Αναρτήθηκε στις:22-11-22 15:10

Ομιλία Χρ. Γκόκα σχετικά με τον προϋπολογισμό δαπανών της Βουλής


Ο βουλευτής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του, στην Ολομέλεια της Βουλής, ως Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού Δαπανών της Βουλής για το οικονομικό έτος 2023 και την έγκριση του Απολογισμού Δαπανών της Βουλής, για το οικονομικό έτος 2021, σημείωσε ότι η λειτουργία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Κατά συνέπεια, όπως τόνισε, θα πρέπει να διασφαλίζεται η ανεξάρτητη λειτουργία του, αλλά και η αξιοπρεπής και χωρίς εξαρτήσεις, συμμετοχή και λειτουργία του πολιτικού προσωπικού, δηλαδή των Βουλευτών, με διασφάλιση της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας στο έργο τους.

Ειδικότερα ο κ. Γκόκας, σημείωσε ότι ο Προϋπολογισμός της Βουλής έρχεται σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας και αδιεξόδων για την Ελληνική κοινωνία, μέσα από πολλαπλές κρίσεις, την υπερδεκαετή οικονομική κρίση, την πανδημία και πλέον από τη μεγάλη ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία και παρατήρησε ότι ο Προϋπολογισμός κινείται αρκετά χαμηλότερα από τα 222 εκατομμύρια του 2009, αφού μειώθηκε σταδιακά φθάνοντας τα 141,9 εκατομμύρια το 2014 και σήμερα είναι μειωμένος κατά 73 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, ποσοστό 33%. Σημείωσε δε, ότι οι περικοπές αυτές ξεκίνησαν από το 2010 από το ΠΑΣΟΚ που αντιμετώπισε με υπευθυνότητα το πρόβλημα και δεν δίστασε να προχωρήσει σ’ αυτές.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι ο Προϋπολογισμός της Βουλής, στην ουσία το κόστος λειτουργίας της Δημοκρατίας στη χώρα μας (148,9 εκατ. ευρώ), αφορά σε ένα ελάχιστο ποσοστό, στο 0,215% του συνόλου των δαπανών του Κράτους (69,411 εκατ. ευρώ για το 2023), και αυτό το ποσοστό είναι μικρότερο έναντι του αντίστοιχου πέρυσι (0,224%) και από τα μικρότερα μεταξύ των χωρών, στις οποίες υπάρχει και λειτουργεί η Δημοκρατία.

Αναφέρθηκε επίσης στην περίοδο της μεταπολίτευσης, μια περίοδο με μεγάλες κοινωνικές αλλαγές, με ατομικές ελευθερίες, με άνοδο του βιοτικού επιπέδου για τους πολίτες, με πρόοδο και ανάπτυξη και τόνισε ότι η Δημοκρατία άντεξε και στην κρίση, παρότι τότε βγήκαν ξανά στην επιφάνεια οι λανθάνοντες κίνδυνοι από διαχρονικούς εχθρούς της.

Ωστόσο χαρακτηριστικά τόνισε “...Τα γεγονότα που ζούμε από τον Αύγουστο και ύστερα, αυτές οι εξελίξεις που ξεκίνησαν από την παρακολούθηση του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, έφεραν ξανά στο προσκήνιο αυτούς τους κινδύνους. Μας υπενθύμισαν ότι δεν είναι ούτε δεδομένο ούτε αυτονόητο κανένα κεκτημένο. Οι απειλές και οι κίνδυνοι παραμονεύουν.

Επιβεβαιώνεται η ανάγκη για τη θωράκιση της Δημοκρατίας, για την ενίσχυση των θεσμών της Δημοκρατίας. Αλλά και της προστασίας και της διασφάλισης των ατομικών δικαιωμάτων, των ατομικών ελευθεριών των πολιτών. Σε αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αποδεικνύουμε έμπρακτα την Πολιτική μας Βούληση”.

Και συνέχισε “...Πόσο θα κόστιζε κύριε Πρόεδρε ένα λογισμικό, ένας μηχανισμός για τον έλεγχο των κινητών όλων των Βουλευτών, των πολιτικών προσώπων, είτε φέρονται ως παρακολουθούμενοι, είτε όχι. Να είναι αυτή η απάντηση της Βουλής, στο τοξικό κλίμα που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου...”.

Επίσης, τόνισε ότι η συνετή και χρηστή διαχείριση του Προϋπολογισμού της Βουλής, η εξοικονόμηση πόρων και η αποτελεσματική παράλληλα λειτουργία του Κοινοβουλίου, αποτελεί στοίχημα που πρέπει να κερδίζεται πάντα, για την ενίσχυση του κύρους και της αξιοπιστίας του.

Επί πλέον αναφέρθηκε στις θετικές εξωστρεφείς δράσεις, συνεργασίες και δαπάνες κοινωνικής – πολιτιστικής προσφοράς του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπως οι δωρεές προς το ΕΣΥ, με κορυφαία την κάλυψη του κόστους κατασκευής 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» μετά από την πρόταση της αείμνηστης Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, που έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι είναι αναγκαίες οι δαπάνες για την αναβάθμιση της λειτουργίας στο Κοινοβούλιο, ψηφιακής και ηλεκτρονικής, αλλά και για την ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της Βουλής και της οικονομικότερης λειτουργίας των εγκαταστάσεών της.

Τέλος, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, με την ευθύνη που αναλογεί απέναντι στον κορυφαίο θεσμό της Δημοκρατίας, υπερψηφίζει και τον απολογισμό του 2021, με το Παράρτημά του και τον Προϋπολογισμό του2023 της Βουλής των Ελλήνων.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img