρκινγκ στο κέντρο και δεν μένει χώρος για τους επισκέπτες, να πηγαίνουν στο εξής στο πάρκινγκ στη Διώνη δωρεάν να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους εκεί όπου θα υπάρχει και φύλαξη, για να μένουν ελεύθερες οι θέσεις στάθμευσης στο κέντρο”.

Εν μέσω πανδημίας, με τις ειδήσεις σχετικά με την ακρίβεια να διαδέχονται η μία την άλλη, με το χειμώνα να προμηνύεται δύσκολος μπροστά μας με τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης να φτάνουν στα ύψη και τα τρόφιμα να ακριβαίνουν, μεγάλη είναι η αγωνία των Αρτινών για το πόσο θα πληρώνουμε τελικά και για την ελεγχόμενη στάθμευση… Επικοινωνήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εφαρμογών Έξυπνης Πόλης και Πολιτικής Προστασίας, Γιώργο Πανέτα, ο οποίος μας έδωσε -μετά από συζήτηση και με το Δήμαρχο Αρταίων– τις τιμές που αποφασίστηκαν για την ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της Άρτας. Πρόκειται για ένα (1) ευρώ την ώρα, με μέγιστη διάρκεια στάθμευσης τις δύο (2) ώρες. Οπότε, αν ένας πολίτης σταθμεύσει το αυτοκίνητό του για δύο ώρες στο κέντρο της πόλης, στους δρόμους Βασιλέως Κωνσταντίνου- Τζαβέλλα- Αμβρακίας- Βασιλέως Πύρρου- στους δρόμους γύρω από τον πεζόδρομο της Σκουφά (σαν να ξεκινάμε από την Παρηγορήτισσα και να κάνουμε τον κύκλο να καταλήξουμε πάλι εκεί), θα πληρώσει το μέγιστο δύο ευρώ, ενώ μετά το πέρας των δύο ωρών δεν θα επιτρέπεται άλλο η στάθμευση του αυτοκινήτου του εκεί. Το ωράριο θα είναι 9.00 – 14.00 Δευτέρα έως Σάββατο και 17.00- 21.00 Τρίτη- Πέμπτη - Παρασκευή. Οι διαδικασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ακόμη πότε θα ολοκληρωθεί και παραδοθεί το έργο, αφού πρέπει πολλά να γίνουν πριν, μεταξύ αυτών να τοποθετηθούν και αισθητήρες στις θέσεις στάθμευσης.

Όσον αφορά το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουμε, θα εφοδιαζόμαστε κάρτες “ξυστό”, όπως αποκαλούνται, που θα τις αφήνουμε στα σταθμευμένα αυτοκίνητα, όπως γινόταν και στο παρελθόν που εφαρμοζόταν το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, όμως το έξυπνο σύστημα με τους αισθητήρες δίνει κι άλλες δυνατότητες που είναι στα σχέδια του Δήμου Αρταίων να αξιοποιηθούν. Λόγου χάριν, στα κινητά μας τηλέφωνα θα μπορούμε να κατεβάσουμε εφαρμογή που θα μας ειδοποιεί λίγα λεπτά πριν λήξει ο χρόνος παραμονής μας στη συγκεκριμένη θέση, ώστε να φύγουμε και να αποφύγουμε την κλήση της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ άλλη μια δυνατότητα θα είναι να μπορούμε να πληρώσουμε από το κινητό μας με κάρτα αντί να αγοράσουμε κάρτα “ξυστό”. Το έξυπνο σύστημα θα δείχνει στο κινητό μας τηλέφωνο σε ποιο ακριβώς σημείο των δρόμων υπάρχει ελεύθερη θέση στάθμευσης, για να αποφεύγουμε τις άσκοπες διαδρομές, ενώ θα ενημερώνεται η Δημοτική Αστυνομία σε ποιο ακριβώς σημείο έχει γίνει παράνομη στάθμευση. Στις θέσεις ΑΜΕΑ θα υπάρχει ειδικό τσιπάκι που θα υπάρχει και στην κάρτα του οδηγού, ώστε ακόμη κι ένα λεπτό να σταθμεύσει άλλος οδηγός στη θέση ΑΜΕΑ, αμέσως θα “χτυπάει” ενημέρωση στη Δημοτική Αστυνομία για παράνομη στάθμευση.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι η Αντιπολίτευση στο Δήμο Αρταίων δήλωσε την αντίρρησή της με την εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης εν μέσω δύσκολων οικονομικών συγκυριών ως απόρροια της οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων και της πανδημίας, όμως η Δημοτική Αρχή πιστεύει ακράδαντα ότι με την ελεγχόμενη στάθμευση θα τονωθεί η αγορά της πόλης, θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες και θα σταματήσει το κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικρατεί στο κέντρο της Άρτας, στους δρόμους γύρω από τη Σκουφά.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ