Αναρτήθηκε στις:24-05-23 13:18

Πρωτοπόρα σε Βαλκάνια και Ευρώπη η Ελλάδα στον τομέα της μικροχειρουργικής


Πρωτοπόρα στα Βαλκάνια αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα στον τομέα των μικροχειρουργικών επεμβάσεων και συγκεκριμένα στη μεταφορά αυτόλογων αγγειούμενων μοσχευμάτων (κρημνών) για την κάλυψη των οστών.

Αυτό αποδεικνύει η αποδοχή και τα επαινετικά σχόλια που είχε η ομιλία-παρουσίαση του κορυφαίου Έλληνα μικροχειρουργού Ιωάννη Α. Ιγνατιάδη στο 14ο Διεθνές Συνέδριο της Ρουμανικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Πλαστικής Χειρουργικής και Μικροχειρουργικής.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο SIBIU – ROMANIA (27-29 Απριλίου) και το παρακολούθησαν δεκάδες κορυφαίοι μικροχειρουργοί από όλο τον κόσμο.

Στην ομιλία του ο κύριος Ιγνατιάδης παρουσίασε τις επιτυχίες της ομάδας του, στη μεταφορά αυτόλογων αγγειούμενων μοσχευμάτων, με βάση την δυσκολία των περιπτώσεων και το μεγάλο ποσοστό ξεπερνά κατά μέσο όρο το 90% αποκατάστασης.


Όπως τόνισε ο κύριος Ιγνατιάδης τα τελευταία χρόνια η αλματώδης εξέλιξη της μικροχειρουργικής, με τη μεταφορά αυτόλογων αγγειούμενων μοσχευμάτων, έχει βάλει «φρένο» σε εκατομμύρια ακρωτηριασμούς (χεριών, δακτύλων και ποδιών) που γίνονταν κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι αυτόλογοι αγγειούμενοι μισχωτοί κρημνοί (μοσχεύματα) είναι ιστοί (δέρμα-λίπος-μύες ή και οστό) που μεταφέρονται μαζί με το αγγείο τους από μια υγιή περιοχή ενός μέλους σε μια άλλη πάσχουσα ή ελλειμματική σε απόσταση μέχρι και 40 cm.

«Η ανάγκη χρήσης αυτών των μοσχευμάτων σε χέρια ή πόδια προκύπτει όταν κάποια τμήματα αυτών των μελών έχουν χαθεί από τραύμα ή έχουν αφαιρεθεί χειρουργικά μετά από κατάκλιση, γάγγραινα (πχ διαβητικό πόδι) ή κακοήθη νεοπλασία και πρέπει το εναπομείναν οστό ή τμήμα να καλυφθεί με αυτούς, προκειμένου να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός» εξηγεί ο κύριος Ιγνατιάδης.

ΑΓΓΕΙΟΥΜΕΝΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ


Για την αποφυγή του κινδύνου της νοσηρότητας πλέον οι μικροχειρουργοί επιλέγουν αντί τμήματος αρτηρίας να παίρνουν μαζί με το μόσχευμα διατιτρώσες αρτηρίες, οι οποίες είναι κλάδοι των μεγάλων αρτηριών!

«Η εφαρμογή της τεχνικής αυτής είναι μείζονος σημασίας γιατί δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα νοσηρότητας στην δότρια περιοχή, είναι ασφαλής με ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 90-95%» τονίζει ο κ. Ιγνατιάδης.

Για την εφαρμογή της τεχνικής αυτής ο μικροχειρουργός θα πρέπει να έχει κάνει ανατομικές μελέτες των αγγείων με μικροσκόπια και ειδικές χρωστικές ουσίες προκειμένου να εντοπίσει τις διατιτρώσες αρτηρίες.

Η χειρουργική επέμβαση με τη νέα τεχνική απαιτεί λιγότερο χρόνο σε σχέση με την παλιά επέμβαση που διαρκούσε 4-5 ώρες. Επίσης δεν απαιτεί χρήση ειδικών υλικών όπως άλλες, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά το τελικό κόστος που καταβάλει το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενή.

ΑΙΤΙΕΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΩΝ


Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται εκατομμύρια ακρωτηριασμοί οι οποίοι οφείλονται κυρίως σε:

- Διαβητική ή άλλη αγγειοπάθεια (το 75% των περιπτώσεων αυτών ο ακρωτηριασμός γίνεται στο πόδι)

- Ατυχήματα (τροχαία ή εργατικά)

- Νεοπλασίες

- Πολεμικά Τραύματα

- Μολύνσεις



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    img
    img




img

img