Αναρτήθηκε στις:23-01-23 14:00

ΚΚΕ: Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία τώρα!


Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία, ζητά με ανακοίνωσή της η Τ.Ε. Άρτας του ΚΚΕ, μετά και τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πόλη μας και συγκεκριμένα στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας με την διακοπή ρεύματος αλλά και στο Δημοτικό Σχολείο Κωστακιών όπου οι μαθητές έκαναν μάθημα με κουβάδες μέσα στην τάξη.

«Η ευθύνη για αυτές τις καταστάσεις βαραίνει αποκλειστικά το κράτος, το Υπουργείο Παιδείας και την Τοπική Διοίκηση, με την πολιτική των οποίων η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα έξοδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων από το Δήμο έχει περικοπεί στο 1/3», αναφέρει η Τ.Ε. Άρτας του ΚΚΕ και σημειώνει ότι γονείς και εκπαιδευτικοί τονίζουν τον κίνδυνο τα σχολεία να «βυθιστούν» στο σκοτάδι, καθώς οι οφειλές προς τη ΔΕΗ δεν αποτελούν μεμονωμένο γεγονός.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Για άλλη μια φορά γίναμε θεατές των συνεπειών της πολιτικής της υποχρηματοδότησης για την Παιδεία με τη διακοπή του ρεύματος στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας από τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ στο Δημοτικό Σχολείο Κωστακιών οι μαθητές έκαναν μάθημα με κουβάδες μέσα στην τάξη τις ημέρες της βροχόπτωσης λόγω των φθορών στη στέγη του σχολείου.

Από τη μια, είναι απαράδεκτο να κόβεται το ρεύμα σε μια δημόσια δομή και μάλιστα σε σχολείο με μικρά παιδιά κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Από την άλλη, το γεγονός της παράδοσης της ευθύνης της συντήρησης των σχολικών μονάδων από το κράτος σε ιδιώτες θα οδηγεί σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Γονείς και εκπαιδευτικοί τονίζουν τον κίνδυνο τα σχολεία να «βυθιστούν» στο σκοτάδι, καθώς οι οφειλές προς τη ΔΕΗ δεν αποτελούν μεμονωμένο γεγονός.

Η ευθύνη για αυτές τις καταστάσεις βαραίνει αποκλειστικά το κράτος, το Υπουργείο Παιδείας και την Τοπική Διοίκηση, με την πολιτική των οποίων η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα έξοδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων από το Δήμο έχει περικοπεί στο 1/3, και έτσι πολλά είναι τα σχολεία που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ή, αν πληρώσουν το ρεύμα, θα πρέπει να «κόψουν» από αλλού.

Τι έχουν να πουν τώρα οι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες που πριν από μερικούς μήνες έστησαν μια γελοία φιέστα στα ΕΠΑΛ; Τι έχουν να πουν όλοι αυτοί που πίνουν νερό στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης-μετάβασης, για την περίφημη «ιδιωτική πρωτοβουλία», που φτάσαμε το 2023 μια χούφτα μεγαλοεργολάβοι να κόβουν το ρεύμα σε σπίτια και σχολεία, όταν 1 χλμ από την πόλη υπάρχει το Πουρνάρι που θα μπορούσε να τροφοδοτεί με φθηνό ρεύμα την πόλη της Άρτας και τα δημόσια κτήρια;

Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να ανεβοκατεβάζουν τους διακόπτες εκβιάζοντας, παίζοντας με τη ζωή του λαού και των παιδιών μας; ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις τους διαχρονικά, αφού έβαλαν το χεράκι τους στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, φρόντισαν να παραδώσουν τα κλειδιά της ενέργειας στις πολυεθνικές. Με τους νόμους τους έδωσαν τη δυνατότητα στους μεγαλοεργολάβους να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, να κάνουν κυριολεκτικά ό,τι γουστάρουν για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, καταδικάζοντας το λαό μας στην ενεργειακή φτώχεια.

Δεν θα τους αφήσουμε. Ο λαός, οι γονείς, οι καθηγητές, οι μαθητές, το εργατικό κίνημα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Η ενέργεια και το νερό είναι δημόσια αγαθά και όχι εμπορεύματα.

Από τη μεριά μας σαν Κόμμα μέσω των δημοτικών μας συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των σχολείων της Άρτας και τους κινδύνους που προκύπτουν από τη μείωση της χρηματοδότησης στους προϋπολογισμούς των Δήμων, από τη μείωση της χρηματοδότησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Και τις δύο φορές η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν ότι όλα είναι καλά. Στην υπερψήφιση δε του προϋπολογισμού από το δημοτικό συμβούλιο, έφτασαν στο σημείο να τον χαρακτηρίσουν και αναπτυξιακό! Δεν μας είπαν φυσικά, για ποιον; Σίγουρα όχι για το λαό της Άρτας που αδυνατεί να πληρώσει τους εργολάβους της ενέργειας που εισπράττουν για λογαριασμό τους αλλά απ’ ό,τι φαίνεται δεν αποδίδουν τα δημοτικά τέλη!

Το σκοτάδι της ανάπτυξής τους το βίωσαν σίγουρα από πρώτο χέρι οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 7ου Δημοτικού.

Διεκδικούμε:

- Καμία διακοπή ρεύματος σε σχολείο, σπίτι μαθητή μας, εκπαιδευτικού.

- Να δοθεί έκτακτο κονδύλι στις Σχολικές Επιτροπές για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

- Να διαγραφούν χρέη των σχολείων προς τις λεγόμενες πρώην ΔΕΚΟ (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο).

- Να δοθεί φθηνό, αφορολόγητο πετρέλαιο στα σχολεία. Nα καταργηθούν ο ΦΠA και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το σύνολο των δαπανών των Σχολικών Επιτροπών.

- Να καλυφθούν ανάγκες σε αναλώσιμα, σχολικά είδη, μέσα καθαριότητας κλπ.

- Επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, πλήρους ωραρίου, για την κάλυψη των αναγκών. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα.

- Να γίνουν έργα και επισκευές στα σχολεία άμεσα και να ξεκινήσει εδώ και τώρα γενναίο κρατικό πρόγραμμα σχολικής στέγης και όχι να μπουκώνει η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά τους μεγαλοεργολάβους με τα προγράμματα κατασκευής σχολείων, μέσω Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών όπως εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αθλητικοί χώροι».

- Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκό σπίτι!

- Γενναία αύξηση και πλήρης χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς σήμερα ήταν κάποιο σχολείο, αύριο μπορεί να είναι το Γηροκομείο ή άλλη δημόσια δομή που θα τους κόψουν το ρεύμα για χρέη στη ΔΕΗ».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ