Αναρτήθηκε στις:20-01-21 12:31

ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ηπείρου-Νήσων: Επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για απολύσεις γεωπόνων στον ΕΛΓΑ


Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ηπείρου - Νήσων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στην αρ. 1/18-1-2021 συνεδρίασή της ομόφωνα αποφάσισε να εκφράσει με επιστολή της στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων την αντίθεσή της στις απολύσεις δώδεκα (12) Γεωπόνων - εργαζομένων στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.).

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει ότι οι συνάδελφοι αυτοί εργάστηκαν επί σειρά ετών στον ΕΛ.Γ.Α. με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και στη συνέχεια, μετά από σχετικές αποφάσεις του Α.Σ.Ε.Π. και στα πλαίσια εφαρμογής των διατάξεων του Π.Δ. 164/2004, προσλήφθηκαν ως υπάλληλοι αορίστου χρόνου αφού κατόπιν θετικής Πρωτόδικής Απόφασης το 2014 αναγνωρίστηκε ότι καλύπτουν πάγιες & διαρκείς ανάγκες του ΕΛ.Γ.Α.

Η τότε Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., κατέθεσε στα διοικητικά δικαστήρια αιτήσεις ακύρωσης των προαναφερόμενων αποφάσεων του Α.Σ.Ε.Π. Η απόφαση αυτή δεν θα έπρεπε να είχε ληφθεί γιατί αντικειμενικά ο ΕΛ.Γ.Α. είναι ένας υποστελεχωμένος Οργανισμός με συνεχώς αυξανόμενο όγκο εργασιών και κάθε χρόνο για να καλύψει τις ανάγκες του προσλαμβάνει συμβασιούχους. Οι επιστήμονες αυτοί είναι θύματα μιας πολύχρονης δικαστικής διαμάχης και ύστερα από πρόσφατη σχετική δικαστική απόφαση, κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους, αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και επιπλέον αποτελούν εξειδικευμένο προσωπικό με την εμπειρία των περισσοτέρων στην εκτίμηση ζημιών να προσεγγίζει ή και να ξεπερνά την εικοσαετία.

Για να δοθεί οριστικό τέλος στην άδικη αντιμετώπιση και τη δικαστική ομηρία των συναδέλφων και να διασφαλιστεί η παραμονή τους, ως μόνιμων εργαζόμενων, στον ΕΛ.Γ.Α., είναι αναγκαία η έκδοση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από το ΥΠ.Α.Α.Τ. κάτι που επανειλημμένα έχει ζητήσει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει εκδοθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ηπείρου - Νήσων κατόπιν των ανωτέρω και τονίζοντας τον εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα του θέματος, ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να προβεί άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, για την έκδοση της απαιτούμενης νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να λήξει με αίσιο και δίκαιο τρόπο, η πολυετής δικαστική δοκιμασία των ως άνω Γεωπόνων - μελών του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Επιπλέον, επαναλαμβάνοντας τα σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει ο ΕΛ.Γ.Α., ζητά την άμεση ενίσχυσή του με μόνιμο γεωτεχνικό - εκτιμητικό (ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Κτηνιάτρων) και λοιπό επιστημονικό προσωπικό, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η άμεση καταγραφή ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων, αλλά και η ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζει ο Οργανισμός ως βασικός πυλώνας στήριξης των Ελλήνων αγροτών και της πρωτογενούς παραγωγής.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ