Αναρτήθηκε στις:25-11-22 16:17

Mε μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Νεραϊδιώτη με τίτλο «Το πανηγύρι»


Της Σοφίας ΚασελούρηΣπύρος Νεραϊδιώτης, μια προσωπικότητα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς είναι ο άνθρωπος που αφιέρωσε την ζωή του στην καταγραφή της λαϊκής παράδοσης, στην μελέτη του δημοτικού τραγουδιού και στην διδασκαλία των παραδοσιακών χορών.

Πιστεύω ότι αυτό που θα καταγράψω στη συνέχεια είναι πολύ φτωχά ώστε να αποτυπώσω τον κόπο, το μεράκι, το εύρος της γνώσης του και την καταγραφή των υπέροχων βιβλίων του.

Μπορεί να μην είναι εποχή για πανηγύρια αλλά ο Σπύρος έχει το τάλαντο κάθε εποχή να μας κάνει να ζούμε το πανηγύρι σαν να είναι σήμερα. Το Σάββατο το βράδυ στις 19 Νοεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου ο Λαογραφικός Όμιλος τα «Τζουμέρκα» σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Άρτας παρουσίασαν το βιβλίο του Σπύρου Νεραϊδιώτη «ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ, έκφραση και άγγιγμα ψυχής, άρωμα και έρωτας ζωής». Οι εισπράξεις από την πώληση των βιβλίων δόθηκαν από τον συγγραφέα στο Γηροκομείο Άρτας.

«”ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ” είναι καλαίσθητο βιβλίο, πολύ ευχάριστο και στην ανάγνωση, αποτυπώνει την μνήμη και το πείσμα μιας γενιάς που εξακολουθεί να νοσταλγεί τις μικρές πατρίδες και επιμένει να κρατά ανοιχτούς τους δρόμους επικοινωνίας με την αυθεντική έκφραση της ψυχής που πλημμύρισε τις κατάμεστες πλατείες της μεταπολεμικής εποχής.

Στην έναρξη της παρουσίασης προβλήθηκε βίντεο με ήχους και εικόνες της ορεινής πατρίδας. Τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Καλλίνικο εκπροσώπησε ο πατήρ Δημήτριος Νικολάου. Παρών και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Νικόλαος Λιόντος. Παρόντες ακόμη δάσκαλοι, καθηγητές, δικηγόροι και άλλοι. Παρούσα και συγκινημένη και η μητέρα του Σπύρου, η λεβέντισσα Νεραϊδιώτισσα Κωνσταντίνα.


Όμορφη εκδήλωση που τα είχε όλα. Παρουσίες, καλή διάθεση, συγκίνηση, εντυπώσεις και κυρίως μνήμες και νοσταλγία. Ένα πανηγύρι όμορφο με λόγια και εικόνες. Έλειπε μόνο ο χορός γιατί υπήρξε και ξεσηκωμός από τα νοσταλγικά τραγούδια.

Μίλησαν για το βιβλίο ο Παύλος Στασινός, χειρουργός ιατρός του ΕΣΥ, ο Δημήτρης Ντάλας, φωτογράφος – αρθρογράφος, η Βαγγελιώ Μπρισένιου, εκπαιδευτικός – κοινωνιολόγος, ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, φιλόλογος – συγγραφέας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Γιώργος Αλιφτήρας (πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Άρτας), Σοφία Νάκη - Κασελούρη (αντιπρόεδρος Λαογραφικού Ομίλου «Τα Τζουμέρκα»). Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο δικηγόρος Παναγιώτης Καραγιώργος.

Το βιβλίο του Σπ. Νεραϊδιώτη


Ένα βιβλίο ευχάριστο στην μελέτη, διαχρονικό και παρακαταθήκη όπου ο συγγραφέας ξεδιπλώνει όμορφες πτυχές συναισθημάτων. Η Νεράιδα του Σπύρου, του ψιθύρισε στο αυτί και του χάρισε το τάλαντο του χορευταρά και του μερακλή. Του χάρισε ακόμα μια πένα ώστε να αποτυπώνει στο χαρτί το μεράκι του και τον λυρισμό της ψυχής του. Απόλυτα ταυτισμένος με την σπουδαία παράδοσή μας ο Σπύρος όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά και γνωστός σε χιλιάδες ανθρώπους της Ηπείρου που έχουν λατρέψει και αξιολογήσει τις παρουσιάσεις του μέσα από την τηλεόραση και τα υπέροχα βιβλία του.Μας εξέπληξε


Για άλλη μια φορά ο Σπύρος μας εξέπληξε και με αυτό το βιβλίο του που με την σπουδαία καταγραφή για τα πανηγύρια αγγίζει μικρούς και μεγάλους. Οι παρουσιαστές του βιβλίου «Το Πανηγύρι» ξεδίπλωσαν ο καθένας ξεχωριστά, εμπειρίες, αναμνήσεις, εκτιμήσεις και μας ταξίδεψαν στις όμορφες εποχές όπου τα πανηγύρια και τα γλέντια, τα έθιμα και τα γεγονότα πλημμύρισαν τις μνήμες μας.

Ο Λαογραφικός Όμιλος «Τα Τζουμέρκα»


Ο Όμιλος είναι ευτυχώς που επί πολλά χρόνια έχει χοροδιδάσκαλο τον Σπύρο Νεραϊδιώτη. Σήμερα διαθέτει στο χορευτικό και τον άλλο Σπύρο Καμπέρη. Ο συγγραφέας και χοροδιδάσκαλος είναι ταλαντούχος, ευαίσθητος και αγαπητός στους κύκλους των Συλλόγων και όχι μόνο, εθελοντής της παράδοσης εκ μέρους τλου προέδρου μας οδοντιάτρου Χρήστου Νεραϊδιώτη, αλλά και όλων των χορευτών μας.

Ευχόμαστε υγεία και καλή συνέχεια στον Σπύρο Νεραϊδιώτη. Όσο για το βιβλίο του Σπύρου «Το πανηγύρι» είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει όπως και τα άλλα του βιβλία μια πολύ όμορφη πορεία.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ