Αναρτήθηκε στις:16-05-25 15:26

ChatGPT: Συνέπειες της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης στον καπιταλισμό


Όπως πριν οι μηχανές, προέκταση της μυϊκής δύναμης του ανθρώπου, τον απάλλαξαν από την πιο βαριά και μονότονη εργασία, έτσι τώρα η ΤΝ μπορεί να τον απαλλάξει από τα επαναλαμβανόμενα, λιγότερο ενδιαφέροντα στοιχεία της πνευματικής εργασίας. Αξιοποιώντας την ως εργαλείο προέκτασης της «δύναμης» του εγκεφάλου του, ο άνθρωπος θα μπορούσε να ασχοληθεί περισσότερο με τα δημιουργικά στοιχεία της εργασίας και να έχει περισσότερο χρόνο για άλλες ασχολίες, της προσωπικής και κοινωνικής ζωής.

Αυτό το σενάριο προσκρούει στις σημερινές παραγωγικές σχέσεις, στον καπιταλισμό, όπου η παραγωγή δεν γίνεται για την ευημερία όλων των ανθρώπων και την εξυπηρέτηση των διευρυνόμενων αναγκών τους, αλλά για την αποκόμιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους από τους ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής. Η απελευθέρωση από τα επαναλαμβανόμενα, λιγότερο ενδιαφέροντα στοιχεία της πνευματικής εργασίας στον καπιταλισμό δεν θα συνοδευτεί από μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, όπως αποδεικνύουν η κατάργηση του οχταώρου και η αύξηση του χρόνου εργασίας τα τελευταία χρόνια. Δεν θα δώσει περισσότερο χρόνο για την ενασχόληση των ανθρώπων με τη διεύθυνση της οικονομίας και του κράτους, όπως θα έκανε σε μια σοσιαλιστική κοινωνία. Δεν θα τους δώσει περισσότερο χρόνο για την ενασχόληση με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Στον καπιταλισμό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανεργία, σε μεγαλύτερη εντατικοποίηση, σε μεγαλύτερη πίεση στους μισθούς, ώστε οι κεφαλαιοκράτες να εξασφαλίζουν την ίδια και μεγαλύτερη υπεραξία από λιγότερους εργαζόμενους (που θα χρησιμοποιούν υψηλότερης παραγωγικότητας μέσα, όπως η ΤΝ), ενώ οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν τα πιο δημιουργικά και δύσκολα στοιχεία της εργασίας τους προσπαθώντας να ακολουθήσουν το ρυθμό της ΤΝ, υπό την απειλή της απόλυσης και αντικατάστασης από άλλους ανθρώπους από τη στρατιά των ανέργων, ή της αυτοματοποίησης της θέσης εργασίας τους. Η όλο και μεγαλύτερη αξιοποίηση της ΤΝ σε στρατιωτικές εφαρμογές και η επιδίωξη για ανάπτυξη Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης μόνο να συμβάλουν μπορούν στη δυστοπική εξέλιξη των πραγμάτων.

Οι προτροπές ενάντια στην τεχνολαγνία, που τάχα θα λύσει κάποια στιγμή όλα τα προβλήματα, και ταυτόχρονα ενάντια στην τεχνοφοβία και στον νεολουδιτισμό, είναι κενά λόγια, εκκλήσεις για αναμονή και αδράνεια. Οι προτροπές αυτές απομονώνουν την επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη και τα θαυμαστά αποτελέσματά της από το πολιτικοοικονομικό υπόβαθρο μέσα στο οποίο πραγματοποιούνται, αυτό που μετατρέπει τα νέα ισχυρά τεχνολογικά εργαλεία σε ισχυρά όπλα ενάντια στους εργαζόμενους. Από τον καπιταλισμό πηγάζουν οι κίνδυνοι της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Βασίλης Ζιώβας



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ