Αναρτήθηκε στις:03-06-23 11:15

Κέρδισε τις εντυπώσεις «το Χαζοχώρι» από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Άρτας


Της Ειρήνης ΚατσούλαΜετά από τρία χρόνια απουσίας από τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας λόγω πανδημίας, φέτος ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Άρτας επέστρεψε δυναμικά με μια καταπληκτική παράσταση που εντυπωσίασε μικτούς και μεγάλους! Βαθιά τα νοήματα του έργου, με κυρίαρχο το εξής: ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί να αφήνουμε όσους έχουν εξουσία σε αυτήν τη ζωή να “μας παραμυθιάζουν” ότι δεν αξίζουμε, ότι είμαστε ανίκανοι για ορθή κριτική σκέψη, διότι πολύ απλά όλοι έχουμε μέσα μας την κριτική σκέψη, αρκεί να πιστέψουμε στον εαυτό μας ότι μπορούμε να την ασκήσουμε! Η ερμηνεία των ηθοποιών – δασκάλων, νηπιαγωγών ήταν εξαιρετική και άρτια, ενώ κατάφεραν μέσα από την ενσάρκωση των ρόλων τους να μεταδώσουν στο κοινό- μαθητές που τους παρακολουθούσαν με τρόπο εντυπωσιακό το βαθύτερο μήνυμα που προανέφερα χρησιμοποιώντας ως βασικό πυλώνα των προσπαθειών τους την ιστορία καταραμένων- μαγεμένων κατοίκων ενός χωριού που περίμεναν ότι η αληθινή αγάπη θα έλυνε την κατάρα να είναι όλοι τους χαζοί.

Πρόκειται για μια διασκευή βασισμένη στο έργο του Νιλ Σάιμον “ Οι ηλίθιοι” και συμμετείχαν σε αυτήν, με τη σειρά που εμφανίστηκαν στη σκηνή, οι:

Παναγιώτης Ανδρεάδης

Βιργινία Μιχαήλ

Άντζελα Χίλαι

Αργυρώ Δήμου

Ζήνα Μήτση

Μαρία Μπίμπα

Αναστασία Κουτσούκη

Σπύρος Γούσιας

Αλεξάνδρα Βάγγη

Κωνσταντίνα Παναγιωτοπούλου

Σπύρος Λυμούρης

Έφη Μπαράκου

Κατερίνα Πανταζή

Βαγγέλης Σιαφάκας

Διασκευή και Σκηνοθεσία: Σωτήρης Σαρλής

Φωτισμός και ήχος: Γιώργος Καρατζάς

Σκηνικά: Χρήστος Παππάς και Σωτήρης Γούσιας

Η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Άρτας, Αλεξάνδρα Βάγγη, μας δήλωσε μετά το πέρας της θεατρικής παράστασης τα εξής “Χαιρόμαστε που βλέπαμε κι εσάς μαζί με τους υπόλοιπους θεατές να γελάτε με τις ατάκες της παράστασης, διότι ουσιαστικά αυτός είναι ο στόχος μας, δηλαδή μέσα από το χιούμορ να μπορέσουμε να διασκεδάσουμε τα παιδιά αλλά να περάσουμε παράλληλα τα μηνύματα που θέλουμε! Ο σκοπός μας ως σύλλογος είναι να συμμετέχουν βιωματικά στις παραστάσεις μας όλα τα παιδιά. Ο σύλλογός μας αριθμεί είκοσι- εφτά χρόνια συμμετοχής στις πολιτιστικές δράσεις, η θεατρική μας ομάδα ιδρύθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της πρώην σχολικής συντονίστριας κας Παπαγεωργίου και της κας Παρθενίου, με πολλά κουκλοθέατρα και θεατρικά έργα όλα αυτά τα χρόνια. Ο σύλλογος έχει δύο θεατρικές ομάδες: την παιδική θεατρική σκηνή και τη θεατρική ομάδα που απευθύνεται σε ενήλικες. Ο σκηνοθέτης μας είναι πάρα πολλά χρόνια μαζί μας και όλοι είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι, καθώς ο κ. Σαρλής είναι κορυφή στον τόπο μας και τον ευχαριστούμε που μας στηρίζει κάθε χρόνο! Με τους συναδέλφους δασκάλους- νηπιαγωγούς μας ενώνει η αγάπη για το θέατρο και την τέχνη, για τη μόρφωση, αλλά πιο πολύ η αγάπη, η πίστη και ο σεβασμός στα παιδιά! Θέλουμε κάθε φορά να τους περνάμε σημαντικά μηνύματα και δουλεύουμε με ανιδιοτέλεια για αυτά, χωρίς εισιτήριο. Τα παιδιά αντιλήφθηκαν μέσα από το συγκεκριμένο έργο ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τους αρχηγούς των κρατών, αλλά και γενικότερα όσους έχουν εξουσία, να μας προκαλούν φόβο, αλλά εμείς οι ίδιοι να αντιλαμβανόμαστε τα όρια και τη διαφορά για να είμαστε “κύριοι του εαυτού μας”. Η αγάπη, ο σεβασμός και η αξία της μόρφωσης είναι τα βαθύτερα νοήματα που πρεσβεύει το έργο μας”.

Όσον αφορά τα επόμενα σχέδια του συλλόγου, η κα Βάγγη μας δήλωσε ότι επιδιώκουν να καταφέρουν αυτή τη χρονιά να ανεβάσουν μια θεατρική παράσταση τα ερχόμενα Χριστούγεννα και μετά, την καθιερωμένη παράσταση στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπως συνέβη τώρα.

Εμείς να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία σε κάθε τους εγχείρημα και να τους πούμε ένα “πολύ μεγάλο Μπράβο και συνάμα Ευχαριστώ” που πραγματικά τιμούν το λειτούργημα του εκπαιδευτικού στο έπακρον και αφιερώνουν ανιδιοτελώς πολύ χρόνο από την καθημερινότητά τους για να προσφέρουν μέσα από τις δράσεις τους στα παιδιά... στα παιδιά της Άρτας, στην τοπική μας κοινωνία και φυσικά στον πολιτισμό της περιοχής μας!img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img