Αναρτήθηκε στις:09-05-24 13:17

Βούλιαξε η Άρτα από επισκέπτες κατά τις πασχαλινές ημέρες


Της Ειρήνης ΚατσούλαΜεγάλη και έντονη ήταν η επισκεψιμότητα στην Άρτα κατά τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα. Ο καλός και ζεστός καιρός έδωσε κινητήριο δύναμη σε ετεροδημότες και επισκέπτες από άλλες πόλεις να αφήσουν πίσω για λίγες ημέρες την ρουτίνα της καθημερινότητάς τους “δραπετεύοντας” από την πόλη που ζουν και εργάζονται. Επιπρόσθετα, η μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς για την Τρίτη μέρα του Πάσχα άφησε περιθώρια για επιμήκυνση των διακοπών των ετεροδημοτών και των επισκεπτών στην Άρτα μας. Μεγάλη λοιπόν και έντονη, όπως αποδείχτηκε, ήταν η κίνηση κατά τη Μ. Εβδομάδα στο κέντρο της Άρτας, με τις κεντρικές πλατείες να έχουν “πλημμυρίσει” από κόσμο! Τα καταστήματα εστίασης και τα εμπορικά καταστήματα είχαν την τιμητική τους, καθώς οι πολίτες έτρεχαν για τις αγορές της τελευταίας στιγμής, απολαμβάνοντας παράλληλα τον καφέ και το φαγητό τους στα καταστήματα εστίασης της πόλης μας. Οι εκδηλώσεις της “Βυζαντινής Εβδομάδας” ήταν πλούσιες, με την Ι. Μητρόπολη Άρτης και το Δήμο Αρταίων να έχουν συνεργαστεί άψογα για άρτια αποτελέσματα. Όμορφες ήταν επιπλέον και οι εικόνες δίπλα στο σιντριβάνι με τα μικρά παιδιά να παίζουν χαρούμενα, εκμεταλλευόμενα τον ηλιόλουστο καιρό και τις σχολικές διακοπές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τροχαία, η έξοδος του φετινού Πάσχα ήταν η μεγαλύτερη από την εποχή της πανδημίας, γι’ αυτό και η κίνηση στις εθνικές οδούς ήταν πολύ υψηλή, με την Τροχαία να είναι σε επιφυλακή και να διενεργεί αυστηρούς ελέγχους. Για την ακρίβεια, ουρές πολλών χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στα διόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τόσο κατά την έξοδο όσο και κατά την επιστροφή των εκδρομέων.

Όσον αφορά την αγοραστική κίνηση κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, αυτή ήταν ιδιαίτερα αυξημένη σε όλες τις αγορές. Μάλιστα σύμφωνα με επίσημα οικονομικά στοιχεία, ο εορταστικός τζίρος ξεπέρασε το ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο! Τα δύο “πασχαλινά καλάθια” του ΥΠΑΝ απέδωσαν καρπούς, με τους καταναλωτές να αισθάνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς τα “πασχαλινά καλάθια” λειτούργησαν προληπτικά για τη συγκράτηση των τιμών, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων προς όφελος των καταναλωτών. Ως αποτέλεσμα, έξι στους δέκα καταναλωτές, βάσει στατιστικών στοιχείων, αύξησαν φέτος τις πασχαλινές αγορές τους σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Όπως αποδείχτηκε, οι αρχικοί ενδοιασμοί για περιορισμένη κατανάλωση λόγω της ακρίβειας δεν επιβεβαιώθηκαν, αφού ο τζίρος φαίνεται να κινήθηκε, έστω και πληθωριστικά, αυξημένος συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές τόσο στις τοπικές αγορές τροφίμων όσο και στα εμπορικά καταστήματα. Η αγορά απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από το “δώρο” του Πάσχα και η θετική διάθεση μετά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας έκανε τους πολίτες να αψηφήσουν τις αυξημένες τιμές στα προϊόντα και να έχουν πλούσιο το φετινό πασχαλινό τραπέζι, το οποίο ωστόσο ήταν ακριβότερο φέτος κατά 6% σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχα, ο μηνιαίος πληθωρισμός στα τρόφιμα διαμορφώθηκε στο υψηλό 4,8% όμως συγκριτικά με πέρυσι αποκλιμακώθηκε, δίνοντας μια ευκαιρία στους καταναλωτές να χαμογελάσουν και να ψωνίσουν για το πασχαλινό τραπέζι με λιγότερο άγχος για τα έξοδα. Ωστόσο, όσοι άφησαν τις πόλεις και κατευθύνθηκαν προς το χωριό, έπρεπε να “βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους” λόγω της αυξημένης τιμής των καυσίμων, αλλά και των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων.

Εν κατακλείδι, το φετινό Πάσχα των Ελλήνων ήταν ακριβότερο, αλλά όχι φτωχότερο και λιτότερο. Γονείς και νονοί ανταποκρίθηκαν στις οικογενειακές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και ο οβελίας με τα κόκκινα πασχαλινά αυγά στόλισαν τα τραπέζια ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα. Στην Άρτα οι γειτονιές γέμισαν “ζωή”, ενώ χαρούμενες νότες ακούγονταν από κάθε αυλή και μπαλκόνι, τόσο μέσα στην πόλη όσο και στα χωριά της Άρτας. Εμείς να ευχηθούμε “Χριστός Ανέστη” σε όλον τον κόσμο, με υγεία κι ευτυχία στο σπιτικό του καθενός!img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img