Αναρτήθηκε στις:21-04-17 11:09

Τέλος η «προσωπική διαφορά» των συντάξεων


ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΩΣ ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

Mέχρι τα τέλη Μαΐου εκτιμάται ότι θα έρθουν προς ψήφιση στη Bουλή τα νέα μέτρα που προβλέπουν περικοπή κατά 1,8 δισ. ευρώ της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσα από την εφάπαξ κατάργηση από την 1/1/2019 της «προσωπικής διαφοράς» των συντάξεων.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά η ‘’Ναυτεμπορική’’, έναν χρόνο μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση θα κληθεί να προβεί σε τροποποίηση ενός νόμου που άλλαξε άρδην όλο το ασφαλιστικό τοπίο. Οι μεγάλοι χαμένοι των περικοπών θα είναι οι νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι υπέβαλαν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου του 2016, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει σημαντικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο υπολογισμού των νέων κύριων συντάξεων σε σύγκριση με τον προηγούμενο νόμο (Λοβέρδου - Κουτρουμάνη).

Δύο είναι οι βασικές διαφορές των νόμων:

* Ο νόμος του 2010 προέβλεπε μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, κυρίως για όσους είχαν περισσότερα από 25 έτη ασφάλισης και υψηλό συντάξιμο μισθό

* Η δεύτερη διαφορά έγκειται στο ότι σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη όλα τα έτη ασφάλισης υπολογίζονταν στο σύνολό τους με βάση τον συντελεστή αναπλήρωσης του τελευταίου πλήρους συντάξιμου έτους. Δηλαδή εάν κάποιος έχει 33 έτη ασφάλισης και τα 33 χρόνια υπολογίζονται με συντελεστή 1,31%.

Αντίθετα, ο νόμος Κατρούγκαλου 4387/16 μετά τα 15 πρώτα έτη ασφάλισης χωρίζει όλα τα υπόλοιπα έτη ασφάλισης μέχρι το 40ό σε αυτόνομες τριετείς κλίμακες με συγκεκριμένα ποσοστά αναπλήρωσης που κυμαίνονται από 0,77% έως και 2%.

img

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ