Αναρτήθηκε στις:05-12-22 14:30

Κέρδισε τις εντυπώσεις το Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Τοπικών προϊόντων


Της Ειρήνης ΚατσούλαΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Τοπικών προϊόντων που διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με πολλούς φορείς της περιοχής μας. Συγκεκριμένα, το φεστιβάλ διήρκησε τρεις ημέρες, είχε πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, με κορύφωση τη γιορτή γαστρονομίας που έλαβε χώρα το Σάββατο το πρωί στην κεντρική πλατεία της Άρτας με επίσημους καλεσμένους τους βραβευμένους σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη και Νίκο Φωτιάδη, οι οποίοι μαγείρεψαν ζωντανά μπροστά στους Αρτινούς σε υπαίθρια κουζίνα που είχε στηθεί εκεί, ενώ ταgourmetπιάτα δοκίμασε πρώτος απ’ όλους ο Δήμαρχος Αρταίων, που φάνηκε να το απολαμβάνει.

Σημαντική ήταν η στήριξη και συμμετοχή του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Ν. Άρτας, του Συλλόγου Δρομέων Άρτας, καθώς και άλλων συνδιοργανωτών του φεστιβάλ, όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η ΑΔΑΕ, το Επιμελητήριο Άρτας, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας, το ΙΕΚ Μαγειρικής, ο Α.Σ. “Τιτάνες” Άρτας και σύλλογοι της περιοχής μας. Μεταξύ αυτών ήταν: ο σύλλογος Φίλων Ι.Ν. Αγίας Θεοδώρας, ο “Σκουφάς”, ο “Μακρυγιάννης”, “το Γαϊτανάκι” Γραμμενίτσας, “οι Μερακλήδες”, “ο Άη Μάρκος” Μελισσουργιωτών, και αρκετοί ακόμη σύλλογοι, οι οποίοι είχαν ετοιμάσει θεσπέσια εδέσματα, τόσο αλμυρές όσο και γλυκές γεύσεις, με βάση τα τοπικά μας προϊόντα, δίνοντας τη δυνατότητα στους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες του φεστιβάλ να δοκιμάσουν μια τεράστια ποικιλία διαφορετικών πιάτων.

Τη δική του πινελιά στην εκδήλωση αυτή του Σαββάτου έδωσε και ο Σύλλογος Δρομέων, που απασχόλησε με αθλήματα, παιχνίδια και αγώνες τα παιδιά, γεμίζοντας με ακόμη περισσότερο κόσμο την κεντρική πλατεία της Άρτας. Η Δημοτική Σύμβουλος Μάρω Νάκα, που συμμετείχε στην παρουσίαση του “Kids Fun and Run Event” δήλωσε στο “Μ” τα εξής “Ο Σύλλογος Δρομέων Άρτας σε συνεργασία με τους “Τιτάνες” στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου για την ημέρα γευσιγνωσίας διοργάνωσαν αυτή την ημέρα αθλητισμού για τα παιδιά τετάρτης, πέμπτης και έκτης δημοτικού. Πάντοτε ο Σύλλογος Δρομέων είναι μπροστάρης σε τέτοιες δράσεις, δίνοντας ένα δυνατό παλμό στην πόλη μας! Η συμμετοχή των μαθητών ήταν πολύ μεγάλη, τα παιδιά το διασκέδασαν και πέρασαν πολύ όμορφα τη σημερινή μέρα”.

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νέας Γενιάς και Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκος Λιόντος, μας δήλωσε κατά τη διεξαγωγή του φεστιβάλ τα εξής “Είναι η κορύφωση του τριήμερου φεστιβάλ που διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με πολλούς φορείς, αφού πράγματι είχε καθολική αποδοχή η πρόταση αυτή και ελπίζουμε να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός το φεστιβάλ αυτό. Ενώ επόμενος στόχος είναι μέσα από διαβουλεύσεις να εμπλακούν σε αυτό και ιδιωτικοί φορείς και σωματεία, ώστε να γίνει το φεστιβάλ αυτό ακόμη μεγαλύτερο χρόνο με το χρόνο και να καθιερωθεί για να φέρνει και κόσμο στην πόλη μας. Η ιδέα για το σημερινό φεστιβάλ προέκυψε ως συνέχεια της γιορτής Πορτοκαλιάς, Ελιάς και Ακτινιδίου και μέσα από συζητήσεις με ανθρώπους που γνωρίζουν από γαστρονομία και τουρισμό, πειστήκαμε ότι πρέπει ως Δήμος να το κάνουμε, ώστε να αναδείξουμε την τοπική μας κουζίνα και τα τοπικά μας προϊόντα, κάτι στο οποίο όλη η Ήπειρος ποντάρει για την προσέλευση τουριστών, και μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία ελπίζουμε κι εμείς να δημιουργήσουμε ένα θεσμό στην πόλη μας και έτσι τα καταστήματα εστίασης μέσα από αυτόν να αποκτήσουν τη δική τους ταυτότητα με τα ιδιαίτερα φαγητά και τα πολύ ξεχωριστά που βλέπετε εδώ σήμερα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνδιοργανωτές και τους συλλόγους που δίνουν το παρών σήμερα εδώ μαζί μας και ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στο ΙΕΚ μαγειρικής που είναι καινούριο στην πόλη μας και μέσα από την κουβέντα που κάναμε θα έχουμε πολλές εκδηλώσεις και στο μέλλον. Μέσα από τέτοια φεστιβάλ βλέπουμε την ομόνοια και την ομοψυχία, αφού συνεργαστήκαμε τόσοι πολλοί φορείς για αυτό το αποτέλεσμα, όπως το Πανεπιστήμιο, το Επιμελητήριο, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πολλοί σύλλογοι και αθλητικά σωματεία”.Ο βραβευμένος σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης δήλωσε στο “Μ” τα εξής “Αυτές οι εκδηλώσεις είναι πολύ ωραίες γιατί βοηθάνε τον τόπο να παρουσιάσει με περηφάνια τα προϊόντα του και τις συνταγές του “χωρίς φόβο και πάθος”, γιατί μέσα στην παγκοσμιοποίηση που ζούμε, η παράδοση θα μας κρατήσει διαφορετικούς. Ο κάθε τόπος πρέπει να χρησιμοποιεί τα τοπικά του προϊόντα και να μαγειρεύει με αυτά, για να προσελκύσει και επισκέπτες. Δεν γίνεται να πηγαίνει κανείς σε καταστήματα εστίασης και να του σερβίρουν μαρμελάδα από τη Γερμανία… Πρέπει οι πολίτες κάθε περιοχής να επιλέγουν τα τοπικά τους προϊόντα, να τα εμπιστεύονται και να τα χρησιμοποιούν στις συνταγές τους. Και τα χρήματά τους να τα δίνουν “στο διπλανό τους” επιλέγοντας τα τοπικά προϊόντα της περιοχής, όχι αλλού μακριά επιλέγοντας προϊόντα άλλων χωρών”.

Με αφορμή τα λόγια του κυρίου Μπαξεβάνη, ρωτήσαμε τον κ. Λιόντο σε τί κινήσεις στοχεύει να προβεί ο Δήμος Αρταίων για να πείσει τα καταστήματα εστίασης της περιοχής μας να χρησιμοποιούν τα τοπικά μας προϊόντα και να κάνουν συνταγές που να βασίζονται ως επί το πλείστον σε αυτά. Ο ίδιος απάντησε “Από την παρουσίαση του σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης για την πόλη μας, φαίνεται ότι ένα από τα βασικά του κομμάτια είναι η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας. Φαντάζομαι ότι μέσα από εκεί θα προέλθει συζήτηση με το Σύλλογο Εστίασης και θα προκύψει συνεργασία Δήμου και Συλλόγου Εστίασης και όχι μόνο, ώστε οι συνταγές που βλέπετε εδώ σήμερα να περάσουν στα καταστήματα εστίασης και να μπουν σήματα ποιότητας, να δώσουμε δηλαδή ένα παραπάνω κίνητρο στα καταστήματα εστίασης, ώστε να αγκαλιάσουν όλοι τα τοπικά μας προϊόντα!”.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Ν. Άρτας, Γιώργος Γκανιάτσας, δήλωσε “Συμμετέχουμε κι εμείς ως σύλλογος σε αυτό το φεστιβάλ και το στηρίζουμε, ήρθαν βραβευμένοι σεφ να μαγειρέψουν σήμερα εδώ, αυστηρά με τοπικά προϊόντα, οπότε έτσι θα πάμε τη γαστρονομία της περιοχής μας ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά για να γίνει ευρέως γνωστή πανελλαδικά”.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι που συμμετείχαν δήλωσαν στο “Μ” ενθουσιασμένοι από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και έκαναν λόγο για μια πολύ πετυχημένη διοργάνωση που ευελπιστούν να γίνει θεσμός για την πόλη μας.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img