Με αφορμή το πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» με το οποίο επιχειρείται να ολοκληρωθεί ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός για το σύνολο της Επικράτειας αποτελώντας στην ουσία τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση οργάνωσης της χώρας από καταβολής του ελληνικού κράτους, το ΔΣ του Συλλόγου «Αρτινών Πολιτών Παρέμβαση» επισημαίνει τα εξής:
«Η Κυβέρνηση έχει αναθέσει στο ΤΕΕ με συνολικό προϋπολογισμό 401,05 εκατ. € και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να εκπονήσει μελέτες για Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ και ΕΠΣ), καθώς και την εκπόνηση αυτοτελών μελετών για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ) δόμησης, οριοθέτησης οικισμών όπως και για χαρακτηρισμό δημοτικών οδών μέχρι το τέλος του 2026.
Ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός αλλά και ο χαρακτηρισμός των δρόμων, είναι ίσως από τα πιο καθοριστικά εγχειρήματα για το μέλλον και την τύχη των περιοχών που αφορά, καθώς βρίσκεται σε άμεση σχέση και συνάρτηση με την οικονομική, εμπορική, τουριστική και κοινωνική εξέλιξή τους. Σιγή ιχθύος παρατηρείται στον Νομό μας για το μεγαλόπνοο αυτό έργο. Καμία δημοσιότητα, καμία αναφορά και καμία κινητικότητα, για ένα έργο που αφορά τον τόπο μας και τελικά τις ζωές και τις ιδιοκτησίες όλων μας. Αυτά είναι που θα καθορίσουν τις χρήσεις γης, τις οικιστικές περιοχές, τα όρια των οικισμών και τις περιοχές προς πολεοδόμηση, τον ορισμό αναπτυξιακών και παραγωγικών δραστηριοτήτων όπως οικονομικές, αγροτικές, πτηνοτροφικές, εμπορικές δραστηριότητες, καθορισμού ανάπτυξης βιοτεχνικού πάρκου, αθλητικών εγκαταστάσεων, αγροτικής μεταποίησης κλπ.
Ο χαρακτηρισμός των δρόμων σε επαρχιακούς, δημοτικούς, κοινοτικούς, αγροτικούς με δημοσίευση των αποφάσεων σε ΦΕΚ θα είναι αυτή που θα έχει άμεσες και έμμεσες συνέπειες για τους όρους δόμησης για τα εκτός σχεδίου γήπεδα κλπ. Είναι επομένως αντιληπτό, πως δεν πρόκειται για μία απλή διοικητική και γραφειοκρατική διαδικασία. Βέβαια, δεν είναι διαδικασία που προσφέρεται για φωτογραφίες και εκδηλώσεις αλλά μια οραματική και αναπτυξιακή διαδικασία που μας αφορά όλους. Κι όμως, οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί-διοικητικοί φορείς, οι Δήμοι και η Περιφέρεια, δεν αντιμετωπίζουν με την δέουσα σπουδή το όλο θέμα. Έχουν προτάσεις προς το ΤΕΕ που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό, προκειμένου να θέσουν τις βάσεις που θα εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρων των πολιτών τους ή οι εξελίξεις θα τους προλάβουν; Τι θα γίνει για παράδειγμα με τον λόφο της Περάνθης, την Κόπραινα, την Κορωνησία, ή για τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων για την τουριστική, αγροτική και οικιστική τους ανάπτυξη;
Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό για όλες τις νέες προτάσεις περιλαμβάνοντας και κοινωνική διαβούλευση μέσω ψηφιακής πλατφόρμας συμμετοχής των πολιτών για την καταγραφή σχολίων και απόψεων από αυτούς. Θα συμπεριλάβει πιθανότατα και τις παλαιές μελέτες ΣΧΟΟΑΠ (σχέδιο χωρικής οικιστικής οργάνωσης ανοιχτής πόλης) που είχαν εκπονηθεί παλαιότερα, όπως αυτή του Δήμου Αρταίων και του Δήμου Νικολάου Σκουφά. Για το λόγο αυτό και πριν να είναι αργά, πρέπει να γίνει μία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους πολίτες με στοχοπροσήλωση και όραμα στο μέλλον και την ανάπτυξη του νομού μας αλλά και της πόλης μας».