Αναρτήθηκε στις:19-11-19 15:35

Πολύμηνη αργοπορία Δ.Σ. Αρταίων για τη μεταφορά και τη στέγαση φοιτητών


Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑ


Συνεδρίασε τη Δευτέρα το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, όπου θα μπορούσε να πει κανείς που είναι γνώστης του θέματος που θα αναλύσω παρακάτω, ότι έβλεπε μπροστά στα μάτια του να παίζεται το θέατρο του παραλόγου… Και θεατές στο θέατρο αυτό δεν ήμασταν μόνο εμείς που καλύπταμε το ρεπορτάζ και παρακολουθούσαμε τη συνεδρίαση, αλλά και οι πάμπολλοι φοιτητές, που κατέκλεισαν χθες το απόγευμα την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, φοιτητές των λαϊκών και φτωχών οικογενειών, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε από αρκετούς Δημοτικούς Συμβούλους.

Οι φοιτητές του ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο πλέον έχει ενσωματωθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ήρθαν στη χθεσινή συνεδρίαση –να σημειωθεί ότι ήταν η δεύτερη φορά που ήρθαν για να μιλήσουν στην ίδια Δημοτική Αρχή για τα ίδια προβλήματα- για να θέσουν ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη μεταφορά και τη στέγαση. Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι των φοιτητών πήραν το λόγο και με τον προβληματισμό ζωγραφισμένο στα μάτια τους για το τι μέλλει γενέσθαι, ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβει δράση και να τους βοηθήσει, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν ανθρώπινα στη φοιτητική εστία, αλλά και να αντιμετωπίσουν το μεγάλο κόστος της μεταφοράς τους, αφού ως γνωστόν τα τμήματα λειτουργούν στους Κωστακιούς Άρτας. Όσον αφορά τη διαμονή τους στη φοιτητική εστία, οι εκπρόσωποι των φοιτητών τόνισαν ότι πολλοί πρωτοετείς συμφοιτητές τους δεν ξεκίνησαν καν τις σπουδές τους και έχασαν το εξάμηνο, διότι δεν υπάρχει για αυτούς μέρος στη φοιτητική εστία να μείνουν, ενώ τα λόγια τους, τα αποθαρρυντικά λόγια τους προς τους Δημοτικούς Συμβούλους «κύριοι, δεν νομίζω κανείς σας να έστελνε το παιδί του να ζήσει σε μια τέτοια κατάσταση όπως ζούμε εμείς» αποκαλύπτουν το μέγεθος και την τραγικότητα του προβλήματος.

Αναλυτικά, οι εκπρόσωποι των φοιτητών δήλωσαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων «Η συγκεκριμένη φοιτητική εστία που βρίσκεται στην περιοχή του Τριγώνου Άρτας φιλοξενεί 150 σπουδαστές περίπου. Υπάρχουν όμως πολλά προβλήματα, με κύριο ότι δεν επαρκεί ο χώρος για να στεγαστούν περισσότεροι σπουδαστές, με αποτέλεσμα κάποιοι πρωτοετείς φοιτητές να έχουν αναγκαστεί να μην ξεκινήσουν τις σπουδές τους για αυτό το εξάμηνο. Πρότασή μας είναι η ανέγερση μιας νέας φοιτητικής εστίας, αλλά σε πρώτη φάση ας βρεθεί μια λύση να καλυφτούν οι επιλαχόντες πρωτοετείς φοιτητές, που περιμένουν στην ουρά για μια θέση στην εστία, ώστε να μην αναγκαστούν να παρατήσουν τις σπουδές τους πριν ακόμη καν τις ξεκινήσουν, μιας που όμως όλοι γνωρίζετε πρόκειται για παιδιά λαϊκών οικογενειών με χαμηλό εισόδημα. Όπως γνωρίζουμε, περίπου 30-40 φοιτητές περιμένουν μια θέση στην εστία, μια θέση που αυτή την στιγμή δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα το εξάμηνο για αυτούς να έχει χαθεί! Ας γίνει μια προσπάθεια να μισθωθεί κάποιο ξενοδοχείο, ας βρεθεί μία λύση. Επιπλέον, τρομερά προβλήματα υπάρχουν στην υπάρχουσα φοιτητική εστία όσον αφορά τη λειτουργικότητά της, προβλήματα που χρειάζονται άμεση επίλυση και επιδιόρθωση. Για παράδειγμα, πολλές ατέλειες υπάρχουν στο εσωτερικό της, όπως πτώση σοβάδων από τους τοίχους, βρύσες που στάζουν, πλυντήρια χαλασμένα ή που δυσλειτουργούν, χαλασμένες κουζίνες. Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, δεν νομίζω ότι κανείς σας θα έστελνε το παιδί του να ζήσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον, κι όμως εμείς ζούμε σε αυτό καθημερινά! Από τη μεριά μας, η παρέμβαση προς το πανεπιστήμιο για να θίξουμε το θέμα έχει γίνει, όμως ο καιρός περνάει και δεν βλέπουμε κάποιες αλλαγές, γι’ αυτό ζητάμε από το Δήμο να βοηθήσει οικονομικά ή με όποιον άλλον τρόπο μπορεί τους φοιτητές ώστε να λυθούν αυτά τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τη στέγασή τους».


Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, καθώς και αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι (ορισμένοι από τους οποίους ως γνωστόν αποτελούσαν ενεργό κομμάτι και του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την προηγούμενη θητεία της ίδιας Δημοτικής Αρχής) για να πουν το αξιομνημόνευτο «Πρέπει να βοηθήσουμε τους φοιτητές!». Και όποιος γνωρίζει την εξέλιξη του όλου θέματος, εύλογα θα ασκήσει κριτική και θα πει ότι πέρασαν περίπου δύο χρόνια από την ανάδειξη του θέματος, πέρασαν περίπου δύο χρόνια από τότε που ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Χάρης Παπάζογλου (ο οποίος, να επισημάνουμε, τότε ήταν Δημοτικός Σύμβουλος της παρούσας Δημοτικής Αρχής), με άρθρο του στον έντυπο τύπο αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βροντοφώναζε ότι η Άρτα δεν είναι έτοιμη να δεχτεί τη συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διότι δεν έχει μεριμνήσει για κατάλληλες υποδομές. Το συγκεκριμένο θέμα είχαμε ψάξει κι εμείς τότε, κάνοντας εκτενέστερη έρευνα και αναλυτικό ρεπορτάζ, και πράγματι θυμάμαι ότι εκείνον τον καιρό τα αποδεικτικά στοιχεία είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων για το εάν έπρεπε να προχωρήσει το ΤΕΙ στη συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ή όχι.

Αναφέρω ενδεικτικά κάποιες από τις δημοσιευμένες τότε δηλώσεις του πρώην Δημοτικού Συμβούλου, ο οποίος στις 7 Μαρτίου του 2018 (περίπου είκοσι μήνες πριν) έλεγε τα εξής: «Όσον αφορά την ίδρυση της γεωπονικής σχολής στην Άρτα, η πόλη μας δεν είναι έτοιμη για μια τέτοια αλλαγή, αφού έντονη είναι η έλλειψη οργάνωσης και σωστών σχεδιασμών από πλευράς αρμόδιων φορέων, κάτι που πρέπει να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα κάθε προσπάθειας, ώστε η τοπική μας κοινωνία να μην ζημιωθεί εν τέλει. Πού θα φιλοξενηθούν οι σπουδαστές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, οι οποίοι δικαιούνται μία θέση στην Εστία του ΤΕΙ Ηπείρου εδώ στην Άρτα, αφού νέα Εστία δεν έχει δημιουργηθεί και δεν προβλέπεται να δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον; Με βάση τα στοιχεία, η υπάρχουσα Εστία θα έχει μόνο 10- 15 θέσεις κενές! Θα δημιουργήσουμε λοιπόν μια σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου και η πόλη μας θα μπορεί να παραχωρήσει δωρεάν στέγη μόνο σε 15; Αυτό είναι το όνειρο των αρμόδιων φορέων; Με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών του ΤΕΙ Ηπείρου, μόνο το 20% από τις θέσεις διατίθενται σε πρωτοετείς φοιτητές. Η Εστία διαθέτει 150 δίκλινα δωμάτια, επομένως στο σύνολο έχουμε 300 θέσεις. Από τις 300 αυτές θέσεις, με βάση τον παραπάνω κανονισμό, μόνο οι 60 θέσεις θα διατεθούν για τους πρωτοετείς φοιτητές, όλων των σχολών, το επισημαίνω, 60 θέσεις στην Εστία για τους πρωτοετείς και των δύο νέων σχολών αλλά και των δύο τμημάτων που θα γίνει προσπάθεια να αναβαθμιστούν. Με απλή αναλογική, αν εξαιρέσουμε τα δύο τμήματα που ήδη υπάρχουν (άσχετα με τις αλλαγές που θα υποστούν), μένουν για τις δύο Σχολές Πανεπιστημιακού Επιπέδου (τη Σχολή Γεωπονίας, Τροφίμων και Διατροφής, και τη Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών) 30 θέσεις για δωρεάν στέγη, οπότε μόνο 15 σε κάθε μία σχολή!».

Ενώ λοιπόν, πριν από περίπου δύο χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος της ίδιας Δημοτικής Αρχής, με επικεφαλής τον κ. Τσιρογιάννη, έκρουε στην παράταξή του αλλά και σε ολόκληρο το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούσε να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον των φοιτητών, φαίνεται ότι πολλοί τον αγνόησαν και με βάση τις μετέπειτα ενέργειές τους μάλλον «αγρόν ηγόρασαν!», διότι στη χθεσινή συνεδρίαση ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Αρταίων ήρθε να μας πει δημόσια ότι «παρόλο που οι φοιτητές είχαν έρθει ξανά τον περασμένο Απρίλιο για να μας πουν τα προβλήματά τους, το θέμα ΑΤΟΝΗΣΕ, είχαμε και τις εκλογές μετά και απλά ατόνησε…» Με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό σας κ. Αντιδήμαρχε, τα θέματα δεν ατονούν από μόνα τους, τα θέματα δεν έχουν από μόνα τους ενέργεια να κινηθούν και να επιλυθούν, ώστε να ατονήσουν κιόλας… Αντίθετα, οι ενέργειες των ανθρώπων είναι αυτές που ατονούν, το ενδιαφέρον των ανθρώπων για την επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων ατονεί και ως συνέπεια, ατονεί η θέληση που αποτελεί την κινητήριο δύναμη φορέων, ώστε να επιλυθούν μείζονα προβλήματα του τόπου αυτού.


Ωστόσο, ο Αντιδήμαρχος κ. Σιαφάκας τόνισε ότι μέσα στο καλοκαίρι έκανε επαφές με τον κ. Τσίνα για τα θέματα του ΤΕΙ και η απάντηση που έλαβε από τον ίδιο ήταν ότι τώρα πια όλα τα θέματα άπτονται των αρμοδιοτήτων της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Γιατί λοιπόν εκείνο το διάστημα, πριν ακόμη έρθουν οι φοιτητές στην Άρτα, δεν αποφασίσατε να λάβετε δράση και να πιέσετε περισσότερο τις καταστάσεις, ώστε να είμαστε ως Δήμος προετοιμασμένοι να φιλοξενήσουμε τους νέους φοιτητές, αλλά προτιμήσατε να αρκεστείτε στο ότι είναι θέμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αυτοί πρέπει να το επιλύσουν; Κι αφού λοιπόν, ως Δημοτική Αρχή και ως Δημοτικό Συμβούλιο αρκεστήκατε τότε στην κατάσταση αυτή ως είχε, πώς έρχεστε χθες, στη χθεσινή συνεδρίαση, και λέτε ότι πρέπει να πιέσετε την Περιφέρεια Ηπείρου και να μην αφήσετε το θέμα στην τύχη του; Σχεδόν Χριστούγεννα συνειδητοποιήσατε ότι υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν ξεκινήσει τις σπουδές τους στην Άρτα, διότι δεν έχουν καν πού να μείνουν; Και χρησιμοποίησα στο κείμενό μου τη φράση «το θέατρο του παραλόγου» διότι δεν γίνεται για ένα θέμα που σχεδόν δύο χρόνια απασχολεί την τοπική κοινωνία, για ένα θέμα που έχουν δημοσιευτεί για αυτό ακράδαντα στοιχεία, δεν γίνεται να ακούγονται φράσεις όπως «Πρέπει να βοηθήσουμε τους φοιτητές», «είναι παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών με χαμηλό εισόδημα και πρέπει να κάνουμε κάτι να τα βοηθήσουμε», «στην Άρτα δεν έρχονται φοιτητές πλούσιων οικογενειών, αλλά φτωχών αγροτικών πολλές φορές οικογενειών» και άλλες τέτοιες εκφράσεις που αντί να δείχνουν δράση και εποικοδομητικές προτάσεις, φανερώνουν συμπεριφορές όπως «κρίμα είναι οι φοιτητές των φτωχών οικογενειών, ας τους βοηθήσουμε», λες και αν δεν ήταν φτωχών οικογενειών δεν θα έπρεπε να μεριμνήσει ο Δήμος για τη φιλοξενία τους.

Κάτι τέτοιες φράσεις κάνουν τους δημότες να αναρωτιούνται εάν ορισμένοι εκλεγμένοι φορείς που μας εκπροσωπούν ζουν άραγε εδώ στην πόλη μας ή σε έναν άλλον κόσμο σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, όπου δεν έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας… Και αναρωτιέται ο απλός δημότης, εάν οι φοιτητές δεν είχαν έρθει χθες να μας πουν ότι περίπου σαράντα συμφοιτητές τους δεν έχουν πού να μείνουν, δεν θα το αντιλαμβανόταν κανένας φορέας εκλεγμένος στην πόλη αυτή, στο δήμο αυτό, το θέμα αυτό; Τα συμπεράσματα δικά σας… Και τώρα λοιπόν, δύο χρόνια μετά, κι αφού όπως είπαν οι εκπρόσωποι των φοιτητών περίπου 40 φοιτητές είναι εκτός Φοιτητικής Εστίας και δεν έχουν ξεκινήσει καν τις σπουδές τους, το Δημοτικό Συμβούλιο ψάχνει τρόπο να βρει με ποιον κωδικό θα μισθώσει ξενοδοχείο για τους φοιτητές ή πώς θα πιέσει την Περιφέρεια να βοηθήσει.

Τέλος, ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση για τους φοιτητές, εν ολίγοις μας ενημέρωσε ότι επιτέλους μετά από δύο χρόνια από τη δημοσίευση στοιχείων, θα υπάρξει νέα προσπάθεια επίλυσης του θέματος, το οποίο όπως επισημάνθηκε δυστυχώς «ατόνησε». Εμένα, θα μου επιτρέψετε να κλείσω με τη λαϊκή παροιμία «Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!» και αφορά όλους εκείνους τους φορείς που ενώ γνώριζαν, δεν έδρασαν νωρίτερα!img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ