1) Επεκτείνονται τα κίνητρα των angel investors και για επενδύσεις στην Εναλλακτική Αγορά. Το μέτρο αφορά φορολογική έκπτωση ίση με το 50% της επένδυσης από το φορολογητέο εισόδημα, με ανώτατο ποσό τις 300.000 ευρώ.
2) Παρέχεται έκπτωση δαπανών για εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι επιλέξιμες δαπάνες θα είναι προσαυξημένες κατά 100%, ενώ το ποσό δεν θα υπερβαίνει τις 200 χιλιάδες ευρώ και το μέτρο θα έχει διάρκεια τριών ετών.
3) Μείωση από 15% σε 5% του συντελεστή φορολογίας για κατόχους εισηγμένων εταιρικών ομολόγων που έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.
1) Διευκόλυνση της μεταφοράς εταιρειών από τη ρυθμιζόμενη αγορά στην Εναλλακτική Αγορά, δίνοντας κίνητρα εισαγωγής και ενίσχυσης της ρευστότητας. Διατήρηση των βασικών προϋποθέσεων εισαγωγής, αλλά με προσαρμογή των κανόνων της Αγοράς Αξιών.
2) Παροχή δυνατότητας εισαγωγής εκδοτών με μετοχές με πολλαπλά δικαιώματα ψήφου
3) Αυξηση του ορίου από 5 σε 8 εκατ. ευρώ για έκδοση πληροφοριακού δελτίου. Το συνολικό ανταλλακτικό όριο για την Ένωση Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Χρηματοπιστωτικών Αγορών αυξάνεται αναλόγως.
4) Ρύθμιση του πλαισίου που διέπει τα ομολογιακά δάνεια. Η ελάχιστη απαιτούμενη απαρτία κατεβαίνει από τα 2/3 στο 50,1% για την αλλαγή των όρων στα ομολογιακά.
5) Διευρυνση σε περιπτώσεις συγχώνευσης εισηγμένων με μη εισηγμένες το καθεστώς εκποίησης δικαιούχων μετόχων που δεν έχουν εμφανιστεί.
6) Επεκτείνεται και διασαφηνίζεται το καθεστώς των omnibus accounts.
7) Εκσυχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου των ΑΕΕΑΠ με δυνατότητα. Καταργούνται περιτοί περιορισμοί ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις. Δίνεται δυνατότητα εκμετάλλευσης δομών ΑΠΕ για ιδιόχρηση από τις ΑΕΕΑΠ, συγκεντρώνονται όλες οι διατάξεις σε ένα κεφάλαιο για να είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο και έρωνται υποχρεώσεις που εξίσωναν τις ΑΕΕΑΠ με χρηματοοικονομικές εταιρείες.
8) Τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα (υποχρέωση στο ενωσιακό δίκαιο). Ορίζονται αρμόδιες εποπτικές αρχές, καθορίζεται το πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών, προωθείται πλαίσιο ποινών για το θέμα και ρυθμίζεται το θέμα της προσφυγής σε διοικητικά δικαστήρια.
1) Θεσπίζονται διαφανείς διαδικασίες λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
2) Θεσπίζεται ρόσθετο εποπτικό εργαλείο το mystery shopping. Παρέχεται και η δικαιοδοσία στην ΤτΕ να ελέγχουν τις συναλλαγές με «μυστικούς πελάτες».
Η Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Θεώνη Αλαμπάση υπενθύμισε ότι από 30/12 εφαρμόζεται ο κανονισμός για την αγορά των κρύπτο.
Επιπρόσθετα τίθενται τα εφαρμοστικά μέτρα για να λειτουργήσει ο κανονισμός. Αρμόδιες αρχές είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ προβλέπονται ποινές για παροχή υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων χωρίς την προβλεπόμενη άδεια. Θα επιβάλονται ποινές έως 1 χρόνο εάν κάποιος βρεθεί να διαθέτει κρύπτο χωρίς την απαιραίτητη άδεια.
Επιπλέον μέτρο, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής Γιώργο Χριστόπουλο, είναι η επιπτοπτεία πλατφορμών crypto για μεταφορά χρημάτων από wallet προκειμένου να διαπιστωθεί ξέπλυμα χρήματος.