Αναρτήθηκε στις:20-04-17 15:28

Πάνω από 5 εκ. ευρώ η ζημιά στην LAKY


ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ, εκτιμάται σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς η ζημιά που υπέστη το εργοστάσιο ζωοτροφών LAKY που λειτουργεί στην Νέα Κερασούντα Πρέβεζας, από την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα.

Εξίσου όμως σοβαρές είναι οι επιπτώσεις και στην κοινωνία της περιοχής, καθώς οδηγούνται στην ανεργία δεκάδες εργαζόμενοι ενώ θα στερηθούν πόροι και οι συνεργαζόμενες τοπικές επιχειρήσεις.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς το εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών LAKY (θυγατρική της εταιρείας ΒΙΚΗ), από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Ούτε η άμεση επέμβαση των δυνάμεων της πυροσβεστικής δεν ήταν αρκετή, για να αποτραπούν τα χειρότερα, αφού τα εύφλεκτα υλικά έγιναν στάχτη μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σε αυτό στάθηκε και ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, αρχιπύραρχος Κ. Σκούπρας, που βρέθηκε στο σημείο επικεφαλής δεκάδων πυροσβεστών που έφτασαν από τις γειτονικές περιοχές.

Από την επέμβαση της Πυροσβεστικής διασώθηκαν εγκαταστάσεις και μηχανήματα, με εκτιμώμενο κόστος άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Η εταιρεία παράγει το 50% των σκυλοτροφών που διατίθενται στην ελληνική αγορά και απασχολούσε περισσότερους από 70 εργαζόμενους.

Εκτός από τους μετόχους του εργοστασίου, στο σημείο βρέθηκαν και δεκάδες υπάλληλοι της εταιρείας που κοιτούσαν περίλυποι και αποσβολωμένοι τη φωτιά να καταστρέφει το εργοστάσιο που δίνει ψωμί στις οικογένειές τους.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ

Το δικό του μήνυμα απηύθυνε ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου κ. Παπαγιάννης προς τους εργαζόμενους της LAKY.

«Έρχεται μια στιγμή που πιστεύεις πως όλα έχουν τελειώσει... μα τότε ακριβώς, είναι που γίνεται μια νέα αρχή! Ο απολογισμός της χθεσινής πυρκαγιάς αποκαρδιωτικός. Η laky Pet Food και οι άνθρωποι της όμως, δεν χάνουν το χαμόγελο τους, καθώς σήμερα ξημέρωσε μια νέα ημέρα για όλους!!! Η καρδιά μας σήμερα, χτυπά ακόμη πιο δυνατά. Όλοι μαζί σαν μία γροθιά προχωράμε!!! Σας ευχαριστούμε πολύ, όλους σας, για τα εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης που μας στείλατε αυτές τις δύσκολες ώρες. Η αγάπη σας, μας δίνει κουράγιο και δύναμη να ξεκινήσουμε ξανά!!!».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΤΑΣ

Επί τόπου έφτασε λίγη ώρα μετά και ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης που ενημερώθηκε για την πορεία της κατάσβεσης.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΗΡΟΥ

Ο Δήμαρχος Ζηρού Ν. Καλαντζής, αναφέρει σε σχετική δήλωσή του: «Με μεγάλη μας λύπη είδαμε μία σημαντική επιχείρηση της περιοχής μας, η οποία λειτουργούσε με εξωστρέφεια και αποτελούσε υποστηρικτή της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, με πάρα πολλούς εργαζόμενους, να γίνεται παρανάλωμα του πυρός. Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στις φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών που έσπευσαν με ισχυρές δυνάμεις στο σημείο και έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να σβήσουν τη φωτιά. Αψηφώντας τον κίνδυνο έδωσαν δυνατή μάχη με τις φλόγες. Σε μία εποχή που ούτε τα χρήματα περισσεύουν αλλά ούτε και οι αντοχές των ανθρώπων είναι ισχυρές το να καταστρέφονται επιχειρήσεις και να χάνονται θέσεις εργασίας με αυτό τον τρόπο είναι πάνω απ' όλα άδικο. Ελπίζουμε η επιχείρηση να βρει τη δύναμη και τις δυνατότητες να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών, αλλά πολύ περισσότερο να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίες για τους ανθρώπους που εργάζονταν σ' αυτό. Ο Δήμος Ζηρού και εγώ προσωπικά στεκόμαστε στο πλευρό κάθε υγιούς επιχείρησης και κάθε εργαζόμενου της περιοχής μας».

Η N.Ο. ΤΗΣ ΝΔ ΑΡΤΑΣ

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ν.Ο. της ΝΔ Άρτας η οποία αναφέρει τα εξής:

«Η Νομαρχιακή Οργάνωση Ν.Δ. Άρτας εκφράζει την λύπη της για την μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών LAKY, θυγατρική της βιομηχανίας αλλαντικών ‘’ΒΙΚH’’. Η σκέψη όλων μας βρίσκεται κοντά στους εργαζόμενους, τα στελέχη και τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, που αποδεδειγμένα στηρίζουν την οικονομία της Ηπείρου και της Ελλάδας, υπό αντίξοες οικονομικά συνθήκες.

Καλούμε την πολιτεία και τους τοπικούς φορείς, έμπρακτα να σταθούν δίπλα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της επιχείρησης για να ορθοποδήσει».

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Η φωτιά έγινε αντιληπτή στις 9.30 περίπου το πρωί της Δευτέρας και έγινε αρχικά αντιληπτή από εργαζόμενο σε παρακείμενη επιχείρηση, που ειδοποίησε την Πυροσβεστική για πυκνούς καπνούς που έβγαιναν από τις εγκαταστάσεις.

Αρχικά στο σημείο έφτασαν τρία οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Φιλιππιάδας και στη συνέχεια ενισχύθηκαν από πολλά ακόμη πυροσβεστικά οχήματα από Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτικό, καθώς και από ένα βραχιονοφόρο από τα Γιάννενα. Συνολικά επιχείρησαν 29 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, υπό την καθοδήγηση του Περιφερειακού Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Κωνσταντίνου Σκούπρα.

Η προσπάθεια των πυροσβεστών εστιάστηκε στον πύργο που βρίσκονταν το μηχάνημα extruder (μηχάνημα παρασκευής σκυλοτροφής), καθώς και στον χώρο που υπήρχαν ανταλλακτικά και μηχανήματα μεταφοράς, μεγάλο μέρος των οποίων διασώθηκαν.

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν η προσπάθεια στον αποθηκευτικό χώρο, καθώς ήταν γεμάτος με εύφλεκτα υλικά (διάφορα είδη λαδιών και πρώτες ύλες), η καύση των οποίων δημιούργησε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η οροφή στον χώρο αποθήκευσης και κατασκευής τροφίμων.

Η επιχείρηση κατάσβεσης διήρκεσε περισσότερο από έξι ώρες, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παραμένουν στο σημείο και την επόμενη ημέρα για τυχόν αναζωπυρώσεις.

img

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ