Αναρτήθηκε στις:10-03-20 11:56

Προχωράει χωρίς καθυστερήσεις η οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου


Αναβάλλεται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο ο «Δρόμος του Γιοφυριού»


Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑ


Σε κλίμα ήπιο, χωρίς εντάσεις και προστριβές, συνεδρίασε χθες το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων. Σε σημαντικές ανακοινώσεις προχώρησε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ανακοινώσεις που αφορούσαν εξελίξεις σε θέματα μείζονος σημασίας, όπως η οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου, τα εγγειοβελτιωτικά έργα και η υδροδότηση της Άρτας.

Αρχικά, εξελίξεις υπάρχουν στο θέμα της οριοθέτησης του ποταμού Αράχθου. Ο Δήμαρχος Αρταίων επισκέφτηκε το Υπουργείο Υποδομών, όπου ενημερώθηκε ότι το θέμα προχωράει χωρίς άλλες καθυστερήσεις και αναβολές. Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσιρογιάννης ενημερώθηκε από τους αρμοδίους ότι αυτή τη στιγμή μελετώνται τρεις εναλλακτικές λύσεις εκτόνωσης της υπερβάλλουσας ποσότητας, αν έστω και μία φορά στα πενήντα χρόνια γίνει αυτή η μεγάλη πλημμύρα να υπάρχει λύση εκτόνωσης της υπερβάλλουσας ποσότητας νερού που θα συσσωρευτεί, πού θα πάει δηλαδή η περισσευούμενη αυτή εκτόνωση του νερού ώστε να μην δημιουργήσει προβλήματα στην κατάντι πλευρά του φράγματος. Μάλιστα, κάποιες γεωτρήσεις έχουν ήδη γίνει στην περιοχή πέριξ του ποταμού ή προς το βουνό.

Ο Δήμαρχος Αρταίων ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έρθει για ψήφιση, για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο η περιβαλλοντική μελέτη, που θα περιλαμβάνει τα τρία εναλλακτικά σενάρια και το τι προτείνει η αρμόδια υπηρεσία. «Θα δούμε λοιπόν όλοι μαζί τη μελέτη, θα τοποθετηθούμε και θα αποφασίσουμε σχετικά. Αφού έχουμε δει τη μελέτη και έχουμε αποφασίσει ποια επιλογή, ποια λύση θα εγκρίνουμε, μετά σε σύντομο χρονικό διάστημα οχτώ – δέκα μηνών θα μας δοθεί η έγκριση και της πλήρους μελέτης για να μπορέσουμε να έχουμε ως Δήμος της οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου και την αντιπλημμυρική προστασία».

Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος Αρταίων τόνισε ότι σημαντική είναι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού και διεκδίκησης χρημάτων για αντιπλημμυρικά έργα που θα προκύψουν από τη μελέτη, γι’ αυτό και το βλέμμα της Δημοτικής Αρχής είναι στραμμένο προς αυτήν την κατεύθυνση ενόψει του νέου ΕΣΠΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Βουλευτές του Νομού μας. Στόχος είναι να μπουν για μελέτη κάποια σημαντικά έργα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών, ενώ ήδη η Δημοτική Αρχή έστειλε σημαντικές προτάσεις για σημαντικά έργα της περιοχής μας με στόχο αυτά να προχωρήσουν άμεσα.


Επί τραπέζης τέθηκαν για ακόμη μια φορά τα εγγειοβελτιωτικά έργα με στόχο να μπορέσουν να συνεχιστούν. Ο Δήμαρχος Αρταίων ανακοίνωσε ότι άμεσα θα μελετηθούν από την αρμόδια υπηρεσία τρεις ζώνες, η ζώνη 4 στο Χανόπουλο, η ζώνη 5 στην Καλαμιά- Ρόκκα και η ζώνη 1 στη Γραμμενίτσα, για να μπορέσουν να γίνουν τα συνοδευτικά, κάθετα, έργα πάνω στην κεντρική διώρυγα που κατασκευάστηκε με προηγούμενη εργολαβία. Ο κ. Τσιρογιάννης τόνισε ότι διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής αποτελεί η άρδευση των κτημάτων να γίνεται με κλειστούς αγωγούς από το κεντρικό αυλάκι που θα συνδεθεί με τα αντλιοστάσια, ενώ επόμενη διεκδίκηση θα αποτελεί να προχωρήσουν παρακάτω προς Χαλκιάδες- Κιρκιζάτες- Κωστακιούς.

Ένα ακόμη θέμα μείζονος σημασίας, για το οποίο υπάρχουν εξελίξεις, αποτελεί η υδροδότηση της πόλης της Άρτας. Ο κ. Τσιρογιάννης δήλωσε «Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο μελετά ένα έργο, με μεγάλο προϋπολογισμό, από τις πηγές του Αγ. Γεωργίου προς τη Λευκάδα, την Πρέβεζα και την Άρτα. Εμείς θέσαμε το εναλλακτικό σενάριο να υδροδοτήσουμε την πόλη της Άρτας και γενικότερα την περιοχή μας από το Πουρνάρι, γιατί αν συμβεί κάτι στις πηγές του Αγ. Γεωργίου εμείς ως πόλη θα έχουμε πρόβλημα, για το λόγο αυτό προτιμάμε την υδροδότηση από το Πουρνάρι. Υπάρχει ήδη η προμελέτη για το έργο αυτό, την οποία ήδη στείλαμε για να μπορέσει η ενταχθεί η πλήρης μελέτη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών».


Μια διαμαρτυρία ενεργού συλλόγου της περιοχής μας ανέδειξε η επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Τζένη Ταπραντζή- Κοίλια και αφορά το σύλλογο γυναικών Άρτας «Θεά Δήμητρα». Ο σύλλογος διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για την μη παραχώρηση χώρου από το Δήμο για τη στέγασή του, ενώ ο εορτασμός της γυναίκας στις 8 Μαρτίου αποτέλεσε την αφορμή για μια ακόμη έκκληση του συλλόγου προς τη Δημοτική Αρχή. Για το λόγο αυτό, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν μέλη του συλλόγου επαναλαμβάνοντας το αίτημά τους για στέγαση, επισημαίνοντας ότι ως σύλλογος έχουν να προσφέρουν πολλά την περιοχή μας. Η κα Ταπραντζή- Κοίλια ζήτησε να μπει το θέμα ως έκτακτο για συζήτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο. «Ζητούν μόνο 12 τετραγωνικά, τόσον καιρό αλλάζουν χώρο στέγασης, το αίτημά τους είναι δίκαιο μιας που αφορά έναν ενεργό σύλλογο της περιοχής μας και οφείλουμε να τους βοηθήσουμε και να τους ενισχύσουμε!», τόνισε η επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο. Ωστόσο, λόγω διαδικαστικών θεμάτων, το θέμα αποφασίστηκε να μπει ως τακτικό σε επόμενη συνεδρίαση, όπου και θα συζητηθεί εκτενώς.

Τέλος, να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι ο «Δρόμος του Γιοφυριού» αναβάλλεται λόγω των εξελίξεων σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Λιόντος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι το ίδιο κάνουν και οι άλλες πόλεις που είχαν προγραμματίσει τέτοιου είδους αθλητικά δρώμενα και ότι ο Δήμος οφείλει να προστατεύσει τους δημότες μας. Πιθανότατα, αν όλα πάνε καλά, ο «Δρόμος του Γιοφυριού» θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Λιόντου.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ