Αναρτήθηκε στις:29-03-23 16:47

Ειδοποιητήρια της εφορίας σε όσους έχουν «εκκρεμότητες»


Χιλιάδες σημειώματα έχει αποστείλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ξέχασαν το 2017 να υποβάλουν τη συγκεντρωτική κατάσταση πελατών - προμηθευτών.

Αν και πλέον οι συγκεντρωτικές καταστάσεις έχουν καταργηθεί μετά την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, η φορολογική διοίκηση αναζητά ει όσους από το 2017 μέχρι και το 2020 δεν υπέβαλαν τις γνωστές ΜΥΦ στην εφορία, όπως όφειλαν.

Η παράλειψη το 2017 της συγκεκριμένης υποχρέωσης της (παραγράφεται στο τέλος του έτους) επισύρει πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ αυτό θα πρέπει να καταβληθεί σε διάστημα 30 ημερών από την ημερομηνία που θα λάβουν το σχετικό σημείωμα από την εφορία.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών καταργήθηκε στις 28 Μαρτίου πέρυσι με απόφαση του διοικητή της ΑΑ ΔΕ Γ. Πιτσιλή.

Από το 2021, σύμφωνα με την Καθημερινή, η σχετική υποχρέωση πληροφόρησης καλύπτεται από τις διαβιβάσεις δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Παράλληλα, η φορολογική διοίκηση θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες την αποστολή σημειωμάτων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν ξεχάσει κάποιες από τις υποχρεώσεις του παρελθόντος και οι οποίες κινδυνεύουν με παραγραφή.

Στο μικροσκόπιο της εφορίας έχουν εισέλθει:

1. Υποθέσεις φορολογουμένων συμπληρωματικά στοιχεία που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν απόκρυψη φορολογητέα ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2017 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.

2. Υποθέσεις επιχειρήσεων ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσαν ανακριβή στον για τα ακαθάριστα έσοδα δαπάνες κατά την περίοδο του 2016 η υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών.

3. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2012 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 2ετούς περιόδου παραγραφής περιήλθαν σε γνώση των αρμόδιων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.

4. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2007 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμίας παραγραφής είναι 15ετής.

Αυτό σημαίνει ότι η εφορία έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 για τις υποθέσεις του φορολογικού έτους 2006.

5. Υποθέσεις που δεν είχε υποβληθεί χαρτόσημο μισθωμάτων 2007, καθώς ισχύει 15ετής παραγραφή.

dikaiologitika.gr


img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img