Προς: Περιφερειάρχη Ηπείρου
Κύριε Περιφερειάρχα,
Με βάση το υπόμνημα των Συλλόγων Επαγγελματιών Αλιέων των Δήμων Άρτας και Νικολάου Σκουφά, καθώς και νεότερες εξελίξεις σχετικά με την υποβολή αιτήματος για εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού στον Αμβρακικό Κόλπο, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση της περιοχής και τις πιθανές επιπτώσεις στην αλιεία, το οικοσύστημα και τις τοπικές κοινωνίες.
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα των επαγγελματιών αλιέων:
Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας ευτροφικός κόλπος με σοβαρό πρόβλημα οξυγόνωσης, με αποτέλεσμα την ήδη παρατηρούμενη μείωση των ιχθυοπληθυσμών.
Παρά τις σχετικές οδηγίες του ειδικού χωροταξικού των υδατοκαλλιεργειών (2011) και την αρνητική γνωμάτευση του πρώην Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού (ΟΦΥΠΕΚΑ σήμερα), η Περιφέρεια Ηπείρου ενέκρινε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της ΠΟΑΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΑΕ.
Η συγκεκριμένη μελέτη προβλέπει την αύξηση των υδατοκαλλιεργειών από 424 σε 1.065 στρέμματα, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τις συνθήκες οξυγόνωσης και να πλήξει περαιτέρω τη βιωσιμότητα της αλιείας.
Οι περισσότερες μονάδες βρίσκονται στον δίαυλο Ακτίου-Λασκάρας, παρεμποδίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των ιχθυοπληθυσμών από το Ιόνιο προς τις 12 λιμνοθάλασσες του κόλπου.
Πέρα από την επέκταση των υδατοκαλλιεργειών, προκύπτει ένα νέο σημαντικό ζήτημα:
Η εταιρεία «Δυτικός Ενεργειακός Κόμβος Κοινότητα ΑΠΕ-ΕΠΕ», με κεφάλαιο μόλις 1.500 ευρώ, υπέβαλε στις 4 Οκτωβρίου 2024 αίτηση στη ΡΑΑΕΥ για την κατασκευή πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού στον Αμβρακικό Κόλπο.
Το έργο αυτό δημιουργεί ερωτήματα ως προς τη χωροθέτησή του, τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη θαλάσσια κυκλοφορία, στη φωτοσύνθεση και στη βιωσιμότητα των αλιευμάτων, αλλά και ως προς τη φερεγγυότητα της εταιρείας που έχει καταθέσει την πρόταση.
Ο Αμβρακικός είναι ήδη μια επιβαρυμένη περιοχή, και η πιθανή εγκατάσταση ενός μεγάλου πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στο ευαίσθητο οικοσύστημα.
-Ποια επιστημονικά και περιβαλλοντικά δεδομένα ελήφθησαν υπόψη από την Περιφέρεια Ηπείρου για την έγκριση της ΣΜΠΕ της ΠΟΑΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΑΕ, δεδομένων των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων οξυγόνωσης στον Αμβρακικό Κόλπο;
-Πώς διασφαλίζεται ότι η αύξηση της δυναμικότητας των υδατοκαλλιεργειών δεν θα επιδεινώσει περαιτέρω την περιβαλλοντική κατάσταση και τη βιωσιμότητα της αλιείας;
-Με ποιον τρόπο η Περιφέρεια θα στηρίξει τους επαγγελματίες αλιείς, οι οποίοι πλήττονται από τη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων και τις περιορισμένες εσοδείες στις λιμνοθάλασσες;
-Προτίθεται η Περιφερειακή Αρχή να επανεξετάσει τη στάση της σχετικά με τη ΣΜΠΕ και να ευθυγραμμιστεί με τις ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Άρτας, Νικολάου Σκουφά και Αμφιλοχίας, που είναι αντίθετα στην επέκταση των μονάδων υδατοκαλλιέργειας;
-Είναι ενήμερη η Περιφερειακή Αρχή για την αίτηση που έχει υποβληθεί στη ΡΑΑΕΥ από την εταιρεία «Δυτικός Ενεργειακός Κόμβος Κοινότητα ΑΠΕ-ΕΠΕ» για την κατασκευή πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού στον Αμβρακικό;
-Έχει εξεταστεί εάν το έργο αυτό είναι συμβατό με την περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής και τις υπόλοιπες χρήσεις γης και θάλασσας;
-Πώς διασφαλίζεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, με τόσο χαμηλό κεφάλαιο, διαθέτει την τεχνογνωσία και τους πόρους για την υλοποίηση ενός τόσο απαιτητικού και περιβαλλοντικά κρίσιμου έργου ή πίσω βρίσκονται κρυπτόμενοι σήμερα επώνυμοι μονοπωλιακοί ενεργειακοί κολοσσοί που προσπαθούν αρχικά «ανώνυμα» να εγκριθεί το συγκεκριμένο έργο;
-Έχει λάβει η Περιφέρεια Ηπείρου κάποια επίσημη ενημέρωση ή μελέτη για τις πιθανές επιπτώσεις του πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού στο οικοσύστημα του Αμβρακικού;
-Προτίθεται η Περιφερειακή Αρχή να αντιταχθεί σε αυτή την εγκατάσταση;
Επιπροσθέτως για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού σταθμού στο οικοσύστημα του Αμβρακικού ως παράταξη «Ήπειρος Όλον-Τόπος να ζεις» σας σημειώνουμε:
Ο Αμβρακικός είναι ήδη ένας ευτροφικός κόλπος με σοβαρά προβλήματα οξυγόνωσης. Η τοποθέτηση μεγάλου πλωτού φωτοβολταϊκού μπορεί να επηρεάσει:
Τη φωτοσύνθεση των θαλάσσιων φυκών και την παραγωγή οξυγόνου.
Τις θερμοκρασιακές συνθήκες του νερού, διαταράσσοντας την οικολογική ισορροπία.
Την κίνηση και αναπαραγωγή των ψαριών.
Δεν είναι γνωστό εάν υπάρχει πλήρης περιβαλλοντική μελέτη για το έργο, που να αποδεικνύει ότι η εγκατάσταση δεν θα επιδεινώσει τα προβλήματα του κόλπου.
Πρέπει να εξεταστεί αν η χωροθέτηση είναι κατάλληλη και εάν λαμβάνει υπόψη τις άλλες χρήσεις του Αμβρακικού (π.χ. αλιεία, τουρισμός).
Οι επαγγελματίες αλιείς ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων λόγω των υδατοκαλλιεργειών και της υποβάθμισης του κόλπου.
Η εγκατάσταση ενός πλωτού φωτοβολταϊκού μπορεί να μειώσει κι άλλο τις διαθέσιμες περιοχές αλιείας και να δυσκολέψει τις τοπικές οικονομίες έως και να θέσει ζήτημα βιωσιμότητας τους.
Ο Αμβρακικός είναι προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 και ήδη υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων κατά της επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών.
Η τοπική αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια πρέπει να εξετάσουν εάν ένα τέτοιο έργο είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις για την προστασία του κόλπου».
Η παράταξη «Ήπειρος Όλον» στέκεται στο πλευρό των κατοίκων της Πρέβεζας και των τοπικών κοινωνιών που εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατασκευή του ποδηλατόδρομου «Ιόνια Διαδρομή». Αναγνωρίζουμε τη σημασία των ήπιων μορφών μετακίνησης και της βιώσιμης ανάπτυξης, ωστόσο, θεωρούμε ότι ένα τόσο σημαντικό έργο πρέπει να σχεδιάζεται με όρους διαφάνειας, επιστημονικής τεκμηρίωσης και ουσιαστικής διαβούλευσης με την κοινωνία.
Οι ανησυχίες των πολιτών είναι απόλυτα δικαιολογημένες, καθώς η διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης του ποδηλατόδρομου έχει εγείρει σημαντικά ερωτήματα:
Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας;
Έχουν εξεταστεί εναλλακτικές διαδρομές;
Γιατί τοποθετούνται τσιμεντένια στηθαία σε σημεία που δεν είναι απαραίτητα, όπως εντός του Παντοκράτορα;
Υπάρχει σχέδιο για τη συντήρηση του έργου στο μέλλον;
Δεν αμφισβητούμε την ανάγκη για ποδηλατικές υποδομές στην Ήπειρο, όμως αυτές πρέπει να υλοποιούνται με σεβασμό στο περιβάλλον, τη λειτουργικότητα της πόλης και τις ανάγκες των κατοίκων.
Η παράταξη «Ήπειρος Όλον» προτείνει μια εναλλακτική διαδρομή, που θα διατηρεί τα οφέλη της ποδηλατικής σύνδεσης χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στην παραλιακή ζώνη και στους κατοίκους. Συγκεκριμένα:
Αναθεώρηση της χάραξης του ποδηλατόδρομου, με στόχο τη μείωση της περιβαλλοντικής και αισθητικής επιβάρυνσης.
Διερεύνηση εναλλακτικών διαδρομών που δεν επηρεάζουν τη φυσιογνωμία του παραλιακού μετώπου.
Σαφές σχέδιο συντήρησης και διαχείρισης του έργου ώστε να μην καταλήξει εγκαταλελειμμένο μετά την ολοκλήρωσή του.
Δημιουργία ειδικής επιτροπής διαβούλευσης με τη συμμετοχή κατοίκων, ειδικών επιστημόνων και φορέων, ώστε να αποφευχθούν λάθη που θα έχουν μόνιμες επιπτώσεις.
Θέλουμε μια Ήπειρο που επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά το κάνει με όραμα, υπευθυνότητα και σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες. Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να επανεξετάσει το σχέδιο, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ενστάσεις των κατοίκων, και να αναζητήσει λύσεις που θα ωφελήσουν πραγματικά την Πρέβεζα και την Ήπειρο συνολικά.
Η κοροϊδία του κ. Ιωάννου και η προκλητική αδιαφορία για την Πρέβεζα.
Η κατάσταση με τον ποδηλατόδρομο «Ιόνια Διαδρομή» είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα της ανικανότητας και της πλήρους εγκατάλειψης της Πρέβεζας από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας, Στράτο Ιωάννου, και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη. Αντί να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα του νομού, στήνουν πρόχειρα έργα, χωρίς σχέδιο, χωρίς διαβούλευση, χωρίς ουσιαστική μέριμνα για το μέλλον.
Η Πρέβεζα σε απομόνωση – Και ο Ιωάννου… κοιτάει αλλού.
Για δεκαετίες, η Πρέβεζα παραμένει αποκομμένη συγκοινωνιακά. Ένας νομός με τεράστιες δυνατότητες στον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και τη ναυτιλία, βρίσκεται στην αφάνεια επειδή οι διοικούντες αδυνατούν – ή δεν θέλουν – να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.
- Πού είναι η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό μέσω Φιλιππιάδας;
- Γιατί τόσα χρόνια δεν έχουν πιέσει για έναν νέο, σύγχρονο οδικό άξονα που θα συνδέει την Πρέβεζα με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας;
- Πόσοι ακόμα άνθρωποι πρέπει να κινδυνεύουν καθημερινά στον στενό, παλιό και επικίνδυνο δρόμο που ενώνει τις δύο αυτές πόλεις;
Η απάντηση είναι μία: Δεν ενδιαφέρονται. Δεν τους καίγεται καρφί για την Πρέβεζα. Αντί να δουλέψουν για τα μεγάλα, στρατηγικά έργα που θα έβγαζαν τον νομό από την απομόνωση, παίζουν με τις ζωές των πολιτών και ασχολούνται με επιμέρους έργα βιτρίνας, χωρίς σχέδιο, χωρίς διαφάνεια, χωρίς λογική.
Φτάνει πια!
Η Πρέβεζα δεν αντέχει άλλο να είναι ξεχασμένη. Δεν αντέχει άλλο να βλέπει τους τοπικούς της άρχοντες να αδιαφορούν, να αποφεύγουν τις ευθύνες τους και να βαφτίζουν την εγκατάλειψη "ανάπτυξη". Ο κ. Ιωάννου και η Περιφερειακή Αρχή είναι υπόλογοι για τη στασιμότητα και την απομόνωση του νομού. Και οι κυβερνητικοί υπουργοί πρέπει επιτέλους να δεσμευτούν και να υλοποιήσουν αυτά που υπόσχονται εδώ και χρόνια.
Ο κόσμος δεν ξεχνά. Και αυτή η κοροϊδία πρέπει να τελειώσει τώρα».