Αναρτήθηκε στις:20-03-23 18:09

Ποδαρικό στα νέα Κέντρα Ημέρας για την Άνοια από την Άρτα


Με μεγάλη χαρά, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών ανακοινώνει τη λειτουργία Κέντρου Ημέρας και Κινητής Μονάδας για άτομα με άνοια στην Άρτα, αρχής γενομένης από σήμερα.

Το Κέντρο Ημέρας θα στεγάζεται στον Α΄ όροφο του Παλαιού Νοσοκομείου Άρτας (Αλέξανδρου Ζάρρα 2, 2681079206) και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 08.30 έως τις 16.30. Επιχειρώντας να καλύψει ένα τμήμα της Δυτικής Ελλάδας που παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις σε αντίστοιχες παροχές, το Κέντρο Ημέρας για την Άνοια στην Άρτα περιλαμβάνει βασικές υπηρεσίες:

• Ιατρείο Μνήμης

• Ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης, φυσικής άσκησης, εργοθεραπείας και άλλων μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων για άτομα με νόσο Alzheimer ή άλλες μορφές άνοιας και ήπια νοητική διαταραχή

• Συμβουλευτική συγγενών και φροντιστών ατόμων με άνοια

• Υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης φροντιστών

• ∆ιασύνδεση με την κοινότητα

Τομή στη λειτουργία του θα αποτελεί η Κινητή Μονάδα για την άνοια με στόχο την ανάπτυξη ενός δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας προσιτό σε κάθε πολίτη, το οποίο θα καλύπτει την πόλη και ολόκληρο το νομό Άρτας καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.

Η δομή στελεχώνεται από 13 επαγγελματίες υγείας (ψυχίατρο, νευρολόγο, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές) και πραγματοποιείται με την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εκδήλωση στο πλαίσιο θέσπισης της Ημέρας Φροντιστή


Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι εκδηλώσεις συναντήσεων της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών με φροντιστές και φροντίστριες στο πλαίσιο θέσπισης της Ημέρας Φροντιστή. Αυτήν τη φορά, ήταν οι κάτοικοι της Άρτας που υποδέχθηκαν στο Επιμελητήριο, την ομάδα της Εταιρείας με επικεφαλής την πρόεδρο της και συνάμα πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια Δρ. Παρασκευή Σακκά.


Η εκδήλωση νοηματοδοτήθηκε από την επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης και λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας για την άνοια στις εγκαταστάσεις του Παλαιού Νοσοκομείου Άρτας (Αλέξανδρου Ζάρρα 2) μια πρωτοβουλία που έρχεται να καλύψει τις πλείστες καταγεγραμμένες ανάγκες του δήμου Αρταίων και των όμορων περιοχών.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η κα Σακκά οργάνωσε και παρουσίασε μια πλήρη ενημέρωση για τα νεότερα δεδομένα αναφορικά με την άνοια και τη νόσο Alzheimer τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμια κλίμακα, δίνοντας έτσι στους παρευρισκόμενους και το πλαίσιο δράσης του νέου Κέντρου Ημέρας: Οι μέθοδοι πρόληψης, τα πρωτόκολλα διάγνωσης, οι φαρμακευτικές αλλά και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις προς όφελος των νοσούντων.

Στο πάνελ, μαζί με την δρ. Σακκά βρέθηκαν επίσης, η Ψυχίατρος και Διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Άρτας και επικεφαλής του Ιατρείου Μνήμης Κατερίνα Βρατσίστα, ο ψυχίατρος και επιστημονικά υπεύθυνος του νέου Κέντρου Ημέρας, Νίκος Μπιλανάκης, η κοινωνική λειτουργός της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Ειρήνη Βαμβακάρη καθώς και η επιστημονικά υπεύθυνη της Κινητής Μονάδας για την άνοια στην Άρτα και ερευνήτρια Αρετή Ευθυμίου.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img

img