Αναρτήθηκε στις:11-05-23 15:05

Συνέντευξη του Θοδωρή Καλλιφατίδη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη


Πάντα θα υπάρχει μια Τροία και πάντα θα βρεθούν αφορμές να την καταστρέψουμε ή να την κατακτήσουμεΟ Θοδωρής Καλλιφατίδης γεννήθηκε στους Μολάους Λακωνίας το 1938. Γιος δασκάλου από τον Πόντο, μετακόμισε στην Αθήνα το 1946 και αποφοίτησε από το 5ο Γυμνάσιο Αρρένων. Φοίτησε στη σχολή του Κάρολου Κουν και μετά τη στρατιωτική του θητεία, το 1964, εγκαταστάθηκε στη Σουηδία. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Αργότερα δίδαξε φιλοσοφία στο ίδιο πανεπιστήμιο. Επί τέσσερα χρόνια διηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό Μπόνιερς Λιττερέρα Μαγκαζίν. Άρχισε να γράφει στα σουηδικά το 1969 και από το 1976 ζει αποκλειστικά από το γράψιμο. Το 1994 ξεκίνησε να γράφει τα βιβλία του και στα ελληνικά. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, ταξιδιωτικά δοκίμια, θεατρικά έργα, έχει γράψει κινηματογραφικά σενάρια και έχει σκηνοθετήσει μια ταινία. Έχει τιμηθεί με σημαντικά διεθνή λογοτεχνικά βραβεία για το έργο του και σχεδόν όλα τα βιβλία του κυκλοφορούν σε είκοσι γλώσσες.


Πώς ξεκινά κάθε φορά το ταξίδι συγγραφής ενός βιβλίου;


Δεν είναι η ίδια διαδικασία κάθε φορά. Άλλοτε υπάρχει ένα βιβλίο μέσα μου πολλά χρόνια μέχρι να έρθει η στιγμή να γραφτεί, άλλοτε είναι μια άμεση αντίδραση σε ένα συμβάν, όπως η απώλεια ανθρώπων που αγαπώ. Πάντα όταν αρχίζω ένα βιβλίο τρέμω ολόκληρος. Κι όταν δεν τρέμω πια ξέρω ότι το βιβλίο έχει τελειώσει.

Ποιο ήταν το έναυσμα για να γράψετε το βιβλίο «Η πολιορκία της Τροίας, εκδόσεις Πατάκη;


Βασικά οι πόλεμοι που βασανίζουν την ανθρωπότητα, «η πηγή όλων των δακρύων» όπως λέει ο Όμηρος.

Ο τίτλος βιβλίο Η πολιορκία της Τροίας είναι συμβολικός ή δηλώνει κάτι κυριολεκτικά;


Προσπαθώ να αποφεύγω τα σύμβολα. Αλλά φυσικά πάντα θα υπάρχει μια Τροία και πάντα θα βρεθούν αφορμές να την καταστρέψουμε ή να την κατακτήσουμε.

Απρίλης του 1944. Σε ένα μικρό χωριό διορίζεται μια δασκάλα. Γιατί επέλεξε να τους διηγηθεί για την Τροία;


Κάθε μέρα τους αφηγείται τις ηρωικές μάχες και τις κακουχίες δίνοντας φωνή στους πολιορκητές και τους πολιορκούμενους.

Αν και έχουν περάσει χρόνια Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια μας συναρπάζουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τη νέα γενιά;


Αυτό ελπίζω. Απλά είναι θέμα παιδείας.

Το βιβλίο σας αγαπήθηκε από τους αναγνώστες και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Τι σημαίνει για το συγγραφέα αυτό το γεγονός;


Μεγάλη ικανοποίηση. Και φυσικά ευθύνη. Αν γράψεις κάτι που αγαπήθηκε μετά τρέμεις να γράψεις αδιάφορα πράγματα.

Σήμερα η τέχνη της γραφής διδάσκεται σε σχολές και στα πανεπιστήμια. Μπορεί κανείς να γίνει συγγραφέας παρακολουθώντας αυτά τα μαθήματα;


Σίγουρα οι σπουδές αυτές είναι χρήσιμες. Οι περισσότεροι από μας μπορούμε να μάθουμε πώς γράφεται ένα καλό βιβλίο. Το πρόβλημα είναι να το γράψουμε.

Ποιο βιβλίο διαβάσατε τελευταία και σας έκανε εντύπωση;


Το πρόσφατο βιβλίο της Μαρίας Μήτσορα «Η κυρία Τασία και ο Γουλιέλμος Καταβάθος». Πρωτότυπο και παντοδύναμο.

Τι θα απευθύνατε στους αναγνώστες που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;


Απ. Καλό χειμώνα!img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img