Αναρτήθηκε στις:01-12-22 14:09

Ο μαέστρος της Φιλαρμονικής του «Σκουφά» Αντ. Κατσαούνος σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη


Της Ειρήνης ΚατσούλαΜια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη μας παραχώρησε ο μαέστρος της Φιλαρμονικής του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου “Σκουφάς”, Αντώνης Κατσαούνος. Ο κ. Κατσαούνος μας διηγήθηκε την πορεία της ζωής του, όλες τις στιγμές που τον οδήγησαν να γίνει αυτό ακριβώς που είναι σήμερα: μαέστρος δύο φιλαρμονικών! Αξίζει να τονίσουμε ότι πέρα από τα ηνία της Φιλαρμονικής του συλλόγου “Σκουφάς”, ο ίδιος έχει αναλάβει και τα ηνία της Φιλαρμονικής του Δήμου Πρέβεζας. Πώς όμως ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τη μουσική και τη φιλαρμονική;

“Όλα ξεκίνησαν όταν ήμουν δεκατεσσάρων χρονών και μας ανακοίνωσαν ότι η κοινότητα Λούρου, απ’ όπου κατάγομαι και όπου διέμενα με την οικογένειά μου, θα προχωρούσε στη δημιουργία φιλαρμονικής! Όλα τα παιδιά ενθουσιαστήκαμε, το ίδιο και οι γονείς μας που χάρηκαν με τα νέα αυτά ότι τα παιδιά τους θα ασχολούνταν με τη μουσική, δεδομένου ότι η συμμετοχή στη φιλαρμονική κάθε περιοχής είναι δωρεάν και θα μαθαίναμε μουσική χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά η οικογένεια. Έτσι εγώ μαζί με τις δύο αδερφές μου αποφασίσαμε να δηλώσουμε συμμετοχή. Θυμάμαι ότι μέσα μου αισθανόμουν πολύ μεγάλη χαρά που θα γινόταν φιλαρμονική στο Λούρο και θα είχα τη δυνατότητα να αποτελώ μέλος της”, δήλωσε ο κ. Κατσαούνος.Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι τα δεκατέσσερά του λοιπόν, ο κ. Κατσαούνος δεν είχε διδαχτεί μουσική, δεν γνώριζε καν νότες, όμως όπως φαίνεται η μοίρα επεφύλασσε εκπλήξεις για αυτόν, αφού από την πρώτη στιγμή ένιωσε τόσο “μαγεμένος” από τη νέα του ενασχόληση, που ξημεροβραδιαζόταν στο χώρο της φιλαρμονικής του Λούρου. Ήθελε να περνά τις ώρες του δίπλα στον τότε μαέστρο, να τον παρατηρεί και να μαθαίνει από αυτόν. Οι γονείς του τον αναζητούσαν στα φροντιστήρια, μα ο ίδιος ολημερίς κι ολονυχτίς ήταν στη φιλαρμονική!

Παρά τις έντονες αντιρρήσεις των γονιών του, ο ίδιος άφησε τις πανελλαδικές στην άκρη, ενώ αργότερα πήρε το πτυχίο του στη μουσική. Άλλα σχέδια είχαν λοιπόν οι γονείς του για τον ίδιο, άλλα όμως σχέδια είχε και η ζωή! Κι αυτό γιατί στα είκοσί του, με τη συνένωση των δήμων, του ζητήθηκε να αναλάβει τα ηνία της φιλαρμονικής και να γίνει ο μαέστρος της. Ο κ. Κατσαούνος άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσε η ζωή, μια ευκαιρία που προέκυψε βέβαια και ως αποτέλεσμα της αγάπης του για τη φιλαρμονική, αφού οι τοπικοί φορείς και ο τότε δήμαρχος σκέφτηκαν αμέσως τον κ. Κατσαούνο, που περνούσε ατελείωτες ώρες στη φιλαρμονική, ως τον πλέον κατάλληλο να αναλάβει τα ηνία όταν η θέση του μαέστρου βρέθηκε κενή. Μάλιστα το έργο του και η απόδοσή του στη θέση αυτή ήταν μείζονος σημασίας για την περιοχή, ώστε τα μέλη της φιλαρμονικής ήθελαν και στην πορεία μόνο τον ίδιο για μαέστρο τους και κανέναν άλλον.

Αργότερα, στη ζωή του μπήκε η Φιλαρμονική του Μ/Φ συλλόγου “Σκουφάς”. Τα τελευταία πέντε χρόνια είναι μαέστρος της φιλαρμονικής στην πόλη μας, ενώ από φέτος επέστρεψε και στα “πάτρια εδάφη” μιας που είναι μαέστρος και της Φιλαρμονικής του Δ. Πρέβεζας, με έδρα το Λούρο, μια φιλαρμονική που τα τελευταία χρόνια ήταν κλειστή, μα μετά από πρόσκληση του δημάρχου Πρέβεζας προς τον κ. Κατσαούνο να αναλάβει τα ηνία της, από φέτος λειτουργεί ξανά.

Αυτή τη στιγμή, η Φιλαρμονική του “Σκουφά” έχει 25- 30 μέλη, ενώ μαζί με τα μικρά παιδάκια που έχουν ξεκινήσει θεωρία τώρα είναι συνολικά 45 μέλη. Από το 2018 που είναι μαέστρος της φιλαρμονικής του “Σκουφά”, η Φιλαρμονική έχει συμμετάσχει στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων φέτος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ως γνωστόν, η μουσική καλλιεργεί χαρακτήρες και προάγει πολιτισμό. Ο κ. Κατσαούνος προτρέπει τα σημερινά παιδιά να κάνουν υπομονή μαθαίνοντας μουσική, μπορεί η θεωρία να μοιάζει λίγο “βαρετή” στην αρχή, όμως μόλις αρχίσουν να παίζουν όργανα, τότε θα “μαγευτούν”! Προτρέπει τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τη φιλαρμονική, αφού η φιλαρμονική είναι ένα μεγάλο σχολείο και μια οικογένεια! “Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια, τα παιδιά εμπιστεύονται τον μαέστρο τους και του λένε ακόμη και πράγματα που ίσως δυσκολεύονται να πουν στους γονείς τους, με εμπιστεύονται και αυτό για μένα είναι τόσο σημαντικό!” μου δήλωσε.

Κλείνοντας, ο κ. Κατσαούνος μας ανέφερε τους στόχους του για το μέλλον. “Για τη φιλαρμονική του Δ. Πρέβεζας είναι νωρίς να πω κάτι, γιατί ξεκινάμε από το μηδέν με μικρά παιδάκια εφτά ετών, μετά από τόσα χρόνια που δεν λειτουργούσε… Οπότε θα μιλήσω αποκλειστικά για την Άρτα. Στόχος μου είναι να συνεχίσουμε έτσι δυναμικά με τη φιλαρμονική του “Σκουφά”, με πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και απώτερο στόχο το εξωτερικό! Θέλω να δω τη φιλαρμονική του “Σκουφά” στο εξωτερικό!” δήλωσε ο κ. Κατσαούνος.

Γένοιτο!!!
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ