Αναρτήθηκε στις:22-03-23 14:19

ΑΣΥ: Ζητά μονιμοποίηση των συμβασιούχων σε δημόσιες μονάδες και υπηρεσίες υγείας


Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες και υπηρεσίες υγείας (μέσω ΔΥΠΑ - ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, επικουρικοί, με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου) και πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, ζητά με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Γενικού Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Άρτας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Χιλιάδες συμβασιούχοι συνάδελφοι, μέσω προγραμμάτων ΔΥΠΑ – πρώην ΟΑΕΔ (Ειδικό Πρόγραμμα "4.000 στην Υγεία", Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρονίων Ανέργων 55 – 67 ετών, Πρόγραμμα Προεργασίας ανέργων νέων 18 – 29 ετών), επικουρικοί, με ΣΟΧ, μέσω ΕΟΔΥ εργάζονται στις δημόσιες μονάδες και υπηρεσίες, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Εργάζονται, δίπλα στους μόνιμους συνάδελφους, αλλά με "πετσοκομμένα" δικαιώματα. Αντιμετωπίζουν τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που «αναγνωρίζουν την προσφορά τους» αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα μας για μονιμοποίηση τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της εκμετάλλευσης και κοροϊδίας σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων είναι:

• η άρνηση της διοίκησης της ΔΥΠΑ για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων του προγράμματος "4.000 στην Υγεία", η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών για μισθολογική εξέλιξη, η μη καταβολή επιδομάτων τέκνων και παραμεθορίου και οι περιορισμοί στην αποζημίωση για εργασία νυχτερινή και σε Κυριακές και αργίες

• η αμοιβή των εργαζομένων του Προγράμματος Προεργασίας για άνεργους νέους με τον κατώτατο μισθό, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής κατηγορίας, και η μη καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων, αν και προβλέπεται από τη σύμβαση τους..

Ακόμη πιο προκλητικά παραδείγματα είναι η ψήφιση του άρθρου 242 του Ν. 4512/2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που "απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αόριστης διάρκειας" καθώς και η απόρριψη, από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της άρχουσας τάξης, της πρότασης 130 σωματείων και ομοσπονδιών για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Γνωρίζουμε ότι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων αποτελούν υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και σε συνδυασμό με την διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού, εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

• να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες και υπηρεσίες υγείας με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα (πχ. κανονική άδεια, επιδόματα τέκνων κλπ)

• να αναγνωρισθεί πλήρως η προϋπηρεσία στα προγράμματα της Δ.ΥΠ.Α καθώς και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και να ληφθούν υπόψη αναδρομικά για τη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img

img