Αναρτήθηκε στις:21-12-19 14:45

Τοποθέτηση Χρ. Γκόκα σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα


Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, τοποθετήθηκε στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμο Θωμά για το «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα».

Συγκεκριμένα, εξέφρασε τις ανησυχίες του και τους προβληματισμούς του για την υλοποίηση του προγράμματος, την δυνατότητα εξεύρεσης πόρων, τον χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και για το ζήτημα μείωσης της τιμής του κόστους παραγωγής της παραγόμενης ενέργειας, που όμως σκοπό να έχει να υπάρχει αντίκρισμα στον καταναλωτή, εν αντιθέσει με σήμερα που μόνο επιβάρυνση υπάρχει.

Ταυτόχρονα επανέφερε το ζήτημα των κορεσμένων δικτύων και τον αποκλεισμό της Άρτας και των Παραγωγικών Φορέων και Αγροτών του Νομού Άρτας εδώ και έξι χρόνια μέχρι και σήμερα, από την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και τη δυνατότητα μείωσης του κόστους Παραγωγής μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) από τις εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά, Βιοαέριο- Βιομάζα κ.λ.π.).

Συγκεκριμένα, η τοποθέτησή του κ. Γκόκα ήταν η ακόλουθη:

«Σήμερα έχουμε μια πρώτη ενημέρωση, μια πρώτη εικόνα, για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, του οποίου πράγματι οι στόχοι είναι φιλόδοξοι και φυσικά προκύπτουν κάποια ερωτηματικά.

Καταρχάς, πώς θα υλοποιηθεί; Η μια παράμετρος αφορά στους πόρους, που απαιτούνται, για την πραγματοποίηση τόσο φιλόδοξων στόχων. Η Δ.Ε.Η. θα συμμετέχει, απ' ό,τι έχει πει ο κ. Υπουργός, σ' αυτή τη διαδικασία. Το Υπουργείο, η Κυβέρνηση, θέλει τη Δ.Ε.Η. πρωταγωνιστή των ΑΠΕ. Άρα, υπάρχει ένα θέμα για τους πόρους από την ίδια τη Δ.Ε.Η. και φυσικά θα υπάρξουν και θα χρειαστεί να υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπου και εκεί θα πρέπει να δούμε μέχρι ποιο βαθμό θα μπορέσει να ανταποκριθεί.

Υπάρχουν βέβαια κάποια θέματα, που ίσως δεν είναι αυτή τη στιγμή η ώρα να απαντηθούν, αλλά θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Το πρώτο θέμα αφορά το χωροταξικό σχεδιασμό. Π.χ. με τον σχεδιασμό μέχρι σήμερα, είχαμε την περίπτωση ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων σε γη υψηλής παραγωγικότητας και πάνω σε αυτό έχουμε κάνει συγκεκριμένη πρόταση, όταν συζητήσαμε το θέμα της Δ.Ε.Η., ή έχουμε το θέμα των αιολικών που χωροθετούνται με αταξία. Φτάνουν να τοποθετούνται γεννήτριες σε περιοχές που είναι συνιδιοκτήτες, έχει συμβεί αυτό σε περιοχή της Άρτας, στην περιοχή του Γαβρόγου, σε περιοχές που αναπτύσσεται η κτηνοτροφία και θα έπρεπε, όλα αυτά να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό, να μην είναι εις βάρος του πρωτογενή τομέα, ο οποίος σήμερα είναι ο μοχλός για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας.

Μια άλλη παράμετρος, που στον αρχικό σχεδιασμό δεν είχε προβλεφθεί σωστά, και εδώ δημιούργησε προβλήματα μετά στους επενδυτές, με συνεχείς μειώσεις τιμών, ήταν τα ίδια τα τιμολόγια. Όμως, εδώ μπαίνει και μια άλλη παράμετρος.

Άκουσα τα στοιχεία από την κυρία Σδούκου, για μεγάλη μείωση της τιμής του κόστους παραγωγής της παραγόμενης ενέργειας και αυτό είναι θετικό. Όμως από αυτό, ο καταναλωτής δεν έχει εισπράξει τίποτα. Απεναντίας, έχει επιβαρυνθεί.

Άρα λοιπόν, πέρα από την περιβαλλοντική διάσταση και την πράσινη ανάπτυξη, θα πρέπει να υπάρχει και η κοινωνική διάσταση και θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία και αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα, το οποίο θα πρέπει να το έχουμε υπόψη και το ανέλυσε ο συνάδελφος ο κ. Αρβανιτίδης περισσότερο.

Θέλω τώρα, να προχωρήσω σε κάποια άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δίκτυα.

Αναφέρθηκε το πρόβλημα κορεσμένων δικτύων. Εδώ να πω, ότι η Άρτα, επί έξι χρόνια είναι αποκλεισμένη από τις ΑΠΕ, ακριβώς, διότι υπάρχει κορεσμός στο δίκτυο και δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα ένας τρίτος υποσταθμός στο Κέντρο Υψηλής Τάσης Αράχθου, με αποτέλεσμα, οι αγρότες, άλλοι φορείς παραγωγικοί, επαγγελματίες, να μην μπορούν να αναπτύξουν αυτή τη δραστηριότητα και να ενταχθούν στην εγκατάσταση των ΑΠΕ η οποία έχει και περιβαλλοντική διάσταση.

Υπάρχουν μονάδες βιομάζας, έτοιμες, εγκεκριμένες, οι οποίες θα μπορούσαν να επεξεργαστούν απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων, που είναι πάρα πολλά στην περιοχή. Δηλαδή, το θέμα είναι σύνθετο. Είναι και περιβαλλοντικό και ενεργειακό.

Έχω κάνει μια ερώτηση από το Σεπτέμβρη και δεν έχει απαντηθεί, τι προβλέπεται να γίνει για το κορεσμένο δίκτυο της Άρτας και το πρόβλημα με τον υποσταθμό. Θα πρέπει να λυθεί άμεσα, διότι είναι η μια από τις δύο περιοχές σε όλη την Ελλάδα, που δεν μπορούν να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ. Αυτό βέβαια, δημιουργεί επιπλέον και συνθήκες άνισου ανταγωνισμού στο κόστος παραγωγής των προϊόντων, αλλά και στερεί κάποιες επενδυτικές δραστηριότητες, με τα πολλαπλά αποτελέσματα που παράγουν αυτές οι δραστηριότητες.

Να πω και δύο λόγια για το «εξοικονομώ κατ΄ οίκον», το οποίο, στην πρώτη φάση, εννοώ πριν από το 2015, μάλλον πήγε καλύτερα. Έτσι όμως όπως εξελίχθηκε και το 2018, μετά από τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, αλλά και το 2019, όπως συνεχίστηκε, ήταν ένα φιάσκο. Ήταν μια δοκιμασία για τον κλάδο των μηχανικών, και για τους ανθρώπους που περίμεναν μήνες αυτό το πρόγραμμα. Πρέπει να υλοποιηθεί , από δω και πέρα, σε άλλη βάση.

Πρώτον, θα πρέπει να ενισχυθεί. Να υπάρχουν περισσότεροι πόροι, αλλά κυρίως, θα πρέπει να υπάρχει ένας χρόνος επαρκής και να μην είναι το κριτήριο η ταχύτητα στο πληκτρολόγιο. Να μπουν κριτήρια, τα οποία να έχουν σχέση με την ενεργειακή αναβάθμιση που πετυχαίνει η κάθε πρόταση, με οικονομικά κριτήρια του ενδιαφερόμενου, να υπάρχει επαρκής χρόνος να υποβάλλονται με άνεση, να αξιολογούνται, να ιεραρχούνται και να υλοποιούνται, ει δυνατόν και όλες οι προτάσεις, αλλά με μια σειρά, η οποία θα προκύπτει βάσει κριτηρίων και όχι από την ταχύτητα του πληκτρολογίου».




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img