Αναρτήθηκε στις:26-03-23 11:24

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στην Άρτα


Της Ειρήνης ΚατσούλαΜε κάθε επισημότητα, αλλά και με τη λαμπρότητα που αρμόζει στην περίσταση, η Άρτα γιόρτασε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, που σηματοδοτεί την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Οι Αρτινοί εκμεταλλεύτηκαν το ζεστό καιρό και έδωσαν το παρών στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσουν τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, όπου την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος.

Οι μεγάλες ελληνικές σημαίες που είχε κρεμάσει τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμος Αρταίων κυμάτιζαν όμορφα, προσδίδοντας περισσότερη αίγλη στην εορταστική ατμόσφαιρα, ενώ η Φιλαρμονική του Μ/Φ Συλλόγου “Σκουφάς” συνόδευε με το δικό της μοναδικό τρόπο την παρέλαση. Η ηλιόλουστη μέρα συνέβαλε στην καλή διάθεση των πολιτών, που με χαμόγελο στα χείλη και “φορώντας” την εορταστική τους διάθεση, παρακολούθησαν την παρέλαση και καταχειροκρότησαν τους μαθητές των σχολείων, που με καμάρι παρέλαυναν.

Μετά το πέρας της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης, φορείς της Άρτας προχώρησαν σε δηλώσεις:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης, κ.κ. Καλλίνικος, δήλωσε “Χρόνια Πολλά σε όλους. Σήμερα γιορτάζουμε ένα διπλό θαύμα! Το πρώτο είναι ότι η παναγία φέρνει στον κόσμο ένα παιδί που δεν έχει επίγειο πατέρα. Το θαύμα αυτό δείχνει ότι η Παναγία υποτάσσεται στο θέλημα του Θεού, θυσιάζει το Εγώ Της για να ζήσει ο κόσμος. Το δεύτερο θαύμα είναι ότι οι Έλληνες ξεσηκώνονται ενάντια στους κατακτητές και κερδίζουν τελικά την ελευθερία τους, όμως κι αυτό το θαύμα προϋποθέτει ότι οι Έλληνες προτίμησαν να θυσιαστούν για να χαρίσουν την ελευθερία σε όλους εμάς. Εύχομαι να αφουγκραστούμε το μήνυμα αυτού του διπλού θαύματος, να θυσιάζουμε το Εγώ μας για να ζήσει το Εμείς, ώστε να ξημερώνουν καλύτερες μέρες για όλον τον κόσμο”.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος δήλωσε “Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι έννοιες ταυτόσημες στο πέρασμα των αιώνων και γι’ αυτό γιορτάζουν την ίδια ημέρα. Σήμερα είναι η ημέρα που έγινε γνωστή η χαρμόσυνη είδηση της ενσάρκωσης του Θεανθρώπου και οι πρόγονοί μας κήρυξαν την επανάσταση του 1821 και λύτρωσαν την πατρίδα μας από τα δεσμά. Προχωρούμε με νίκες, με ήττες, με θριάμβους, με τραγωδίες, διδασκόμαστε με πείσμα για να γίνουμε καλύτεροι και να φτιάξουμε την Ελλάδα που αξίζει στα παιδιά μας.”

Η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε “25η Μαρτίου: μια ημέρα τομή στην ιστορία του ελληνικού έθνους και τη μετατροπή του σε κράτος, μ’ έναν αγώνα όπου χρειάστηκε να χυθεί πολύ αίμα, με δύναμη ψυχής κι όχι τόσο με τη δύναμη των όπλων. Δύναμη ψυχής που οφείλει να έχει το έθνος μας διαρκώς, γιατί ο αγώνας ο τότε και ο αγώνας ο σήμερα έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, ένας αγώνας που δεν τελειώνει ποτέ. Βέβαια, η φετινή γιορτή μας βρίσκει κάτω από τη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και η ελληνική νεολαία πρέπει το θυμό της να τον μετατρέψει σε θετική δράση και αγώνα για να έχει μέλλον ο τόπος μας”.Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στην Άρτα, Χρήστος Γκόκας, δήλωσε “Τιμούμε σήμερα τους ηρωικούς μας προγόνους σε μια επανάσταση απέναντι στον κατακτητή και τη σκλαβιά. Τιμούμε λοιπόν σήμερα τους προγόνους μας για την ελευθερία που χάρισαν στην πατρίδα μας, που με τον αγώνα τους για την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής, για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατάφεραν ώστε σήμερα διακόσια χρόνια μετά να είναι η Ελλάδα ελεύθερη. Παίρνουμε όμως και τα διδάγματα, ώστε να μην έχουμε πόλωση και διχασμό, αλλά με εθνική συνεννόηση να αγωνιζόμαστε για τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Όμως, είναι και δύσκολη μέρα μετά την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, όπου χάθηκαν τόσοι νέοι άνθρωποι κι έχουμε χρέος απέναντι στις οικογένειές τους να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και ευθύνες σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκονται, και κυρίως να διασφαλίσουμε μια νέα πορεία με ασφάλεια και σιγουριά”.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, δήλωσε “Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αποτελεί για την πατρίδα μας ένα εθνικό ορόσημο για την απελευθέρωση της Ελλάδος και για την εθνική κυριαρχία. Οι πρόγονοί μας τότε ασφαλώς και είχαν διαφορές, όμως τις ξεπέρασαν και έδωσαν έναν δύσκολο αγώνα για την εθνική κυριαρχία και την εθνική απελευθέρωση. Η σημερινή επέτειος είναι υπό τη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και θα πρέπει όλοι με περισσότερη ευσυνειδησία και σοβαρότητα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας μας”.

Τέλος, ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, δήλωσε “Οι πρόγονοί μας μας δίδαξαν πολλά, ότι με αγώνες, με ενότητα, με ομοψυχία έδωσαν και τη ζωή τους για να μπορούμε εμείς σήμερα να είμαστε ελεύθεροι και ανεξάρτητοι. Κι εμείς όλοι πρέπει σήμερα να είμαστε ενωμένοι, να υπάρχει ομοψυχία, ενότητα, συνεργασία για να μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο μας. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, όπου γιορτάζει ο βυζαντινός ναός της Παρηγορήτισσας, θα ήθελα να πω ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να τρέξει γρήγορα τις μελέτες αυτές που απαιτούνται για την άρση ετοιμορροπίας, ώστε να αποκαταστήσουμε αυτόν τον βυζαντινό ναό και να είναι περισσότερες μέρες ανοιχτός για να λειτουργεί ως εκκλησία, όπως συμβαίνει με το ναό της Αγίας Θεοδώρας που είναι επίσης βυζαντινός, κάτι που θα συμβάλει στην αύξηση του θρησκευτικού τουρισμού της περιοχής μας. Επιπλέον, η επίσημη δοξολογία της 25ης Μαρτίου πρέπει πια να καθιερωθεί να γίνεται κάθε χρόνο στην Παρηγορήτισσα, αν θέλουμε να την βλέπουμε ως κάτι ξεχωριστό πόσο μάλλον σήμερα που γιορτάζει!”.

Το δικό της μήνυμα για την ημέρα έστειλε και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας, Παρασκευή Χαμπηλομάτη “Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια γιορτάζουμε σήμερα δύο ξεχωριστά γεγονότα. Το πρώτο είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η χαρμόσυνη είδηση για την ανθρωπότητα, η είδηση της Σάρκωσης του Θεανθρώπου, του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ προς τη Μαριάμ και αποτελεί την αφετηρία της σωτηρίας και της λύτρωσης όλου του ανθρώπινου γένους. Το δεύτερο είναι η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821,η έναρξη της ελληνικής επανάστασης, το κορυφαίο ορόσημο της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου συνδέθηκε με τον Ευαγγελισμό της ελευθερίας του Γένους. Τα οράματα της εθνικής ανεξαρτησίας και ολοκλήρωσης σε μεγάλο βαθμό εκπληρώθηκαν μέσα από αιματηρούς αγώνες, πολέμους και θυσίες. Τιμούμε τη μνήμη των ηρώων μας, οι οποίοι πριν από δύο αιώνες, αποφάσισαν να πάρουν τα όπλα απέναντι σε μία ως τότε πανίσχυρη Οθωμανική αυτοκρατορία. Πλήρωσαν με την ίδια τους τη ζωή, το τίμημα της λευτεριάς. Ο αγώνας τους συγκλόνισε όλη την ανθρωπότητα. Η Ελληνική επανάσταση είναι ένα θαύμα, σύμφωνα με τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της. Γράφει ο στρατηγός Μακρυγιάννης, «στο θαύμα κι όχι στη λογική χρωστάει την ανάστασή του το Γένος μας». «Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς», γράφει ο Κολοκοτρώνης στα Απομνημονεύματά του. Το αίμα των πεσόντων πότισε τη γη της ελευθερίας και στάθηκε η βάση πάνω στην οποία το έθνος οικοδόμησε μία καινούργια χώρα. Οφείλουμε να κρατάμε ψηλά τα ιδανικά του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της ισότητας των ανθρώπωνπου στεφάνωσαν τον αγώνα τους”.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img